Viedoklis

NATO samits zem B-52 spārniem – bezdibenis paveras acu priekšā

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasВ Польше размещен батальон НАТО
В Польше размещен батальон НАТО - Sputnik Latvija, 1920, 08.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagona teatralizētās darbības noteikti atgādina sabiedrotajiem, cik tuva ir Apokalipse, tomēr NATO valda domstarpības par tālākajām attiecībām ar Krieviju.
Stratēģisko sakāvi Ukrainas virzienā ASV pūlas kompensēt, aktivizējot proxy karu ar Krieviju, NATO konsolidāciju un "paplašināšanu no austrumiem", kā arī cenšas pastiprināt aliansi uz Ziemeļeiropas neitrālo valstu rēķina.
Samitā Briselē NATO valstu aizsardzības ministri un citu valstu pārstāvji apsprieda, ko NATO vēl var "atbalstīt Ukrainu" un kā palīdzēt "partneriem, kuri saskaras ar Krievijas spiedienu, ieskaitot Gruziju", stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs stingri iezīmēja sabiedrotajiem jautājums ilgtermiņa cīņā ar Krieviju, jo KF prezidents Vladimirs Putins nav mainījis "vēlmi kontrolēt visu Ukrainu un mainīt starptautisko kārtību". Samita dalībnieki sprieda par darbu pie NATO jaunās stratēģiskās koncepcijas, kas nepieciešama Ziemeļatlantijas alianses pielāgošanai bīstamākai pasaulei "ar ķīnisku seju".
Танк Т-90МС на международном военно-техническом форуме - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Viedoklis
ASV pagrūž Eiropu zem tanka kāpurķēdēm
Tikšanās ir īpaša – tajā aicinātas piedalīties aliansē neuzņemtas valstis: Somija, Zviedrija, Gruzija, Ukraina, kā arī Austrālija, Jaunzēlande, Koreja, Japāna. Klusā okeāna reģiona valstis esot noraizējušās par Ķīnas nevēlēšanos "nosodīt Krievijas spēku ievešanu Ukrainā" un līdzīgu ĶTR operāciju augošās perspektīvas . Jāpiebilst, ka Ķīnu un neitrālo Austrāliju šķir trīs jūras un vairāk nekā 4000 km, bet mieru pasaulē apdraud ASV un NATO (atsauksim atmiņā nesenos karus Dienvidslāvijā, Irākā, Afganistānā, Sīrijā, Lībijā).
Samits notiek ASV Gaisa spēku stratēģisko bumbvedēju B-52H Stratofortress piesegā. Aizvakar vairāki "stratēģi" pacēlās gaisā no Fērfordas aviobāzes Lielbritānijā, aplidoja Eiropu, izspēlēja mijiedarbību ar britu, dāņu, čehu, ungāru, grieķu un itāļu iznīcinātājiem, kā arī ar aviācijas tēmētājiem Bulgārijā un Ungārijā (domājams, viņi izsauca uguni uz savām pozīcijām – kodolieroči ir ļoti neizvēlīgi).
Pentagona teatralizētās darbības noteikti atgādināja sabiedrotajiem par Apokalipses tuvumu, tomēr NATO valda domstarpības par tālākajām attiecībām ar Krieviju.
Lielbritānija, Polija un Baltijas valstis noskaņotas "nospiest Krieviju uz ceļiem". Francija, Vācija un Turcija uzskata, ka sakari ir jāuztur. Nebūt ne visas alianses valstis vēlas iesaistīties karā ar Krieviju, pat ne pašnāvniecisku sankciju formā. NATO nav ideoloģiskās vienotības, bloks ir sašķelts.
Брошенная Вооруженными силами Украины военная техника в Херсонской области - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2022
Viedoklis
Kijevas režīms pūlas komandēt saimniekus

Piegādes "lietderīgajiem idiotiem"

NATO apņēmusies tuvāko nedēļu laikā organizēt Ukrainas armijas pārapbruņošanu. Projekta galvenā ideja: "Ukraina var uzvarēt Krieviju, ja pasaule sniegs nepieciešamo atbalstu." It kā Rietumu "atbalsts" jau nebūtu novedis Ukrainu līdz Krievijas specoperācijai 2022. gada 24. februārī.
Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuļeba jau tradicionāli palūdza aliansei "lidmašīnas, pretkuģu raķetes, bruņutransportieri, smagās PGA sistēmas". Amerikāņi nežēlo naudu savu interešu aizsardzībai Austrumeiropā. Domājams, Ukraina kaut ko dabūs, un pat "kredīta" atmaksu atliks par gadu desmitiem.
ASV Senāts apstiprināja jauno lendlīzi Ukrainai - The Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022. Tā ir bezprecedenta parādība kopš Otrā pasaules kara laikiem. ASV pūlas radīt NATO zonā militārās tehnikas rezerves tālākai transportēšanai pāri robežai, organizēt loģistiku un militārās palīdzības pastāvīgu pieplūdumu Ukrainai.
Vakar Jenss Stoltenbergs kopīgajā konferencē ar Dmitriju Kuļebu diplomātiski atzīmēja, ka alianses valstis daudz dara Ukrainas labā, pūloties "nepieļaut konflikta eskalāciju" aiz Ukrainas robežām.
Российские десантники демонстрируют переносные противотанковые управляемые ракеты NLAW, захваченные в бою против украинских военнослужащих на Украине. Стоп-кадр видео - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2022
Viedoklis
Rietumu bruņojums Ukrainai tiek piegādāts ar mērķi karot "līdz pēdējam ukrainim"
Droši vien tāpēc visi tanki T-72 un kājnieku mašīnas BMP-1, ko nodevusi Čehija, izrādījušies bojāti (pārvietoties var, taču precīzi šaut – ne), bet Polija nevēlas remontēt tos bez maksas. Darba pietiks mēnesim, un tas izmaksās miljoniem dolāru. Rietumu pasaulē Polija ieņem ļoti naidīgu pozīciju attiecībās ar Krieviju un tiek uzskatīta par vadošo bruņojuma piegādātāju Ukrainai, tomēr nauda ir svarīgāka.
Vakar Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trassa paziņoja: "Krievijas un NATO Pamata akta dienas ir pagājušas." Lielbritānija apstiprināja, ka piegādās Ukrainai bruņutehniku, tomēr runa ir par desmit izlūkošanas bruņumašīnām "Jackal", nevis agrāk apsolītās artilērijas pašgājējiekārtas.
Par amerikāņu dronu-kamikadze "Switchblade" partija – 110 mašīnas – paredzēta līdz 100 cilvēku un 10 bruņutehnikas vienību likvidācijai (vieglie "Switchblade 300" strādā līdz 10 km attālumā, "Switchblade 600" – līdz 40 km). Cīņas laukā tādas mašīnas neko daudz nepadarīs
Krievijas spēku aviācijas triecieni neļauj rietumvalstu un padomju (Varšavas līguma mantojums) bruņojumam nonākt pie mērķa Ukrainā.
Speciālistiem ir skaidrs, ka Krievija konsekventi strādā, lai piepildītu savus mērķus specoperācijā Ukrainā, un uzvar – visos aspektos. NATO bruņojuma piegādes Kijevas režīmam nekad nenesīs ilgoto rezultātu, tomēr "hegemonus" apmierina arī prolongācija – desmitiem tūkstošu ukraiņu "lietderīgo idiotu" bojāeja Krievijas "savaldīšanai", Austrumeiropas "afganizācijai", ASV armijas klātbūtnes paplašināšanai (šodien – līdz 100 tūkstošiem karavīru) un jaunu pastāvīgo Pentagona bāzu celtniecībai. Just business.
Латвийский военный во время парада в честь Дня независимости Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2022
Viedoklis
"Baltijas tīģeri" gatavojas lēcienam bezdibenī

Neveiksminieku jaunā stratēģija

NATO valstu ārlietu ministri Briselē nopietni apspriedās, saskaņojot jauno stratēģisko koncepciju pirms samita Madridē, kas ieplānots jūnijā. Līdz ar militāro atbalstu Ukrainai un Krievijas "savaldīšanu" atlantisti izstrādā plānu cīņai ar Ķīnu – jaunajiem "XXI gadsimta draudiem". ASV mudina sabiedrotos paplašināt NATO tradicionālo atbildības zonu.
Jenss Stoltenbergs aizvakar atzīmēja: "Jaunā stratēģiskā koncepcija pirmo reizi ņems vērā Ķīnas augošo ietekmi un piespiešanas politiku pasaules arēnā, kas rada sistemātisku izaicinājumu mūsu drošībai un musu demokrātijām... Tāpēc domāju, ka mēs piekritīsim padziļināt NATO sadarbību ar mūsu partneriem Indijas un Klusā okeāna reģionā."
ASV BS Štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs Marks Milljs debatēs Kongresā nosauca Pekinu par galveno "ģeostratēģisko izaicinājumu" un aicināja aliansi kolektīvi stāties pretī Pekinai. Provizoriski tiek izskatīta alianses tradicionālās atbildības zonas paplašināšana, kas 1949. gadā tika radīta Eiropas aizsardzībai no padomju ietekmes. Amerikai nepatīk Ķīna, kas turpina attīstīt savu potenciālu dažādās jomās, "katru dienu strādā ar mērķi saīsināt tehnoloģisko atpalicību no ASV", apņēmusies "kļūt līdzīga ASV militārā jomā līdz 2035. gadam" un "ieņemt Taivānu līdz 2027. gadam". ASV Pārstāvju palātas vadītāja Nensija Pelosi apņēmusies tuvākajā laikā apmeklēt Taivānu, lai apliecinātu atbalstu tās neatkarībai. Šī ir pirmā tāda veida vizīte pēdējo 25 gadu laikā. Atgādināšu: Taivāna ir Ķīnas teritorija.
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг выступает на саммите в Брюсселе  - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2022
Viedoklis
ASV un NATO sola "jaunu pasaules kārtību"
Atjaunotajā Nacionālās aizsardzības stratēģijā 2022. gadam (dokuments iesniegts ASV Kongresā 28. martā) Ķīna nosaukta par Savienoto Valstu "svarīgāko stratēģisko konkurentu" un Pentagona "galveno uzdevumu". Protams, sabiedrotajiem un limitrofiem jāseko pa nosprausto kursu.
Šajā fonā Ķīnas ĀM oficiālais pārstāvis Čžao Liczjans vakar atkal paziņoja, ka NATO – aukstā kara produkts – ir jāizformē, un atgādināja par Ķīnas negatīvo attieksmi pret alianses paplašināšanos uz austrumiem.
Komentējot ASV ieceri piegādāt bruņojumu Taivānai (arī ZRK Patriot), Ķīnas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Taņs Kefejs uzsvēra: "Taivāna ir Ķīnas teritorijas neatņemama daļa, Taivānas jautājums skar Ķīnas pamata intereses un necieš ārēju iejaukšanos." Ķīnas armija "spers efektīvus soļus, lai nepieļautu ārēju iejaukšanos un mēģinājumus panākt Taivānas neatkarību."
Pēc kaunpilnās bēgšanas no Afganistānas un militāro neveiksmu sērijas Āfrikā un Tuvajos Austrumos ASV un NATO stratēģi sapņo "nospiest uz ceļiem" Krieviju un ĶTR. Pretestība kolektīvo Rietumu un austrumu satelītu militāri politiskajai ekspansijai kļūs par Krievijas un Ķīnas stratēģiskās partnerības drošu pamatu. Un pēdējo vārdu vienmēr teiks Krievijas Stratēģisko raķešu spēki.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Военнослужащий народной милиции ДНР наносит знак Z на бронетехнику под Волновахой - Sputnik Latvija, 1920, 03.03.2022
Viedoklis
Ar ko Krievijas operācija "Z" atšķiras no Rietumu analogiem
Ziņu lente
0