Pasaulē

ASV novērtēja Krievijas un NATO "darījuma" iespējas

© REUTERS / POOLГенсек НАТО Йенс Столтенберг на встрече глав МИД стран альянса в Риге
Генсек НАТО Йенс Столтенберг на встрече глав МИД стран альянса в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu avīze stāsta, ka Krievijas un NATO "darījums" var radīt sāpīgu triecienu Ukrainai.
RĪGA, 18. decembris — Sputnik. Krievijai ir izredzes panākt, lai tiktu izpildīts galvenais nosacījums mierīgai līdzāspastāvēšanai ar NATO, pateicoties dialogam ar Vašingtonu, stāsta amerikāņu avīze The Christian Science Monitor.
Materiāla autors Freds Virs atzīmēja, ka agrākās Varšavas līguma organizācijas dalībvalstu iestāšanās Ziemeļatlantijas aliansē pārkāpj Mihailam Gorbačovam dotos solījumus par to, ka NATO "ne par collu" nepaplašināsies uz austrumiem, vēsta RIA Novosti.
ASV karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 13.12.2021
Politika
Baidens piedraudējis Krievijai nosūtīt bruņotos spēkus uz Austrumeiropu
Pēc žurnālista domām, Maskava apņēmusies izvirzīt ultimātu jautājumā par organizācijas nodomu reiz uzņemt Ukrainu, lai starp Krievijas un Ziemeļatlantijas alianses valstīm radītu garantēti neitrālu zonu, kas atgādinātu Austrijas un Somijas pozīcijas aukstā kara laikā.
"Acīmredzot, Baidens paziņojis Putinam, ka iespējamas pārrunas par Krievijas prasībām, lai saprastu, "vai mēs varēsim izstrādāt jebkādu vienošanos, kas skartu spriedzes līmeņa samazināšanos austrumu frontē", domājams, ar vairāku NATO lielāko locekļu dalību," paskaidroja izdevums.
Pie tam Maskavas un Vašingtonas viedokļu saskaņošana var visnotaļ sāpīgi skart Kijevu, apgalvo eksperti Ukrainā. Vēl viens faktors, kas saasina krīzi Ukrainā, ir Kijevas nevēlēšanās pildīt Minskas protokolus. Kijevas Globālo stratēģiju institūta direktors Vadims Karasjovs ir pārliecināts: ja ASV piespiedīs Ukrainu izpildīt saistības, spēlē aktīvi iesaistīs vietējie nacionālisti.
Latvijas un Ukrainas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 13.12.2021
Pasaulē
Polija un Baltijas valstis – "kūdītāji", Ukraina – "placdarms". Kā darbojas rusofobija
"Zeļenskis var pacensties izpildīt "Minska 2" noteikumus, kā viņam piedāvā Baidens, taču, tiklīdz viņš to sāks darīt, viņš saskarsies ar nopietnu politisko krīzi. Cilvēki teiks, ka viņš padevies Amerikas spiedienam, un viņa izredzes tikt pārvēlētam krasi samazināsies. Tas ir skumjš paradokss, taču, jo mazāka spriedze Rietumu un Krievijas attiecībās, jo augstāka iekšējo ķildu iespēja Ukrainā," viņš paskaidroja.
Vladimirs Putins ne vienu vien reizi norādījis, ka nepieciešamas steidzamas pārrunas jautājumā par to, ka NATO nākotnē nepaplašināsies austrumu virzienā. Savā nesenajā sarunā ar ASV prezidentu Džo Baidenu Krievijas valsts vadītājs atgādināja, ka alianses pārvietošanās austrumu virzienā un uzbrukuma bruņojuma dislokācija Ukrainā ir nepieņemamas Maskavas acīs. Valsts vadītājs norādīja, ka Krievija ir "nopietni ieinteresēta saņemt drošas, juridiski fiksētas garantijas," kas izslēdz tādu notikumu attīstības variantu.
Tekstu pilnā apjomā pārtulkojis un pārpublicējis portāls InoSMI.
NATO mācības - Sputnik Latvija, 1920, 12.12.2021
Pasaulē
Mediji: Baidena ierosinājums sākt dialogu ar Krieviju pārkaitinājis Baltiju
Ziņu lente
0