Pasaulē

Le Monde prognozē globālās Ukrainas specoperācijas sekas

© Sputnik / Sergey MelkonovПшеничное поле
Пшеничное поле - Sputnik Latvija, 1920, 21.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Specoperācija Ukrainā uz visiem laikiem varētu mainīt pasaules ekonomiku, pareģo Francijā
RĪGA, 21. marts - Sputnik.Situācija Ukrainā palēninās pasaules ekonomikas atjaunošanu, kuru jau ietekmēja pandēmija, turklāt neizslēgts, ka tā varētu mainīties uz visiem laikiem. Šādu brīdinājumu publicēja franču izdevums Le Monde.
Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (ESAO) prognozē, ka pasaules IKP pieaugums samazināsies par 1 procentpunktu, savukārt inflācija palielināsies par 2,5 procentpunktiem, atzīme laikraksts. "Šī krīze jau izpaužas cenu kāpumā energoresursiem, pārtikas produktiem un atsevišķiem metāliem," Le Monde citē vecākās ekonomistes Lorensas Būnas vārdus.
Vitrāža  - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2022
Viedoklis
Zvērīgs kapitālisms: cik Latvijā maksā tirgus ekonomika
Pagājušā decembrī organizācija prognozēja pasaules ekonomikas izaugsmi 2022. gadā 4,5% apmērā, taču nolēma atcelt marta sākumam sagatavoto prognozes publikāciju saistībā ar "nenoteiktības faktoru pastiprināšanu".
Le Monde citē arī Starptautiskā Valūtas fonda viedokli, kas uzskata, ka Krievijas speciālā Ukrainas demilitarizācijas un denacionalizācijas operācija var nest globālajai ekonomikai ilgtermiņa sekas. "Ilgtermiņā šis konflikts varētu fundamentāli mainīt pasaules ekonomisko un ģeopolitisko kārtību – energoresursu tirdzniecības nosacījumus grozīšanas gadījumā mainīsies piegādes ķēdes, sadalīsies maksājumu tīkli un valstis pārskatīs savu zelta un valūtas rezervju sastāvu," izdevums citē SVF.
24. februārī Krievija sāka speciālu militāro operāciju Ukrainā. Bruņotie spēki ziņo, vēršas tikai pret militāro infrastruktūru un Ukrainas armiju, civiliedzīvotājus nekas neapdraud. Ir upuri no abām pusēm.
Банк Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 15.03.2022
Latvijā
"Padsmit procentos mēs ieslīdēsim": Latvijas Bankas vadītājs cer uz eirofondiem
Pēc tam Rietumvalstis ieviesa pret Krieviju jaunas sankcijas, kas skar galvenokārt banku nozari, lielos uzņēmējus un valsts ierēdņus. Turklāt daudzi zīmoli paziņoja par darba pārtraukšanu valstī.
Kremlī to nosauca par līdz šīm vēl nebijušu ekonomisko karu, un pastāstīja, kā valdība plāno stabilizēt situāciju. Maskava ierobežoja dolāra pielietošanu gan iekšzemes starptautiskajās rezerves, gan ārējos norēķinos. Uzmanība pievērsta alternatīvajiem Rietumu kapitāla tirgiem, tiks veidoti droši finansiālās informācijas nosūtīšanas kanāli, palielināta savstarpējo maksājumu daļa nacionālajās valūtās, tiks veidotas tiešās starpbanku attiecības ar galvenajiem tirdznieciskajiem partneriem.
Vācijas, Krievijas un ES karogs - Sputnik Latvija, 1920, 15.03.2022
Vācijā sagaidāms ļoti skumjš iznākums sankciju rezultātā
Ziņu lente
0