Viedoklis

Diplomātijas nāve: ASV iznīcina visus noteikumus

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasASV karogs
ASV karogs - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau krievu klasiķi Ilfs un Petrovs atzīmēja, ka nav iespējams paredzēt visas glupības, ko spēj sagudrot aptracis administrators. Tas attiecas arī uz ASV tautas kalpiem.
Agrākos laikos, kad teica: diplomātija (ne valsts ārpolitika, bet gan starptautisko attiecību kārtošanas metode) cietusi sakāvi, runa bija par karu. Proti, pretrunu atrisināšana nevis ar prāta un takta sajūtas, bet gan ar karaļu pēdējā argumenta palīdzību. Kad runā lielgabali, diplomāti klusē, portālā RIA Novosti stāsta Maksims Sokolovs.
Tagadējos dīvainajos laikos varam runāt par diplomātijas sakāvi jau pirms visādiem artilērijas argumentiem. Galu galā, pazūd konvencijas un nostādnes, kas nodrošina diplomātisko darbību, - to pastāvēšana dāvāja cerību atrisināt valstu pretrunas miera ceļā. Tagad cerības gaist.
 Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija, 1920, 24.01.2022
Krievijā
Krievijai nevēlas jaunas Rietumu kļūdas: Lavrovs atgādināja Baltijas valstu uzņemšanu NATO
Zaudējumos liela loma ir tā saucamajai demokrātiskajai diplomātijai, kuras apstākļos starpvalstu attiecībās piedalās (vai mēģina piedalīties) tautas deputāti, kuru kompetence starpvalstu dzīves sarežģītajos jautājumos nav nekāda augstā, toties ambīcijas ir varenas. Agrākā pieeja, kad pārrunās piedalījās atbilstošas pilnvaras saņēmuši ministri, tagad tiek uzskatīta par nedemokrātisku, tā, sak, ož pēc slepenas diplomātijas. Tā radot risku, ka ministri var ignorēt nāciju gribu (toties deputātiem teicami zināms, kāda ir tautas griba). Un tad jau paliek tikai viens solis līdz valsts nodevībai. Agrāk – Donalds Tramps, tagad – arī Džo Baidens var daudz ko pastāstīt par tādām apsūdzībām.
Demokrātiskās diplomātijas begemota grāciju teicami ilustrē "Akts par Putina saukšanu pie atbildības", kas, saskaņā ar The Washington Post informāciju, iesniegts ASV Kongresā.
Jau akta nosaukums vien ir ļoti nepieklājīgs (toties demokrātisks). ASV ir bijis liels skaits ārvalstu pretinieku – Staļins, Mao Dzeduns, Hitlers utt., taču, lai cik asas būtu valstu attiecības, naidīgie līderi netika minēti vārdā. Vārdā pieņemts saukt nedisciplinētus skolēnus vai zemākstāvošus virsniekus, - tos, kuri ir skolu administrācijas vai vienības komandieru pakļautībā. Taču ar Putinu iznācis citādi. Var jau gan būt, ka kongresmeņiem ir ļoti patīkami justies stingra mācību pārziņa lomā.
Karavīrs ar tālskati  - Sputnik Latvija, 1920, 19.01.2022
Viedoklis
ASV nobijušās: Krievija var parādīties pie sāniem
Labi, Dievs ar visām tām pieklājības finesēm. Daudz interesantāk šķiet tas, ka amerikāņu deputāti plāno vērst sankcijas pret V.V.Putinu personīgi, proti, pasludināt, ka viņš nav pārrunu cienīgs, ja nu vienīgi apspriest bezierunu kapitulāciju ar tālāku saukšanu pie atbildības. Rodas milzu šaubas par to, cik sekmīgas būs tādas konsultācijas, vēl vairāk – pat par to principiālo juridisko pamatu. Kurš tad īsti strādās, ja sankciju sarakstā ir arī premjerministrs M.V.Mišustins un visi ministri? Pie tam radusies iecere noteikt sankcijas arī pret D.S.Peskovu, kura postenis – prezidenta preses sekretārs – paredz: viņam nav personīgā viedokļa, viņš ir tikai V.V.Putina balss, kā vēstnieks vai kurjers, viņš ir neaizskarams. Tikai ASV demokrātiskie politiķi, gluži kā satrakojies pavaldonis, nospļaujas par senām tradīcijām.
Tomēr brīnumainākā lieta likumprojektā ir prasība ieviest nežēlīgas un neparastas sankcijas pret Londonā dzīvojošajiem baņķieriem P.Avenu un M.Frīdmanu. Abi finansisti jau sen bauda Viņas Majestātes viesmīlīgo aizbildnību, viņi piedevām vēl flirtē ar dažādiem Krievijas opozicionāriem, un sankcijas pret tik vērtīgiem kadriem ir īsta melna nepateicība. "Biedri kongresmeņi, tā ir šausmīga kļūda!"
Jau Ilfs un Petrovs atzīmēja, ka nav iespējams paredzēt visas glupības, ko spēj sagudrot aptracis administrators. Tas attiecas arī uz ASV tautas kalpiem.
Koncerts par godu PSRS izveidošanas 60.gadadienai - Sputnik Latvija, 1920, 12.12.2021
Viedoklis
Rietumi baidās, ka Putins restaurēs PSRS. Vai tas ir īstais iemesls bailēm?
Rezultātā amerikāņu atbildīgie darbinieki ir smagā stāvoklī. Protams, galvenais šķērslis ceļā pie mierlīguma ar lāci, kas izslējies kājās un ierēcies (tiesa, demokrātiskie Rietumi to kaitināja ilgu laiku), ir nespēja atzīt, ka viss reiz beidzas. Arī totāla virskundzība pār oikumēni. Pienāk gals visam. Paskatieties uz M.Gorbačovu un viņa jaunās politiskās domāšanas panākumiem. Patiešām, atkāpšanās ir grūtākais ceļš karavīriem (arī diplomātiem).
Tikai objektīvās grūtības, kas sarežģīt konsultācijas ar Krieviju, papildina arī subjektīvās problēmas. Kad aiz muguras ir pusdulls kongress, jebkāda vienošanās kļūst par Ņūtona binomu.
Ziņu lente
0