Baltijā

Lietuva atzīst: sankcijas pret "Belaruskalij" nes "nepareizu efektu"

CC BY 2.0 / European People's Party / EPP Summit,Brussels; June 2015Министр иностранных дел Литвы Габриэлюс Ландсбергис
Министр иностранных дел Литвы Габриэлюс Ландсбергис - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā nedēļā Lietuvas Ministru kabinets nolēma no februāra pārtraukt minerālmēslu dzelzceļa tranzītu.
RĪGA, 18. janvāris — Sputnik. Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis paziņoja, ka Eiropas Savienības sankcijas pret "Belaruskalij" nav nesušas vēlamo efektu, vēsta Sputnik Lietuva.
Cerētā trieciena vietā pret Baltkrievijas uzņēmumu ar mērķi atņemt tam eksporta tirgu, tās izprovocējušas minerālmēslu cenu pieaugumu.
"Ja pareizi rēķinām, iznāk tā, ka (Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko – red.) režīms vai to atbalstošās kompānijas saņēmušas daudz lielāku peļņu jau pēc sankciju ieviešanas. To var traktēt kā negaidītu un nepareizu sankciju efektu, situācija ir jāmaina," ministra teikto citēja portāls "Gazeta.ru".
Pagājusajā nedēļā Lietuvas valdība lēma no 1. februāra pārtraukt "Belaruskalij" kravu tranzītu. Kompānija "Lietuvas dzelzceļi" (LDz) ir gatava izpildīt prasības.
Decembra vidū Lietuvā izcēlās skandāls ap "Belaruskalij" kravu tranzītu pēc ASV sankciju stāšanās spēkā pret kompāniju. "Lietuvas dzelzceļi" paziņoja, ka uzņēmums pārskaitījis apmaksu avansā un līguma laušana nozīmēs nopietnus zaudējumus Lietuvai. Rezultātā valsts ārlietu un transporta ministri paziņoja par atkāpšanos no posteņiem, tomēr premjerministre viņu demisiju nepieņēma. Pēc tam sekoja informācija par to, ka posteni pametīs "Lietuvas dzelzceļu" vadītājs Mantass Bartuška.
Dzelzceļš - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2021
Baltijā
Milzīgs šoks: Lietuvā aplēsts, kādu kaitējumu nodarīs tranzīta zudums
Ziņu lente
0