Baltijā

Igaunija nāks palīgā: Baltkrievija atradusi iespēju apiet Eiropas sankcijas

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasCisternas naftas pārvadāšanai
Cisternas naftas pārvadāšanai  - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naftas produktu eksports no Baltkrievijas uz Igauniju pērn sasniedza rekordaugstu līmeni, neskatoties uz sankcijām. Kā izdodas apiet ierobežojumus?
RĪGA, 3. februāris – Sputnik. 2021. gadā naftas produkti, kas iepriekš no Baltkrievijas tika nogādāti Latvijas ostās, tika pārvirzīti uz Igauniju, un to eksports trīskāršojies, stāsta Sputnik Baltkrievija.
Dažādi dati liecina, ka piegādes veic ar baltkrievu uzņēmēju Nikolaju Vorobjovu saistītas kompānijas, savukārt Baltkrievijas naftas produktiem, pret ko attiecinātas sankcijas, tiek nomainīti preču kodi pret izejvielām, kas nav nonākuši ierobežojumu sarakstā.
Baltkrievijas minerālmēslu ražotājs Belaruskalij  - Sputnik Latvija, 1920, 13.01.2022
Baltijā
Zaudējumu jūra: Lietuva paziņoja, kad tiks lauzts līgums ar "Belaruskalij"
Rezultātā preču apjoms ar kodu 2707, kas nogādātas Igaunijā, no nulles pieaudzis līdz 150 000 tonnu mēnesī. Runa ir par benzolu, toluolu, ksilolu, naftalīnu un aromātisko ogļūdeņražu maisījumiem. Pie tam kaimiņu Latvijā un Lietuvā šie produkti joprojām nenonāk.
Pērn Igaunija bija vienīgā Eiropas Savienības dalībvalsts, kas importē preces ar kodu 2707 no Baltkrievijas, dažus mēnešus to daļa pārsniedza 99%, bet atsevišķus mēnešus – pat 100%.
Iepriekš Sputnik Meedia informēja, ka pērn rekordaugstu līmeni sasniedzis dažādos sankciju sarakstos iekļauto Baltkrievijas preču imports uz Igauniju. Pirmo deviņu mēnešu laikā no Baltkrievijas uz Igauniju tika importētas preces par nepilniem 464 milj. eiro.
Septembrī imports no Baltkrievijas pieauga par veseliem 245% salīdzinājumā ar šo periodu gadu iepriekš, - imports sasniedza 53 miljonus eiro. Šī rādītāja ziņā Baltkrievija ieņēma desmito vietu starp eksportētājiem, tās daļa Igaunijas importā veidoja 3%.
Цистерны с нефтепродуктами на железнодорожной станции, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 09.11.2021
Pasaulē
Baltkrievijas tranzīts aizgāja uz Krievijas ostām un pieauga par trešdaļu
Lielāko daļu importa veidoja dažādi minerālie produkti, mazuts, kokmateriāli un to izstrādājumi, dažādi metāla profili, durvis un citi metāla izstrādājumi. No Igaunijas uz Baltkrieviju eksportētas preces 72,4 miljonu eiro vērtībā.
2021. gada jūnijā ES pagarināja sankcijas sakarā ar situāciju Baltkrievijā, ieskaitot kālija hlorīdu un naftu saturošus produktus.
Igaunijas premjerministres Kajas Kallasas ieskatā, jāievieš sankcijas pret tiem, kuri atbalsta Minsku, lai neļautu Lukašenko režīmam kaitēt Igaunijas drošībai. Tāpat, apliecināja Kallasa, būs noderīgi pievērst uzmanību arī aviokompānijām, kas nogādā Baltkrievijas teritorijā migrantus.
Министр иностранных дел Литвы Габриэлюс Ландсбергис - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2022
Baltijā
Lietuva atzīst: sankcijas pret "Belaruskalij" nes "nepareizu efektu"
Ziņu lente
0