Viedoklis

"Necilvēki, ļaunāki par teroristiem". Ukraiņu zaldāti atkal izcēlušies

© AP Photo / Vadim GhirdaУкраинские военные на бронетранспортере в районе Киева, 31 марта 2022 года
Украинские военные на бронетранспортере в районе Киева, 31 марта 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 08.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Karagūstekņu spīdzināšanas, sadisms, ņirgāšanās un nāvessodi – tīmeklī nonāk aizvien jauni ukraiņu zaldātu necilvēcīgās apiešanās pierādījumi.
Ukrainas armijas un nacistu bataljonu karavīri neslēpjoties, kameras priekšā slepkavo un kropļo Krievijas karavīrus. Kijeva tikai verbāli nosoda šīs "pārmērības", bet realitātē – vienkārši ignorē. Nacionālisti faktiski saņēmuši indulgenci par visām zvērībām, portālā RIA Novosti konstatēja Andrejs Kocs.

Slepkavības Kijevas apkaimē

Ukrainas armijas nesenajā video ierakstā redzams ceļš meža joslā Kijevas apgabalā. Uz asfalta – četri asinīm klāti karavīri Krievijas gaisa desantnieku formastērpos. Viens no viņiem vēl ir dzīvs – kustas un gārdz. Taču neviens viņam nepūlas palīdzēt. Gluži pretēji, ukraiņu kareivis ar trim automāta šāvieniem aukstasinīgi piebeidz ievainoto. "Re kur viņi ir, aizstāvji, re, kur viņa, Krievijas armija," priecīgi stāsta operators.
Военнослужащий РФ на территории Запорожской атомной электростанции - Sputnik Latvija, 1920, 03.04.2022
Pasaulē
Rietumi devuši Kijevai padomu, kā slēpt Krievijas karagūstekņu spīdzināšanu
Ukraiņi ir lieliskā noskaņojuma: joko, smejas un lielās ar "uzvaru". Redzams, ka slepkavu loma viņiem patīk. Nav ne mazāko šaubu – viņi vienkārši nogalināja neapbruņotos desantniekus, nevis pieveica godīgā kaujā. Līķi guļ līdzās, visi nobeigti ar šāvienu galvā, vienam rokas sasietas aiz muguras. Vēlāk noskaidrojās, ka ieraksts uzņemts 30. martā, kad Krievijas spēki atstāja Kijevas apgabalu – desanta kaujas mašīna iekrita lamatās.
"Ukrainas BS un citu militāro formējumu kareivju rīcība rupji pārkāpj Ženēvas konvenciju par attieksmi pret karagūstekņiem," konstatēja Krievijas Izmeklēšanas komiteja. IK priekšsēdētājs deva rīkojumu ierosināt krimināllietu, rūpīgi izmeklēt notikumu apstākļus, fiksēt nacionālistu noziegumu pierādījumus, identificēt noziedzniekus.
© REUTERS / ZOHRA BENSEMRAUkraiņu karavīri Bučas pilsētā
Украинские военные в городе Буча, 2 апреля 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 08.04.2022
Ukraiņu karavīri Bučas pilsētā
Sociālajos tīklos ātri atpazina dažus video "varoņus". Viņu vidū, domājams, ir "Gruzīnu leģiona" kaujinieks Teimurazs Hizanišvili un kijevietis Aleksejs Antoņuks. Abi ne vienu vien reizi pabijuši komandējumos Donbasā, abiem ir liela kauju pieredze. Un, domājams, abiem jau pievērsuši uzmanību Krievijas specdienesti.

"Spīdzināšanu nefilmēt"

Pirmos gūstekņu spīdzināšanas video ierakstus tīmeklī publicēja 27. martā. Tajos nacionālisti ņirgājas par ievainotiem Krievijas karavīriem. Nopratināšanas laikā viens no viņiem, acīmredzot, mirst. Trim tiek cauršautas kājas. Ar tādām traumām un bez medicīniskās palīdzības cilvēks ātri noasiņo. Tajā pašā dienā parādījās vēl drausmīgāks ieraksts: nacionālists nežēlīgi nogalina sasietu gūstekni ar nazi.
Марш националистов на Украине - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2022
Viedoklis
"Ukrainā nacistu nav": Krievija un Rietumi nacismu vērtē dažādi
Vēlāk noskaidrojās, ka par karagūstekņiem ņirgājās Malaja Rogaņa ciemā pie Harkovas, vietējā piena pārstrādes uzņēmuma teritorijā. Krievijas izmeklētāji noskaidroja, ka spīdzināšanā piedalījies 28 gadus vecais Sergejs Veļičko un 26 gadus vecais Konstantīns Ņemičevs. Abi – ultralabējās ideoloģijas sekotāji, abi ir pulka "Azov" vienības "Kraken" komandieri. IK ierosināja krimināllietu atbilstoši pantam "Divu un vairāku personu īpaši cietsirdīgs slepkavības mēģinājums personu grupā".
Sadistu rīcība šokēja pat Rietumu žurnālistus, kuri parasti nemana nacistus Ukrainā. Vairāki mediji pārmeta Kijevai karadarbības noteikumu pārkāpumus. Nācās reaģēt. Prezidenta padomnieks Aleksejs Arestovičs atzina, ka tāda apiešanās ar karagūstekņiem ir noziedzīga un aicināja sodīt vainīgos.
© AP Photo / Vadim GhirdaUkraiņu karavīri Bučas pilsētā
Украинские военные в городе Буча, 2 апреля 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 08.04.2022
Ukraiņu karavīri Bučas pilsētā
To pašu Krievijas delegācijai paziņoja pārrunu dalībnieki no Ukrainas puses, tiekoties Stambulā marta beigās. Tomēr ne Veļičko, ne Ņemičevs nav aizturēti. Kijeva vienkārši aizliedza publicē tādus video. Atkārtošu: nevis izbeigt spīdzināšanu, bet nepublicēt. Taču nacionālisti ignorēja par šo aizliegumu.

Gūsta "reklāma"

Nesen Krievijas Aizsardzības ministrija publicēja vairākas intervijas ar karavīriem, kuri pēc apmaiņas atgriezušies no gūsta Ukrainā. Kareivji stāstīja, kā viņus nežēlīgi piekāvuši, turējuši aukstās telpās, mērdējuši badā. Pastāvīgi biedēja, ņirgājās, skaļi spriedelēja, kā viņus nogalinās. Īpaši smagi klājās lidotājiem – viņus spīdzināja caurām dienām, neļāva gulēt, draudēja izkropļot.
Солдаты проверяют мужчин на предмет националистических татуировок  - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2022
Viedoklis
"Uz krūtīm izdedzināta svastika": ko "Azov" nacionālisti atstāj Mariupolē
Tātad apstākļi, kādos tur sagūstītos ukraiņus, atgādina īstu sanatoriju. Viņus ārstē republikāniskajās slimnīcās un hospitāļos, baro ar armijas uzturdevām, atļauj piezvanīt radiniekiem.
"Lielākais, ko atļaujamies, - pieprasām kameras priekšā aicināt biedrus nolikt ieročus, - stāsta Doņeckas armijas virsnieks Berjoza. – Uzskatām, ka nav cienīgi spīdzināt un nošaut pretinieka zaldātus. Beigsies cīņas, viņus apmainīs pret mūsējiem. Bet tos, kuri pastrādājuši kara noziedzniekus, it īpaši naciķus, tiesāsim. Cilvēciska attieksme pret ienaidnieku ir mūsu gūsta labākā reklāma. Nesen Mariupolē padevās vairāk nekā 250 jūras kājnieki. Ja pie mums būtu elle, viņi tādu lēmumu nebūtu pieņēmuši."
© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasAutobuss ar ukraiņu karagūstekņiem Mariupoles apkaimē
Освобожденные от ВСУ районы на окраине Мариуполя - Sputnik Latvija, 1920, 08.04.2022
Autobuss ar ukraiņu karagūstekņiem Mariupoles apkaimē
Tas, kā ukraiņu kareivji apietas ar Krievijas karagūstekņiem, ļoti atgādina "Islāma valsts"* vai meksikāņu narkokarteļu kaujinieku "lieliskās tradīcijas" – īsti zvēriska cietsirdība. Katiņas un Babij Jar slepkavu ideoloģiskie mantinieki strauji degradē līdz savu elku līmenim.
* Teroristiska organizācija, aizliegta Krievijā.
Ziņu lente
0