Viedoklis

Ieroču piegādes Ukrainai: retais Bayraktar aizlidos līdz Dņepras vidum

CC BY-SA 4.0 / Bayhaluk / Bayraktar TB2 Runway (cropped image)Turku bezpilota lidaparāts "Bayraktar TB2"
Turku bezpilota lidaparāts Bayraktar TB2 - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumvalstu bruņojuma aktīvās piegādes Kijevas režīmam vēlreiz apstiprina krievu ieroču pārspēku un NATO valstu tehnoloģisko atpalicību.
Krievija nevienam neļaus organizēt "otru Afganistānu" Ukrainas karadarbības teātrī un noslēgs speciālo operāciju, kad būs sasniegti nospraustie mērķi, atgādināja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Pentagona stratēģiem šķiet, ka liela nauda cels proamerikāniskā Kijevas režīma cīņas sparu, bet NATO "dzelži" ļaus piebremzēt Krievijas armijas uzbrukumu speciālās operācijas gaitā.
16. martā ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka plānots piešķirt Ukrainai militāro palīdzību 1 miljarda dolāru apmērā. Dienu iepriekš viņš parakstīja neredzētu dokumentu pakotni par militāro palīdzību Kijevai 13,6 miljardu dolāru apmērā.
Baltais nams iecerējis tuvākajā laikā piegādāt Kijevas režīmam 800 PZRK "Stinger", 2000 PRK "Javelin", 6000 prettanku sistēmas AT-4, 7000 strēlnieku ieroču vienības (5000 šautenes, 400 ložmetējus, 400 bises), 20 milj. patronu un 100 trieciena vienreizējās lietošanas baražējošos dronus "Switchblade-600", kas paredzēti tanku un citas bruņutehnikas likvidācijai. Acīmredzot, Baidens un Zeļenskis ir gatavi cīnīties ar Krieviju līdz pēdējam ukraiņu karavīram.
Уничтоженная военная техника Вооруженных сил Украины в Херсонской области - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2022
Viedoklis
Ukraina nestājas NATO, kas mēģina iegūt Ukrainu
Krievijas spēku pārākums uz sauszemes, jūrā un gaisā nav apstrīdams. UBS izmisīgi aizsargājas un atkāpjas kopš operācijas pirmās dienas. Ukrainas komandpunkti, arsenāli, aerodromi, GKS, JKS, PGA spēki un līdzekļi, kā arī aptuveni 80% bruņutehnikas izsisti no ierindas vai iznīcināti.
Sauszemes spēku vienības piespiestas pie zemes ar aviācijas triecienu palīdzību vai slēpjas pilsētu mikrorajonos. Liels UBS operatīvais Donbasā ir ielenkts, aptuveni 70 tūkstošu karavīru liktenis ir izlemts. Mariupoles katls ir gandrīz likvidēts.
Čerņigovas garnizona tanku brigāde ir bloķēta un nespēj doties Kijevas virzienā. Tāpat "fragmentēti" gandrīz visi lielie UBS garnizoni.
Krievijas spēki vērš precīzus raķešu, bumbu un artilērijas triecienu pret militārajiem objektiem visā Ukrainas teritorijā – no Kijevas līdz Nikolajevai, no Harkovas līdz Ļvovai.
UBS Ģenerālštāba pārskati nav pietiekami informatīvi un neatbilst realitātei. Tāpat kā Kijevas režīma cerības uz Rietumu "burvjiem".

Rietumu mīti sabrūk

Krievijas speciālās operācijas pirmo 20 dienu laikā kļuvis skaits: baumas par Rietumu bruņoto spēku varenību ir pamatīgi pārspīlētas. Turku "Bayraktar TB2" reputācija ir samaitāta – Krievijas PGA tos notriec ik dienas. Pārlieku labi saskatāms mērķis. Kopš 24. februāra likvidēti 123 bezpilota lidaparāti. Atšķirībā no konflikta Kalnu Karabahā, tīmeklī nav ierakstu, kas demonstrētu turku "Bayraktar" sekmīgu pielietojumu kaujās Ukrainā.
Plaši izreklamētie "Javelin" nespēj caursist Krievijas tanku T-72 un T-80 bruņas. Cīņās Kijevas apkaimē Krievijas desantnieku rīcībā nonācis liels skaits neizmantotu prettanku kompleksu "Javelin" un NLAW.
Nav nekāds brīnums – pirms "Javelin" šāviņa palaišanas 50 sekundes jāvelta veselām astoņām operācijām. Šīs sekundes, iespējams, būs pēdējās operatoru dzīvē – cīņas laukā viņi ir labi pamanāmi. PTRK "Javelin" ir ļoti sarežģīts komplekss, ar to jāprot apieties. Jaunkareivji to pielietot nespēs. Pie tam vecais labais dūmu aizsegs padara amerikāņu "šautriņu" absolūti bezjēdzīgu.
Военная техника ВСУ с простреленным лобовым стеклом - Sputnik Latvija, 1920, 15.03.2022
Viedoklis
Karsti krievu "sveicieni" amerikāņu algotņiem Javorovskas poligonā
Iepriekš minētais ASV vienreizējai lietošanai paredzētais "prettanku" drons "Switchblade-600" kaujas apstākļos nav pārbaudīts. ASV Kongress vēl nav apstiprinājis aparāta nodošanu Ukrainai.
Amerikāņu PTRK "Stinger" pārsvarā nespēj "piezemēt" Krievijas GKS lidmašīnas un helikopterus, pat ar tiešu trāpījumu dzinējā, kā tas nesen notika ar trieciennieku Su-25.
Lielbritānijas nesenais lēmums piegādāt Ukrainai PZRK "Starstreak" ("Stinger" analogs ar darbības rādiusu līdz 7 km) neko nemainīs – arī šī kompleksa lietošanai vajadzīga nopietnas speciālas apmācības, taču UBS tam vienkārši nav laika. Bet tam "Starstreak" laukā ir pārāk labi pamanāms, lai to varētu sekmīgi pielietot.
Baltais nams paziņoja, ka Savienotās Valstis "palīdz ukraiņiem iegādāties papildu lielā darbības rādiusa PGA līdzekļus", ko Ukrainas speciālisti prot ekspluatēt.
Runa ir par padomju kompleksiem S-300 no Bulgārijas, Slovākijas un vairākām citām valstīm. Amerikāņi sola kompensēt zaudējumus sabiedrotajiem Austrumeiropā un atrisināt darījuma leģitimitātes problēmu NATO ārkārtas samitā 24. martā. No Slovākijas saņemta provizoriska piekrišana. ZRK S-300 mūsdienīgās modifikācijas spēj likvidēt mērķus līdz 350 km attālumā.
Amerikāņu telekanāls CNN, atsaucoties uz anonīmu avotu Pentagonā, ziņoja, ka ASV esot gatavas nodot Kijevai padomju laikā ražotos PGA kompleksus S-300PMU (no Grieķijas, Bulgārijas un Slovākijas), S-300V (no ASV), vidējā darbības rādiusa "Buk M1" (no Somijas un Gruzijas), ZRK "Osa" modifikācijas (no Bulgārijas, Grieķijas, Gruzijas, Polijas).
Иностранные наемники во Львове, Украина - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2022
Viedoklis
Ko Eiropai un pasaulei sola ārvalstu algotņi Ukrainā
Krievijas GKS uzraudzībā novecojušo PGA kompleksu jaunā partija Ukrainas teritorijā "nodzīvos" ne vairāk kā divas diennaktis. Pat Polijas pierobežā tā nebūs nekāda "svētā govs".
Lielbritānija izvietos Polijā jauno PGA kompleksu "Sky Sabre" un 100 militāros speciālistus. ZRK "Sky Sabre" ir Eiropas holdinga MBDA (Francija, Lielbritānija, Itālija un Vācija sadarbībā ar Izraēlu).
Jāpiebilst, ka "Sky Sabre" efektivitātes ziņā būtiski piekāpjas padomju S-300. alianses ZRK spēj fiksēt mērķus līdz 120 km attālumā un likvidēt (teorētiski) līdz 60 km rādiusā, 1000-25000 m augstuma. Tātad "Sky Sabre" neredz mērķus līdz 1000 metru augstumā (spārnotās raķetes), un no Polijas teritorijas neaizsargās pat Ļvovas garnizonu (apmēram 80 km no robežas).
Nesen ASV prezidents paziņoja: "Es gribu teikt godīgi: tā var būt ilga un grūta cīņa. Taču amerikāņu tauta būs nelokāma savā atbalstā Ukrainas tautai." Tajā pašā dienā Pārstāvju palātas loceklis Bils Kitings (Masačūsetsas štats) piebilda, ka Ārlietu komiteja "izskatīs... atļauju militāra spēka pielietošanai" Eiropā.
Tomēr aizvadītās dienas laikā Krievijas aviācija un PGA notrieca ukraiņu helikopterus Mi-24 un Mi-8, 12 bezpilota lidaparātus, likvidēja 10 zenītraķešu kompleksus, kā arī S-300 divizionu. Bez tam likvidēta munīcijas noliktavā Rovenu apgabalā, kur glabājās kompleksam "Tochka U" paredzētas raķetes.
Sarkanās armijas karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2022
Viedoklis
"Cīnās līdz pēdējam": ienaidnieks par krievu karavīru
"Iskander", kas spēj piekrāpt pretinieka PGA, jaunie prettanku helikopteri Ka-52, precīzās spārnotās raķetes H-101, "biedējošie" hiperskaņas "Cirkon", jaunās atomzemūdenes un citi Krievijas tehnoloģiskie argumenti spēj atvēsināt pašas karstākās galvas Vašingtonā un Briselē.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0