Jurists: ES var piespiest Latviju mainīt Satversmi LGBT labā

© Sputnik / Sergey Melkonov Пикет молодежной организации "Протест" за права представителей ЛГБТ
 Пикет молодежной организации Протест за права представителей ЛГБТ - Sputnik Latvija, 1920, 14.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Laulības definīcijas maiņa Latvijas Satversmē var izraisīt konfliktu ar Eiropas Savienības likumdošanu.
RĪGA, 14. aprīlis - Sputnik. Ja tiks pieņemti Satversmes grozījumi, kuri nosaka ģimeni kā savienību starp vīrieti un sievieti, Eiropas Cilvēktiesību tiesa var uzlikt Latvijai grozīt Satversmi un izmaksāt kompensāciju viendzimuma pāriem, pastāstīja Eiropas Parlamenta konsultants jurists Aleksejs Dimitrovs, radio Baltkom.
Pēc tam, kad Latvijas Satversmes tiesa atzinusi, ka valsts pienākumu aizsargāt un atbalstīt arī viendzimuma partneru ģimenes, Nacionālā apvienība iesniegusi Saeimā likumprojektu ar grozījumiem Satversmē, piedāvājot nostiprināt ģimenes jēdzienu kā vīrieša un sievietes savienību. Likumprojekts paredz trīs likumīgus ģimenes izveides veidus: uz laulības pamata, ja vecākiem ir kopīgs bērns, vai adopcijas rezultātā.
 Пикет молодежной организации Протест за права представителей ЛГБТ - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2021
"Baltijas praids" šogad varētu palikt virtuāls
Pēc Dimitrova vārdiem Saeima var izdarīt grozījumus valsts Satversmē un ņemt vērā tikai likuma pēdējo redakciju, taču šajā gadījumā Eiropas Savienība var pieprasīt Latvijai mainīt likumdošanu.
"Ja pieņemsim, ka Satversmē ierakstīs šādas normas, teorētiski varētu iedomāties, ka mēs esam mainījuši Satversmi, tāpēc Satversmes tiesas lēmumi, kas balstīti uz vecās redakcijas, mēs vienkārši ignorējam. Bet pēc tam tiek radīts risks, ka cilvēki vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Un tā, neskatoties uz šīm konstitucionālajām normām, teiks, ka Latvija pārkāpj viendzimuma pāru tiesības. Latvijai būs jāizmaksā kompensācija un jāmaina Satversme," atzinis Dimitrovs.
Pagājušajā nedēļā Satversmes tiesa pieņēma otro lēmumu par labu viendzimuma pāriem - tā atzina par neatbilstošu Satversmei Ministru kabineta "Noteikumu par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" 13.punktu, jo tas attiecas uz mantojuma atstājēja pārdzīvojušo tā paša dzimuma partneri, kuram ar mantojuma atstājēju bija izveidota ģimene.
Эмбрион - Sputnik Latvija, 1920, 21.11.2020
Beļģijā plānots iekļaut dzimšanas apliecībās "trešo dzimumu"
Tāpat tiesa nolemj, ka Saeimai līdz 2022. gada 1. jūnijam jāpieņem likumi par visu ģimeņu atzīšanu, aizsardzību un atbalstu.
Latvija ir viena no sešām ES valstīm (līdz ar Lietuvu, Rumāniju, Poliju, Slovākiju un Bulgāriju), kurās netiek atzītas laulības vai partnerattiecības starp viendzimuma cilvēkiem. Satversmes 110. pants nosaka laulību kā savienību starp vīrieti un sievieti.
Ziņu lente
0