Video

Ukrainas ekspremjers: valsts varēja izstrādāt kodolieročus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas bijušais premjerministrs Nikolajs Azarovs ir pārliecināts: Kijevai ir tehniskas iespējas kodolieroču izstrādei.
Kijevai ir tehniskas iespējas kodolieroču izstrādei, tas ir atrisināms, taču ne aktuāls uzdevums, intervijā RIA Novosti pastāstīja Ukrainas bijušais premjerministrs Nikolajs Azarovs.
"Droši vien jums nav zināms, tomēr Kijevā funkcionē pašiem savs neliels kodolreaktors, paredzēts zinātniski pētnieciskiem darbiem. Visbeidzot, Ukrainā ir kodolbloki. Ukrainā ir urāna atradnes. Tāpēc, rodoties tādai nepieciešamībai, ja nosprausts tāds uzdevums, - lai arī uzsvēršu, ka Ukraina nav Irāna, pat ne Korejas Tautas Demokrātiskā Republika, - tāds uzdevums ir tehniski atrisināms," viņš teica.
Krievijas Ārlietu ministrijas ēka - Sputnik Latvija, 1920, 05.03.2022
Pasaulē
Krievijas izlūkdienests saņēmis datus par kodolieroču izstrādi Ukrainā
Azarovs pieļāva, ka šajā ceļā ir virkne problēmu, liels skaits šķēršļu, un saprātīga valdība nekad ne ar ko tādu nenodarbotos.
"Tāds uzdevums Ukrainai nav aktuāls, nav vitāli nepieciešams. Tagad Ukraina ir pati nabadzīgākā valsts Eiropā. Tomēr tehniska iespēja ir," konstatēja Azarovs.
Jautāts, cik ilgā laikā Ukraina varētu kļūt par kodolvalsti, Azarovs ieteica neminēt, tomēr pieļāva, ka šobrīd 2-3 gadi varētu būt itin reāls termiņš.
Eksperti brīdina, ka Ukrainas iesaistīšana NATO kodoldarbībā ir lielākais risks, šo plānu īstenošana – casus belli.
Krievija apņēmusies darīt visu iespējamo, lai nepieļautu kodolieroču parādīšanos Ukrainā, iepriekš paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Viņš norādīja, ka Kijevas bezatbildīgie paziņojumi par kodolieročiem nav tukša bravūra, Ukrainas rīcībā ir vēl padomju kodoltehnoloģijas un tamlīdzīgu ieroču piegādes līdzekļi.
Iznīcinātājs MiG-31К ar hiperskaņas raķetēm - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Viedoklis
Ko Rietumiem nozīmē Krievijas stratēģisko kodolspēku mācības
24. februārī agri no rīta Krievija sāka speciālo operāciju Ukrainas demilitarizācijai un denacifikācijai. Uzrunā Krievijas iedzīvotājiem valsts prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka apstākļi prasa apņēmīgus un tūlītējus soļus, Donbasa tautas republikas vērsušās ar palīdzības lūgumu.
Krievijas prezidents uzsvēra, ka atbildība par asinsizliešanu gulsies uz Ukrainā valdošā režīma sirdsapziņas. Viņš aicināja Ukrainas kareivjus nepildīt varasvīru noziedzīgās pavēles, nolikt ieročus un doties mājup.
Aizsardzības ministrija uzsvēra, ka Krievijas Bruņotie spēki nepieļauj nekādas raķešu un artilērijas apšaudes vai aviācijas uzlidojumus Ukrainas pilsētām – ar precīzajiem šāviņiem tiek izsista no ierindas militārā infrastruktūra. Civilos iedzīvotājus nekas neapdraud. Ar Krievijas BS atbalstu Doņeckas un Luganskas grupējumi turpina uzbrukumu. Tomēr nav ne runas par Ukrainas okupāciju, uzsvēra Krievijas prezidents.
Krievijas Aizsardzības ministrija vēsta, ka daudzviet Ukrainas karavīri brīvprātīgi noliek ieročus – viņiem garantēta drošība un atgriešanās pie ģimenēm. Vienlaikus Ukrainas armijas vienības izvieto reaktīvās zalves sistēmas dzīvojamajos kvartālos Kijevā un citās pilsētās. Putins to nosauca par teroristu taktiku.
Kodolsprādziens  - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2022
Pasaulē
Eksperts pastāstīja par "netīro bumbu", kas var parādīties Ukrainas arsenālā
Ziņu lente
0