Pasaulē

"Spēka demonstrācija": eksperts komentēja ASV darbības Melnajā jūrā

© U.S. Navy / MC3 Billy HoКрейсер ВМС США Monterey
Крейсер ВМС США Monterey - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologs pauda viedokli, ka ASV darbības Melnajā jūrā ir tikai spēka demonstrācija, valsts neveidos bāzes Ukrainā.
RĪGA, 11. novembris — Sputnik. ASV darbības Melnajā jūrā saistītas ar Vašingtonas viedokli par Krievijas savaldīšanu un spēka demonstrāciju, uzskata Krievijas zinātņu akadēmijas ASV un Kanādas institūta Militāri politisko pētījumu centra vadītājs, Ekonomikas augstskolas Pasaules politikas katedras profesors Vladimirs Batjuks, vēsta RIA Novosti.
Iepriekš Melnās jūras akvatorijā ieradās ar spārnotajām raķetēm bruņotais eskadras kuģis "Porter" un štāba kuģis "Mount Whitney", lai piedalītos ASV un to sabiedroto mācībās.
Государственная Дума РФ - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2021
Politika
Krievijas politiķis uzskata par nepieņemamu grozīt Montrē konvenciju
Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka amerikāņu karavīri pēta Melno jūru no iespējamās karadarbības arēnas viedokļa, ja "Kijeva sagatavos vardarbīgu risinājumu" Donbasā.
"Tā ir amerikāņu oficiālā pozīcija – Krievijas savaldīšana, ieskaitot tuvās ārvalstis, ieskaitot Melno un Baltijas jūru... Tā ir spēka demonstrācija no Vašingtonas puses, nekas vairāk," Batjuks teica.
Runājot par iespējamo ASV bāzu būvniecību Melnajā jūrā, viņš pieminēja Montrē konvenciju, kas nosaka: pie Melnās jūras baseina nepiederošo valstu kara kuģi var uzturēties akvatorijā tikai 21 dienu. "Šajos apstākļos amerikāņiem vienkārši nav tiesību būvēt kaut kādas armijas bāzes pastāvīgai flotes dislokācijai Melnajā jūrā," piezīmēja eksperts.
Авианосец USS John C. Stennis (CVN 74) и ракетный крейсер USS Mobile Bay (CG 53) проходят через Ормузский пролив, 7 апреля 2019 года - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2021
Pasaulē
ASV meklē iespējas neitralizēt Krieviju Melnajā jūrā
Jāpiebilst, ka amerikāņi savas bāzes parasti veido bagātās valstīs ar stabilu politisko situāciju, norādīja Batjuks. Kā piemēru viņš minēja Rietumeiropas valstis, kā arī Bahreinu, Japānu, Dienvidkoreju, Austrāliju. Ukraina pie tām nepieder.
"Tā ir nabadzīga valsts, ko moka iekšējās jukas. Tāpēc diezin vai kāda amerikāņu militārpersona vai politiskais vadītājs, pie pilna prāta būdams, pieņems lēmumu par kaut kādu pastāvīgu ASV militāro vai jūras kara bāzu izveidi Ukrainas teritorijā," uzsvēra KZA institūta darbinieks.
Grūti iztēloties, ka amerikāņu kuģu uzturēšanās Melnās jūras reģionā kaut kādā veidā palīdzēs ukraiņu karavīriem Donbasā, jo tie ir atšķirīgi karadarbību teātri, viņš secināja.
ASV JKS paziņoja, ka regulāras kara mācības, apejot Montrē konvenciju, palīdzēšot nivelēt Krievijas pārspēku reģionā. Konvencija paredz, ka pie Melnās jūras baseina nepiederošām valstīm jāievēro ierobežojumi no kuģu klases un tonnāžas viedokļa, izejot pa Bosfora un Dardaneļu šaurumiem miera laikā, kā arī no uzturēšanās laika viedokļa, tāpēc ASV aicināja valstis apvienot centienus, lai apietu šos ierobežojumus.
NATO militārās mācības Sea Breeze 2020 Melnajā jūrā
 - Sputnik Latvija, 1920, 03.10.2021
Viedoklis
"Viņi neapstāsies". Ko Krievijai gaidīt no NATO Melnajā jūrā
Ziņu lente
0