Viedoklis

Zvērīgs kapitālisms: cik Latvijā maksā tirgus ekonomika

Vitrāža  - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rodas iespaids, ka nu jau labu laiciņu Latvijas iedzīvotāji tiek izmantoti briesmīgā eksperimentā. Varbūt reiz mums visiem izsniegs Nobela prēmiju ekonomikā. Pēcnāves prēmiju. "Eksperimentā neviens nav izdzīvojis," uzrakstīs mācību grāmatās.
Nesen ekonomists Juris Paiders stāstīja, ka 2020. gadā Latvija ieņēmusi pirmo vietu Eiropā pēc rudzu eksporta nesto ienākumu apjoma uz vienu iedzīvotāju. Kviešu eksporta nesto ienākumu apjoma ziņā uz vienu iedzīvotāju 2020. gadā (341 dolārs) mēs arī ieņēmām pirmo vietu kontinentā. Kviešu eksporta nestie ienākumi sastādījuši 645 miljonus dolāru. It kā jau tagad cilvēki var pēc sirds patikas paēst svaigas bulciņas, barankas, slaveno rudzu maizi – latvieša dvēseles daļu. Nekā nebija!

Uz kraujas, tikai rudzos

2022. gadā pārtikas produktu cenas būtiski pieaugs, prognozē Zemnieku saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.
"Elektroenerģijas, dīzeļdegvielas, dabasgāzes un minerālmēslu cenu straujā augšupeja uzskrūvējusi arī pārtikas produktu cenas. Mēs, zemnieki, esam noraizējušies par to, ka pārtikas produkti kļūst aizvien dārgāki, tātad mazāk pieejami sabiedrībai. Mēs nevēlamies nonākt situācijā, kad starptautisko politisko lēmumu un tirgus svārstību dēļ, piemēram, rudzu maize būs pieejama tikai bagātniekiem. Ar to var cīnīties nacionālā līmenī, ieviešot loģisku "zaļo kursu" un līdzfinansējot lauksaimniecības politiku vismaz kaimiņvalstu līmenī," uzskata Lazdiņš.
Промышленно-металлургический холдинг - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2022
Pasaulē
Ekonomiste paskaidroja, bez kādām Krievijas precēm Rietumi neizdzīvos
Re, kā. Tātad zemniekiem izdevīgāk pārdot labību "pa dārgo", uz ārzemēm? Elektrība, gāze? Bet pērnā gada pēdējā ceturksnī čempiona vietu cenu pieauguma ziņā Latvijā ieņēma parasti kartupeļi – cena palielinājās par 50%. Interesanti, cik elektrības vai gāzes vajag, lai izaudzētu kartupeļus? Varbūt loģistika tagad ir kaut kāda pārlieku izsmalcināta un dārga? Varbūt kartupeļus vizina taksometrā? Vai lietuviešiem un poļiem pašiem savējo nepietiek? Paskat, poļi no kartupeļiem pat šņabi taisa.

Savējais mums īpaši dārgs

Mēģināsim tikt skaidrībā arī ar kontaktligzdām un gāzes plītīm. Gada beigās Latvija bija vienīgā no Baltijas valstīm, kam izdevās nodrošināt iekšējo elektroenerģijas patēriņu, turklāt vēl eksportēt pārpalikumus, ziņoja AS "Latvenergo". Tātad Latvija, pateicoties ģeogrāfiskajam stāvoklim, kā arī Krievijai un Baltkrievijai, kas nav nobloķējušas lielisko lētas zaļās enerģijas avotu – Rietumdvinu (jeb Daugavu), ir nodrošināta ar lētu enerģiju, taču nevar to "pa lēto" pārdot iedzīvotājiem un uzņēmējiem, kaut vai tām pašām maizes ceptuvēm. Kāpēc tā? Tāpēc, ka pirms dažiem gadiem mēs svinīgi, gluži kā ar zvārguļiem un folijas kroni rotāts ēzelis, iegājām brīvajā tirgu – sākām pirkt un pārdot elektrību starptautiskajā biržā. Ēzelītim toreiz vēl apsolīja, ka elektrības cenas pat kritīsies. Kā jau vienmēr, iznāca citādi.
Mēs esam atkarīgi no svešiem laika apstākļiem un maksājam par visām cenu svārstībām atbilstoši to kaprīzēm. Vēl vairāk – mēs esam spiesti maksāt zaļās enerģijas blēžiem, vidutājiem, biržas spekulantiem, kuri privatizējuši vadus un caurules (pēc ES prasībām). Mums ir sava HES kaskāde, sava pazemes gāzes glabātava! Iedzīvotāji līksmo! Tikai par lētu maksu iesūknēto degvielu tikpat lēti pārdot nevar! Tirgus!
Автомобили стоят в очереди на АЗС в Киеве - Sputnik Latvija, 1920, 16.03.2022
Latvijā
Degvielas cenas Latvijā pārspēj rekordus: jauni faktori sekmēs augšupeju
Rīdziniekiem drīz vien saskaņā ar "zaļo kursu" aizliegs kurināt mājokļus ar malku un gāzi. Un viņi faktiski būs spiesti pirkt siltumu saviem radiatoriem, no "Rīgas siltuma", kas to ražo no viņiem aizliegtās gāzes!
Vai atceraties, cik pārsteigti bija ceļotāji, uzzinot, ka Latvijā ražotās zāles citās valstīs izrādās lētākas nekā dzimtenē? Pavisam vienkārši: vietējais tirgus nav izdevīgs, tas ir mazs, skaidro eksperti. Pat kartupeļi negrib augt tik mazam iedzīvotāju skaitam.

Bezizejas stāvoklis

Vai maz ir jēga piebilst, ka arī importēti apģērba gabali (nebūt ne pirmās nepieciešamības lietas) pie mums ir dārgāki nekā Milānā vai Londonā. Tāpat kā daudzi pārtikas produkti. Taujāts par produktu augsto cenu iemesliem, Pēteris Liniņš, Latvijas pārtikas uzņēmumu federācijas pārstāvis, paziņoja, ka pārsvarā tā notiekot, jo mēs esam globālās ekonomikas elements un patlaban esam nonākuši neapskaužamā stāvoklī. Es teiktu, ka tas ir bezizejas stāvoklis, jo Latvija neizstāsies no ES un citām rietumvalstu savienībām, jo starptautiskā situācija patstāvību neveicina.
Pašā sākumā es ierunājos par eksperimentu. Tā mērķis ir noskaidrot, kā var izdzīvot cilvēki ar zemākajiem ienākumiem ES un pašām augstākajām cenām un tarifiem. 2021. gada nogalē apmēram 23% Latvijas iedzīvotāju stāvēja uz trūkuma sliekšņa – lielāko daļu ienākumu viņi tērēja uzturam.
Корова пасется на лугу в Латгалии - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2022
Latvijā
Zemkopības ministrija: Latvija var pati sevi paēdināt
Nu protams, tik slikti jau nemaz nav. Latvija joprojām ieņem līdera vietu alkohola patēriņa ziņā starp Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) valstīm – par to liecina pētījums "Health at a Glance 2021".
Alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju Latvijā sasniedz 12,9 litrus gadā. Tas ir pats augstākais patēriņš. Ko lai saka... Laikam jau kāda daļa cilvēku uzskata, ka nu jau ir izdevīgāk sildīties no iekšpuses. Un daudz jautrāk.
Ziņu lente
0