Baltijā

Zaudējumu jūra: Lietuva paziņoja, kad tiks lauzts līgums ar "Belaruskalij"

© Sputnik / Егор Еремов / Pāriet pie mediju bankasBaltkrievijas minerālmēslu ražotājs "Belaruskalij"
Baltkrievijas minerālmēslu ražotājs Belaruskalij  - Sputnik Latvija, 1920, 13.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva plāno pārbaudīt jebkuru pārvadātāju, kurš vēlas pārvadāt minerālmēslus, viņa darījumu un tā atbilstību valsts nacionālajai drošībai.
RĪGA, 13. janvāris – Sputnik. "Lietuvas dzelzceļa" un Baltkrievijas minerālmēslu ražotāja "Belaruskalij" noslēgtais līgums tiks lauzts no 1. februāra, vēsta Sputnik Lietuva. Lēmumu pieņēmusi Lietuvas valdība.

"Novērtējot visus apstākļus, lemts, ka līgums neatbilst nacionālās drošības interesēm un zaudēs spēku no 1. februāra," paziņoja transporta ministrs Marjus Skuodis.

Pēc viņa vārdiem, pārvadātāji, kas vēlēsies strādāt ar minerālmēslojumu, tiks pārbaudīti.
"Vai var būt citi pārvadātāji, kas pārvadās vai kaut ko darīs? Uzskatu, ka ļoti svarīgi ir tas, ka ikviens pārvadātājs, kas vēlas pārvadāt minerālmēslus, tiks pārbaudīts darījuma aspektā, lai redzētu, cik dažādi juridisko personu darījumi atbilst Lietuvas nacionālās drošības interesēm," viņš piebilda.
Politiķis informēja, ka patlaban notiek konsultācijas ar Eiropas Komisiju.
"Esmu informēts par pārrunām. Iespējams, ir svarīgi uzsvērt, ka piedāvātais likums arī nav saistīts ar valdības lēmumiem. Veidojas nacionālo sankciju režīms, tiesiskā bāze, tomēr tālākiem un konkrētiem lēmumiem notiks konsultācijas ar EK katrā konkrētā gadījumā," viņš teica.
Politiķis paskaidroja, ka termiņš – 1. februāris – izraudzīts, lai dotu līgumslēdzējiem pietiekami ilgu laiku adaptācijai.
Ņemot vērā Baltkrievijas attiecību strauju pasliktināšanos ar rietumvalstīm, ES ieviesa pret Minsku sankcijas, kas skar arī noteiktas ekonomikas nozares. Šajā kontekstā Baltkrievija plāno palielināt transporta caurlaides spēju uz Krievijas ostām – ziemeļrietumu virzienā.
Klaipēdas jūras osta - Sputnik Latvija, 1920, 04.01.2022
Baltijā
Būs vēl sāpīgāk: Lietuvā par zemu novērtēta Ķīnas "sankciju vāle"
Lietuva jau zaudējusi Baltkrievijas naftas produktu tranzītu. Nesen izcēlās skandāls sakarā ar minerālmēslu tranzītu no kompānijas "Belaruskalij", kas turpinās ASV sankciju fonā. "Lietuvas dzelzceļi" paziņoja, ka Baltkrievijas uzņēmums jau veicis avansa maksājumu un līguma laušana draud ar nopietniem zaudējumiem, iespējams, pat bankrotu.
Iepriekš uzņēmējs, kompānijas "Beramkravu terminālis" (Biriu kroviniu terminalas) akcionārs Igors Udovickis informēja, ka Lietuva parakstījusi vairākus starptautiskus līgumus, kas tieši skar tranzīta kravas caur tās teritoriju. Pēc viņa vārdiem, Baltkrievijas un Lietuvas valdību līgums par baltkrievu kravu tranzītu, izmantojot Lietuvas ostas un citu transporta infrastruktūru, neparedz tranzīta pārtraukšanas iespēju. Ja tas notiks, Baltkrievija var iesniegt prasību Minskas šķīrējtiesā un uzvarēt lietā.
Ziņu lente
0