Video

Solis pretī globālam kodolkaram: eksperts novērtēja Zeļenska draudus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperts enerģētikas jautājumos Boriss Marcinkēvičs pastāstīja, kas saistīts ar Vladimira Zeļenska draudiem izstāties no Budapeštas memoranda.
Minhenes drošības konferencē Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis paziņoja, ka valsts var izstāties no Budapeštas vienošanās par kodolieroču neizplatīšanu. Kas tas bija? Blefs vai nopietns paziņojums? Par to Sputnik apjautājās analītiskā žurnāla "Geoenergetika.info" galvenajam redaktoram Borisam Marcinkēvičam.
"Vladimira Zeļenska vārdi, ja vērtēsim tos kā valsts vadītāja oficiālu paziņojumu, liecina, ka Ukraina plāno izstāties no Kodolieroču neizplatīšanas līguma. Proti, iegūt statusu pasaules arēnā, kādu jau saņēmusi KTDR, Pakistāna un Indija – trīs valstis, kas līgumam nav pievienojušās. Ar atbilstošām starptautiskām sankcijām," Zeļenska teikto novērtēja Marcinkēvičs.
Viņa ieskatā, nebūs nemaz tik vienkārši īstenot tādu šantāžu no tehniskā viedokļa. Kodolieroču radīšanai nepieciešams ieroču plutonijs, ar bagātinātu izotopa U-235 saturu līdz vismaz 90%
"Patlaban Ukrainai nav tādu tehnoloģiju. Vai iespējams pārvarēt šo tehnoloģisko barjeru? Pastāv divi varianti. Spriežot pēc esošās informācijas, KTDR kodolieroči radīti, pateicoties plutonija izstrādei urāna-grafīta reaktoriem. Savu šī tipa reaktoru Ukrainai nav, tādi bija Černobiļas AES, bet tā ir apturēta pilnībā. AES darbības atsākšana aizņem ilgu laiku," atzīmēja eksperts.
Marcinkēvičs precizēja, ka Ukrainai nav arī savu tehnoloģiju kodolieroču ražošanai. Vai nu nāksies šajā jautājumā sadarboties ar Krieviju, bet tas ir nereāli, vai ar KTDR. Bet tas nozīmē konfliktu ar IAEA.
"Ir viens rezerves variants – vienošanās par tehnoloģiju nodošanu ar Irānu, lai Ukrainas rīcībā nonāktu gāzes centrifūgas, kuru dēļ Irānai radās problēmas un tika izstrādāta vienošanās par šīs valsts kodolprogrammu. Citas iespējas es nesaskatu," uzsvēra eksperts.
Pie tam Ukrainas kodolprogrammai būs vajadzīgi miljardiem dolāru investīciju un ilgs laiks. Pakistānai un Indijai bija vajadzīgi 15 gadi.
"Tātad atstumtajai valstij, par kādu kļūs Ukraina pēc izstāšanās no Kodolieroču neizplatīšanas līguma, tas ir visnotaļ ilgs laiks. Piedevām nav zināms, vai Ukraina spēs atrast nepieciešamām finanses un speciālistus. Protams, iespējams, speciālisti tiks apmācīti Phenjanā vai kaut kur Irānā, tomēr es nedomāju, ka Irāna vēlētos vēl vienas kodolvalsts parādīšanos."
Daudz vienkāršāk ir radīt "netīro bumbu" no izstrādātās kodoldegvielas, ko piemin daudz eksperti, uzskata Marcinkēvičs. Tiesa, šiem nolūkiem Ukrainai jāpārtrauc sadarbība ar IAEA un jāmaina likums.
"Ņem nepārstrādātu apstarotu kodoldegvielu. Optimāls variants – tūlīt pēc izņemšanas no reaktora aktīvās zonas, negaidot atdzesēšanu, neiegremdējot nostāvēšanās baseinā. Tālāk vienkārši piepilda kādu šāviņu, un tas jānogādā vietā, kur vēlaties nodrošināt radioaktīvo piesārņojumu, un jāuzspridzina. Tās var būt aviācijas bumbas ar atbilstošu iespēju uzbrukt valstij, ko Ukraina uzskata par savu pretinieku – vispirms, Krievijas teritorijai," paskaidroja eksperts.
Viņš piezīmēja, ka teorētiski iespējams "piepildīt" arī parastus artilērijas lādiņus, turklāt pirmie saindētie objekti būs artilērijas sistēmu komandas. Taču bez sekām iztikt neizdosies.
Par Ukrainas šantāžu Boriss Marcinkēvičs izteicās īsi: "Tas ir nākamais solis pretī globāla kodolkara sākumam."
Tiesa, paliek vēl viena izeja – Ukraina var dislocēt pie sevis ASV kodolieročus, kā to savulaik izdarīja Vācija un Turcija. Taču pagaidām Zeļenskis tādas iespējas nav minējis.
Ziņu lente
0