Latvijā

Saeima varētu atļaut viendzimuma savienību reģistrāciju

Флаг ЛГБТ - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā konservatīvā partija plāno atbalstīt kārtējo likumprojektu, kas ļautu attiecības reģistrēt arī viendzimuma pāriem.
RĪGA, 8. februāris - Sputnik. Saeimā varētu pietikt balsu Civilās savienības likuma pieņemšanai, kas ļautu reģistrēt attiecības viendzimuma pāriem, informē Latvijas Televīzija.
13. Saeima jau divreiz balsojusi par iespēju viendzimuma pāriem reģistrēt attiecības. Pēdējo reizi pret šo iniciatīvu nobalsoja 55 deputāti, taču šoreiz spēku samērs var mainīties.
Jaunatnes organizācijas Protests pikets par LGBT pārstāvju tiesībām  - Sputnik Latvija, 1920, 15.10.2021
Viedoklis
Transpersonas ieradušās pēc franču bērniem
Jauno Civilās savienības likumprojektu Ministru prezidenta uzdevumā izstrādājusi Jaunās konservatīvās partijas (JKP) vadītā Latvijas Tieslietu ministrija.
Iepriekš JKP iebilda pret viendzimuma pāru reģistrāciju. Tomēr, kā paskaidroja JKP frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans, partijas uzskatā jaunais likumprojekts nepārkāpj JKP vērtības un tā ir gatava to atbalstīt.
"Likumprojekta tekstā nekur nav atsauce ne uz ģimeni, ne laulību. Vairāk šis likumprojekts ir vērtējams tieši kā ekonomiska rakstura likumprojekts, kas izpilda uz personu finansēm attiecināmus jautājumus, kurus ir lēmusi Satversmes tiesa," sacīja Feldmans.
Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre Ilona Kronberga arī uzsvēra, ka jaunajā likumprojektā runa neesot par laulību, jo juridiskās saistības no Civilās savienības ir krietni mazākas. Turklāt šādu savienību varēšot noslēgt arī cilvēki, kas nav pāris.
Регистрация бракосочетания  - Sputnik Latvija, 1920, 14.07.2021
Krievijā
Krievija reaģēja uz ECT ieteikumu atzīt viendzimuma laulības
"Šādu civilo savienību var nodibināt divi pensijas vecuma cilvēki, kuri, palikuši vieni, nespēj nomaksāt komunālos maksājumus, vai citas personas, kuras saredz tīri ekonomisku vai sadzīvisku labumu, kārtojot savas ikdienas lietas," skaidroja Kronberga.
Pret iespēju reģistrēt attiecības viendzimuma pāriem joprojām iebilst Nacionālā apvienība. Deputātu darba grupā pret Tieslietu ministrijas izstrādāto likumprojektu iebilst arī Zaļo un zemnieku savienība.
"Es aicināju – kā šo likumprojektu jūs atnesāt, tāpat, draugi mīļie, šo likumprojektu arī nesiet atpakaļ," paziņoja Saeimas deputāts Edgars Tavars (ZZS).
Civilās savienības likumprojekta pieņemšanā viņš saskata jaunu laulības institūtu, kas ir pretrunā ar ZZS konservatīvajā vērtībām.
Protesta akcija Parīzē - Sputnik Latvija, 1920, 04.07.2021
Viedoklis
Sekss, meli un politika: kā Francijā nogalina tēvus
"Mēs saprotam, ka ir bijis Satversmes tiesas nolēmums par konkrētu jautājumu. Tad šie konkrētie jautājumi ir jārisina. Nekur mums nav kāds uzdevis un arī lēmējinstitūcija nevar uzdot Latvijā atvērt otru laulību institūtu," komentēja Tavars.
Toties frakcijā "Saskaņa" viedokļi krasi atšķiras. Pēdējā balsošanā par viendzimuma pāru reģistrāciju nobalsoja tikai trešdaļa deputātu. Pēc Saeimas frakcijas vadītāja Jāņa Urbanoviča teiktā, šoreiz atbalsts varētu būt lielāks, ja likumprojekta tvērums nebūs pārāk plašs.
"Es varu teikt, kas mūs vieno, un vieno sapratne, ka, ja reiz tādi pāri, tādas kopas, savienības ir, tad vajadzētu sākt vismaz ar mantisko jautājumu, juridisko jautājumu sakārtošanu," sacīja Urbanovičs.
Drīzumā likumprojektu par viendzimuma pāru reģistrāciju izskatīs Saeimas Juridiskā komisijā.
 Пикет молодежной организации Протест за права представителей ЛГБТ - Sputnik Latvija, 1920, 14.04.2021
Jurists: ES var piespiest Latviju mainīt Satversmi LGBT labā
Ziņu lente
0