Viedoklis

"Javelin" un "Stinger" vairs nepriecē: ASV spiež Ukrainu karot ar Krieviju

© Public domain / Defense Visual Information Distribution Service / U.S. Marine Corps / Sgt. Devin AndrewsАмериканский военнослужащий производит выстрел из противотанкового ракетного комплекса (ПТРК) Javelin во время учений Cold Response 2020 в Норвегии
Американский военнослужащий производит выстрел из противотанкового ракетного комплекса (ПТРК) Javelin во время учений Cold Response 2020 в Норвегии - Sputnik Latvija, 1920, 24.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija uzskatīs Ukrainu par milzīgu NATO aviācijas bāzes kuģi pie savām robežām.
ASV pavisam nopietni izspēlē pret Krieviju "Ukrainas kārti", un tagad tikai brīnums var glābt Kijevas režīmu no pašnāvnieciskas militāras sadursmes ar Krieviju UBS un NATO plānoto provokāciju punktos, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Ar Ukrainas karavīru masveida bojāeju smago ugunsmetēju sistēmu "Solncepyok" un "Tosochka" triecienos amerikāņi plāno parādīt, kurš ir saimnieks Eiropā.
FIM-92 Stinger - Sputnik Latvija, 1920, 24.11.2021
Pasaulē
CNN: ASV vēlas sūtīt uz Ukrainu kara padomniekus un "Stinger"
Vašingtonas iniciētās panikas fonā par it kā ziemā ieplānoto "Krievijas iebrukumu" amerikāņi operatīvi pārvietoja uz Borispoles lidostu 80 tonnas munīcijas un vērtē iespējas nosūtīt jaunu bruņojumu un militāros padomniekus.
Runa nav tikai par prettanku kompleksiem (PTRK) Javelin. ASV nolēmušas piegādāt Kijevai helikopteru Mi-17 "Afganistānas partiju" un pretgaisa aizsardzibas līdzekļus – PZRK Stinger un ZRK Patriot.
"Patriot" var nonākt Ukrainā tikai kopā ar Pentagona speciālistiem (vienībām) to ekspluatācijai –vienkārši nav laika UBS vienību apmācībām.
Amerikāņu kara padomnieki nepieciešami operatīvajai plānošanai (saskaņā ar NATO standartiem) un Ukrainas spēku komandēšanai kaujas laukā (tāpat kā Gruzijā 2008. gada augustā un Afganistānā – līdz 2021. gada augustam).
Vēl nav zināms, vai amerikāņu bruņojums un militārie padomnieki nonāks Donbasā, taču kustība šajā virzienā ir acīmredzama.
Ukrainas BS pirmo reizi pielietojuši PTRK Javelin pie saskarsmes līnijas. ASV vēstniecības Ukrainā militārais atašejs pulkvedis Brendons Preslijs kopā ar Pentagona izlūkošanas virsnieku grupu 20. novembrī apmeklēja priekšējo līniju Donbasā – Peski un Marjinkas apdzīvoto vietu rajonā.
NATO valstu un Ukrainas kopīgas militārās mācības Trīs zobeni 2021 - Sputnik Latvija, 1920, 20.11.2021
Viedoklis
"Sarīkot haosu aizmugurē". NATO jauni plāni Ukrainā
Soda vienību grupējuma komandiera vietnieks Anatolijs Ševčenko atklāja amerikāņiem kārtis un operatīvo situāciju.
Faktiski notika izlūkošana, pretinieka novērtēšana cīņas laukā, un tas ne mazākajā mērā neietilpst ASV vēstniecības pārstāvja dienesta pienākumos.
Pagājušās nedēļas nogalē NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sprieda par "Krievijas spēku neizskaidrojami augsto koncentrāciju Ukrainas robežu tuvumā".
Piedevām Pentagons nodevis sabiedrotajiem Eiropā kartes, kurās apzīmētas Krievijas vienības – aptuveni 100 bataljona taktiskās grupas (100 tūkstoši karavīru), it kā gatavi "agresijai", kas sākšoties 2022. gada janvārī un februārī vairākos virzienos vienlaikus.

Vašingtonas "burvju spēriens"

Acīmredzot, Kijeva nepamanījās savlaicīgi novērtēt Savienoto Valstu apņēmību (vai apmātību). Novembra sākumā Ukrainas AM apgāza Vašingtonas satraukto informāciju par Krievijas spēku koncentrēšanos Ukrainas robežu tuvumā.
Британские военные патрулируют территорию в городе Басра, Ирак - Sputnik Latvija, 1920, 18.11.2021
Pasaulē
The Mirror: Lielbritānija sūtīs uz Ukrainu 600 karavīrus "karam ar Krieviju"
Pēc Ukrainas aizsardzības ministra Alekseja Rezņikova tikšanās ar Pentagona vadītāju Loidu Ostinu ASV 18. novembrī domstarpības par "ilgstošo Ukrainas karu ar Krieviju" ir pagaisušas.
21. novembrī UBS izlūkošanas priekšnieks Kirils Budanovs apstiprināja Krievijas gatavošanos agresijai janvārī vai februārī. Viņš pat komentēja karti, kas apliecina neizbēgamo "Krievijas uzbrukumu" ar aviācijas triecieniem, artilērijas apšaudēm un tanku uzbrukumiem, kam sekošot gaisa desanta operācijas austrumos, jūras desanti Odesā un Mariupolē, kā arī atbalsta trieciens no Baltkrievijas.
Pie tam Budanovs prognozēja, ka UBS neatgriezeniskie zaudējumi varētu pārsnigt 14 tūkstošus.
Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Aleksejs Daņilovs paziņoja, ka no Rietumiem saņemtas garantijas Krievijas armijas uzbrukuma gadījumā.
Sākumam Kijeva prasa no Vašingtonas pretgaisa un pretraķešu aizsardzības līdzekļus (tamlīdzīga bruņojuma pārdošana iespējama tikai ar ASV Valsts departamenta un Kongresa piekrišanu).
Vienlaikus virkne NATO sabiedroto nav gatavi aizsargāt Ukrainu ar militāriem līdzekļiem. Atgādināšu: Gruziju apbruņoja desmitiem valstu, taču par agresiju 2008. gada augustā norēķināties nācās gruzīnu kareivjiem.
Крейсер ВМС США Monterey - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2021
Pasaulē
"Spēka demonstrācija": eksperts komentēja ASV darbības Melnajā jūrā
Kijevas militāri politiskā ākstīšanās un ASV soļi Ukrainas virzienā liecina par to, ka tiek gatavota liela mēroga provokācija Donbasā, turklāt "partneri" jau iepriekš iesaka Maskavai neatbildēt – neatkārtot 2014. gada kļūdu.
Iespējams, viņi plāno miernešu operāciju Ukrainā, gluži kā jaunajā amerikāņu filmā Outside the Wire (2021) – apmēram līdz 2036. gadam.
Atsākoties karadarbībai, Ukrainas gaisa telpā var parādities NATO GKS "policijas" un izlūkošanas lidmašīnas, pie Kijevas – PGA un PRA sistēmas. Un jo spilgtāk Krievija uztvers Ukrainu kā milzīgu NATO aviācijas bāzes kuģi pie savām robežām.

Krievijas viedoklis

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs 21. novembrī oficiāli informēja: Kijeva pūlas panākt vardarbīgu scenāriju Donbasā NATO mācību aizsegā.
Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta preses biroja vadītājs Sergejs Ivanovs ainu papildināja: "ASV Valsts departaments pa diplomātiskiem kanāliem sniedz savien sabiedrotajiem un partneriem absolūti melīgu informāciju par spēku koncentrēšanu mūsu valsts teritorijā ar mērķi iebrukt Ukrainā."
ĀID vērtlē, ka situācija Ukrainā ir līdzīga tai, kāda veidojās Gruzijā 2008. gada augustā. Maskava nepārprotami brīdināja "partnerus" par iespējamām agresijas sekām.
No otras puses, amerikāņu ziņu aģentūra Bloomberg atzīmēja:
"Putina prioritāte patlaban ir gāzes pārdošana, nevis karadarbība," un atklāja Rietumu nodomus – Krievijas armijas tieša iesaistīšanās kaujās Ukrainas austrumos apglabās gāzesvadu "Ziemeļu straume 2".
Otrdien izsludinātās ASV jaunās sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2" liecina par cauruļvada neizbēgamu "apšaudi" pārskatāmā perspektīvā, apdraud Eiropas enerģētisko drošību, tomēr nekādi ierobežojumi nespēs transformēt Krievijas suverēno ārpolitiku. Žēl, ka "partneri" to nesaprot.
Maskava nelolo agresīvu plānus pret kaimiņiem, tomēr iespējamā izvēle Donbasā – saskaņā ar Čērčilu, "starp karu un kaunu" – ir labi paredzma.
Valsts rietumu robežu drošība un pienākums pret pusmiljonu Krievijas pilsoņu Donbasa teritorijā ir daudz svarīgāki nekā atsevišķs enerģētiskais projekts.
Ne velti nesen Krievijas Drošības padomes sekretārs Nikolajs Patruševs atgādināja "partneriem" saikni starp Ukrainas notikumu iemesliem un sekām.
"Rietumi sagrāva Ukrainas ekonomiku, noveda tās sabiedrību līdz beztiesībai, pat nabadzībai, un jebkurā brīdī tur var uzliesmot tā, ka miljoniem ukraiņu dosies bēgļa gaitās, meklējot patvērumu."
Lai nu būtu, kā būdams, skaidrs, ka visi iespējamie Krievijas reakcijas varianti uz ASV un NATO "tālvadības" agresiju Donbasā ir maksimāli stingri. Tie nevar būt citādi.
Krievijas Aizsardzības ministrija nostiprina robežu ar Ukrainu ar jaunajām smagajām liesmumetēju sistēmām TOS-2 "Tosochka" ar automatizēto vadības sistēmu, kā arī citām drošām valsts suverenitātes garantijām.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Lukašenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0