Latvijā

"Padsmit procentos mēs ieslīdēsim": Latvijas Bankas vadītājs cer uz eirofondiem

Банк Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 15.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks sniedz prognozi par situāciju Latvijas ekonomikā īstermiņā.
RĪGA, 15. marts — Sputnik. Inflācijas līmenis Latvijā tuvākajā laikā pārsniegs 10%, norāda Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks intervijā Latvijas Televīzijai.
Kazāks atzīmēja, ka vēl pirms krīzes Ukrainā energoresursu cenas ievērojami pieauga, kas savukārt izraisīja inflācijas samazināšanos. Problēmas rada ne tikai energoresursu augstās cenas, bet arī to svārstības, norāda Kazāks.
DUS - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2022
Latvijā
Pārāk dārgs pasākums: Latvija nav gatava samazināt degvielas nodokli
Viņaprāt, īstermiņā nav gaidāma naftas, gāzes un ogles cenu samazināšana, līdz ar ko paliks augsts inflācijas temps. "Pašreizējā brīdī ļoti konkrētus ciparus inflācijai iezīmēt nav iespējams. Padsmit procentos diemžēl mēs ieslīdēsim," sacīja Kazāks.
Tāpat gaidāma arī pārtikas produktu cenas augšupeja, jo gan Krievija, gan Ukraina ir lieli graudu eksportētāji.
Ilgākai un lielākai inflācijai būs ietekme arī uz ekonomikas izaugsmi, jo cilvēki patērēs mazāk. Tāpat kopējā nedrošība varētu mazināt uzņēmumu vēlmi investēt, norāda Latvijas Bankas vadītājs.
Turklāt, Latvija ģeopolitiski un ekonomiski ir drošākā situācijā nekā jebkad iepriekš, viņā atzīmēja.
Вторая группа латвийских спортсменов отправилась на Олимпийские игры в Пекин - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2022
Latvijā
Kādi būs lidostas "Rīga" zaudējumi pret Krieviju vērsto sankciju dēļ
"Mēs esam Eiropas Savienībā, kas nozīmē pieeju Eiropas tirgum, dažādiem atbalsta mehānismiem. Mēs esam daļa no NATO, kas nozīmē ģeopolitiskas drošības garantijas. Un mēs esam daļa no eirozonas, kas nozīmē samērā lētu finansējumu. Līdz ar to, jā, ekonomika piebremzēsies, [jo] karš ir karš. Bet šajā brīdī apokaliptiskus scenārijus zīmēt nav vērts. Un krīze būs vairāk sabremzēšanās, nevis dziļš kritums," teica Kazāks.
Pēc viņa prognozēm, gada otrajā pusē inflācija palēnināsies.
Taujāts par energoietilpīgu uzņēmumu konkurētspēju, Kazāks norādīja uz to, ka situācija ir līdzīga visā Eiropa. Līdz ar to izšķiroša būs spēja strādāt efektīvi: "Jo mēs esam spējīgi ar mazāku enerģijas apjomu iztikt, jo mēs būsim konkurētspējīgi."
Pēc viņa domām, "uz Latvijas austrumu robežas būs kārtīgs mūris", un par tirdzniecību ar Krieviju un Baltkrieviju var aizmirst. Viņš aicināja meklēt jaunus tirgus, nevis domāt par kompensācijām.
Линии электропередач - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2022
Latvijā
Latvija vēlas atbrīvoties no Krievijas elektroenerģijas
Ziņu lente
0