Viedoklis

Ka-52 "Aligators" demonstrē savas izcilās iespējas Ukrainā

© Sputnik / Пресс-служба МО РФ / Pāriet pie mediju bankasУдарные вертолеты Ка-52 после окончания операции по уничтожению бронетехники вооруженных сил Украины
Ударные вертолеты Ка-52 после окончания операции по уничтожению бронетехники вооруженных сил Украины - Sputnik Latvija, 1920, 27.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas BS speciālajā operācijā Ukrainas demilitarizācijai un denacifikācijai Krievijas izlūkošanas un trieciena helikopteri Ka-52 demonstrējuši izcilu efektivitāti un izturību sarežģītākajos apstākļos
Helikopteru Ka-52 "Aligators" grupa piektdien likvidēja 24 UBS militārās tehnikas vienības, ieskaitot 7 tankus, 5 kājnieku mašīnas (BMP), 3 bruņutransportierus (BTR), un tas vēl nebūt nav pats labākais rezultāts. 21. marta naktī "Aligatori" demlitarizēja 9 ukraiņu tankus, 7 BMP un BTR, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Iepriekš Krievijas AM publicēja iespaidīgu video ierakstu par to, kā helikopteri Ka-52 cīnās ar ukraiņu tanku. Vadāmās raķetes "Vihr" spēj likvidēt mērķus līdz 10 km attālumā, ārpus pretinieka armijas PGA darbības zonas.
Латвийский военный во время парада в честь Дня независимости Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2022
Viedoklis
"Baltijas tīģeri" gatavojas lēcienam bezdibenī
Vērā ņemamais aviācijas artilērijas arsenāls ļauj efektīvi likvidēt UBS bruņutehniku, vadības punktus, patvērumus un dzīvo spēku maksimālā attālumā, jebkurā diennakts laikā. Mēneša laikā Ka-52 ekipāžas likvidējušas simtiem bruņutehnikas vienību, apšaudes punktus, UBS un nacionālo bataljonu atbalsta punktus operatīvajā telpā no Hersonas un Nikolajevas uz dienvidiem no Kijevas un Čerņigovas Ukrainas ziemeļos.
Speciālās operācijas gaitā Krievijas armijas aviācija izpilda lielu skaitu uzdevumu, sekmīgi pielieto jaunos taktiskos paņēmienus. Spēcīgie "Aligatori" aktīvi atbalsta motorizēto strēlnieku un tankistu uzbrukumu, strauji pārsviež desanta vienības pretinieka aizmugurē, metodiski likvidē UBS bruņutehniku milzīgā operatīvajā telpā, pavada kolonnas un piegādā militārās kravas.
Iepriekš helikopteri Ka-52 pārvarējuši nopietnu pārbaudi Sīrijā, tomēr Ukrainā darba izrādījies nesalīdzināmi vairāk. "Aligatori" lido minimālā augstumā un prasa no lidotājiem izcilu koncentrēšanos un zibenīgu reakciju mainīgas situācijas apstākļos.
Mūsdienu aizsardzības kompleksi ļauj ekipāžām sekmīgi likvidēt gaisa mērķus un vienlaikus pielietot aizsardzību no PZRK. "Aligatora" mūsdienīgās aizsardzības sistēmas un bruņas nebija "pa zobam" "Stinger" un citiem Rietumu PZRK (ar ko "partneri" dāsni apgādājuši eksperimentālo ukraiņu armiju). Vienā no epizodēm Gostomeļas aerodromā pie Kijevas helikopteri Ka-52 apšaudīja ar raķetēm, palaida 18 lādiņus, taču helikopters guvis nebūtiskus bojājumus un nosēdies. Ekipāža nav cietusi.
Истребители-перехватчики МиГ-31К с гиперзвуковыми ракетами Кинжал - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2022
Viedoklis
"Kinžalu" brīdinājums NATO "miernešiem" Ukrainā
UBS ar Valēriju Zalužniju priekšgalā spēj stāties pretī krievu "Aligatoriem" tikai virtuāli, izmantojot datorgrafiku Arm-3.

Militārais pārākums

Ka-52 spēks harmoniski apvienojas ar augstu energoapgādātību, mūsdienu identifikācijas un mērķa norādes, radioelektroniskās cīņas un avionikas līdzekļiem, kas dāvā iespēju uzbrukt jebkuriem mērķiem. Uz sešiem ārējās piekares mezgliem var izvietot līdz 2,8 tonnas dažāda bruņojuma – dažādas klases un likvidācijas principu (kumulatīvie un telpiski detonējošie lādiņi) vadāmās raķetes. Raķešu plašais spektrs ļauj elastīgi adaptēt helikopteri konkrētiem taktiskajiem uzdevumiem. Drīs vien "Aligators" gūs iespēju pielietot arī "izšauj un aizmirsti" tipa spārnotās raķetes ar darbības rādiusu līdz 100 km, proti, konkurēt kaujas laukā ar frontes bumbvedējiem Su-24M un triecienniekiem Su-25M.
"Aligatora" spēkus cīņas laukā vēl papildina "klasiskais" 30 mm lielgabals 2A42 ar 500 lādiņu komplektu (tāds pats kā BMP-2, BTR-82A, BTR-82AT). Ekipāžas un mašīnas dzīvotspējas svarīgs elements ir dublēta vadība, apmēram 300 kg smagas bruņas, katapultējamie krēsli (pirmie pasaulē sērijveida helikoperiem). Bruņotā divvietīgā kabīne nodrošina pilotu aizsardzību no bruņu caursitējām līdz 12,7 mm kalibra lodēm un līdz 23 mm kalibra šāviņu šķembām. Pateicoties bruņām un dublētajai vadībai, Ka-52 ir vislabāk aizsargātais helikopteris pasaulē. Piedevām "Aligators" lido ļoti ātri – līdz 320 km/h (atpakaļgaitā – līdz 100 km/h, ar bortu uz priekšu – līdz 80 km/h). Praktiskais lidojuma attālums – 460 km līdz 5,5 km augstumā.
Turku bezpilota lidaparāts Bayraktar TB2 - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Viedoklis
Ieroču piegādes Ukrainai: retais Bayraktar aizlidos līdz Dņepras vidum
Ka-52 "sirds" ir komplekss "Argument-2000", kurā integrēta digitālā skaitļošanas mašīna "Baget 53", pilotāžas un navigācijas komplekss, meklēšanas un tēmēšanas sistēma, RLK "Arbalet 52", sakaru un aizsardzības kompleksi. Īsāk izsakoties, "Arbalet" spēj pavadīt līdz 20 mērķus, "saskata" raķeti "Stinger" līdz 5 km attālumā, tanku – līdz 12 km, lidmašīnu – līdz 15 km. Pie tam tas nodod datus tēmēšanas un navigācijas sistēmai, brīdina par šķēršļiem lidojumā minimālā augstumā.
Pateicoties vairākiem ŠK monitoriem, ekipāža saņem maksimālu informācijas apjomu un spēj efektīvi vadīt visu bruņojuma kompleksu. Datus par apkārtējo situāciju radiolokators, termovizors, lāzera tālummērs un kameras nodod datoram, kurš sniedz pilotiem rekomendācijas un automātiski atvaira zenītraķešu uzbrukumus ar aizsardzības līdzekļiem.
Saimes "Vitebsk" aizsardzības sistēma automātiski fiksē lāzera, radiolokatora izstarojumu, raķetes startu un patstāvīgi pielieto pasīvos traucējumus, apgrūtinot pretinieka raķešu tēmēšanu infrasarkanajā un radio diapazonā, izšauj reflektorus vai termiskās lamatas. Tāpat komplekss balsī ziņo ekipāžai par veiktajiem pasākumiem un atlikušajiem aizsardzības līdzekļiem. Retais "Stinger" nonāks līdz Ka-52. Ne vekti koncerns "Ukroboronprom" ir gatavs samaksāt prēmiju – pusmiljonu ASV dolāru par nozagtu vai atņemtu darbspējīgu Krievijas helikopteri.
Посетители авиашоу осматривают советский истребитель МиГ-21бис - Sputnik Latvija, 1920, 05.03.2022
Viedoklis
Rumānija kļūst par jaunu karsto punktu Eiropā?

Eksporta potenciāls

Daudzās pasaules valstīs augstu vērtē tādu mašīnu un vēlētos to iegādāties – Ka-52 jau 2013. gadā izstādē "Paris Air Show" pārliecinoši demonstrēja pārākumu pār amerikāņu АН–64D Apache Longbow un Francijas-Vācijas kopražojumu – "Eurocopter Tiger", tomēr ārvalstu pasūtītāji rindā stājās daudz agrāk. Uz Ka-52 bāzes radīts kuģa variants – Ka-52K "Katran" (pirmā to iegādājās Ēģipte), un tas paplašina potenciālo ārvalstu pasūtītāju loku, pārsvarā – NVS, Āzijas un Latīņamerikas valstīs.
Amerikāņu izdevuma "National Interest" autoru ieskatā, helikopteris Ka-52 ir "izsmalcināts" un "nāvējoši bīstams". Portāls "Business Insider" salīdzināja "Aligatoru" ar ASV pazīstamo AH-64 Apache un konstatēja, ka amerikāņu mašīna piekāpjas krievu lidaparātam bruņojuma, aizsadzības, manevrētspēju, ātruma un lidojuma praktiskā attāluma ziņā. "Aligatora" militārais pārākums met izaicinājumu ASV jaunajam helikopterim Bell AH-1Z Viper.
Krievijas mūsdienīgais bruņojums tradicionāli gūst virsroku pār Rietumu analogiem no cenas un kvalitātes proporcijas viedokļa. Amerikāņu trieciena helikoptera "Apache" minimālā cena – 52 miljoni dolāru. Krievijas AM 2011. gadā pasūtīja 140 "Aligatorus" par 28,5 miljoniem dolāru par vienību. 2021. gada rudenī katrs Ka-52M Aizsardzības ministrijai izmaksāja apmēram 15 miljonus dolāru (ekvivalentu summu), bet eiropiešu "Tiger" pasūta par 27-35 miljoniem eiro (29-38 milj. dolāru). Kvalitātes un cenas starpība ir būtiska, tāpēc "Aligatoram" nodrošināta lieliska nākotne – Krievijai draudzīgās valstīs.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ballistiskās raķetes palaišana - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2022
Viedoklis
Kāds Krievijas bruņojums paliks Baltkrievijā pēc mācībām "Sabiedroto apņēmība"
Ziņu lente
0