Viedoklis

"Sarīkot haosu aizmugurē". NATO jauni plāni Ukrainā

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasNATO valstu un Ukrainas kopīgas militārās mācības "Trīs zobeni 2021"
NATO valstu un Ukrainas kopīgas militārās mācības Trīs zobeni 2021 - Sputnik Latvija, 1920, 20.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO ceļ likmes konfrontācijā ar Krieviju. Lielbritānija plāno nosūtīt uz Ukrainu vairākus simtus elitāru karavīru.
Alianses valstis piegādā Kijevai mūsdienīgu bruņojumu. Par iemesliem, ar ko saistīta tāda rosība, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Armijas elite

Izdevums "The Mirror" pastāstīja, ka Lielbritānijas valdība šaubījusies, tomēr militāristi pārliecinājuši: Kremlis it kā radot reālus draudus. Sak, krievu tanki nupat jau pāriet robežu un triumfāli trauks uz Kijevu. Londonai šķiet, ka 600 elitāru karavīru "izjauks viltīgos plānus".
Speciālās grupas kodolu veido kareivji no 16. desanta brigādes un SAS speciālo uzdevumu vienības, kas pazīstama jau kopš Otrā pasaules kara laikiem. Vienības kontā ir desmitiem sekmīgu operāciju visā pasaulē. Pēc tās parauga saformētas pazīstamas vienības, arī amerikāņu "Delta". Britu specu īpatnība ir spējas strādāt aiz frontes līnijas, diversijas pretinieka aizmugurē un dziļā izlūkošana.
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 15.11.2021
Krievijā
Atcerieties Irāku: Krievijas ĀM aicina Londonu atturēties no pārmetumiem Maskavai
Tiesa, izdevuma avoti precizēja: pavēli par pārsviešanu uz Ukrainu dos tikai "Maskavas iebrukuma gadījumā". Taču profesionāļi jau ir pilnā kaujas gatavībā.
Lielbritānijas Ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Niks Kārters piebalsoja medijiem un paziņoja, ka nejauša Krievijas un Rietumu kara sākuma risks ir "tik augsts kā vēl nekad". Nekādi nedrīkst "nogulēt" liktenīgo brīdi.
Panikas pilnās runas briti aizbildina ar "Krievijas spēku savilkšanu" pie Ukrainas robežas. Maskava gan vairākkārt norādījusi, ka nav nekā neparasta ieplānotās mācībās, kas notiek valsts suverēnajā teritorijā.

"Militārā apgūšana"

Kijeva un rietumvalstu valdības aizvien skaļāk kliedz par "Kremļa agresiju". Labi zināms, ka, klāstot par sabiedrotā aizsardzību, NATO labi iekārtojusies Ukrainā un turpina iesūknēt valstī bruņojumu. Nesen Kijevai piegādāja 80 tonnas dažādas munīcijas. Novembrī no ASV izbrauca kuģis ar diviem Island tipa kuteriem Ukrainas JKS vajadzībām.
Acīmredzot, drīz atsūtīs vēl. Pirms pāris dienām Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless jau apsolīja arī nākotnē "attīstīt Ukrainas BS iespējas".
© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasAmerikāņu karavīri Ukrainas karavīru sagatavošanai paredzēto grupējumu rotācijas laikā
Американские военнослужащие во время ротации подразделений по подготовке военнослужащих Украины - Sputnik Latvija, 1920, 20.11.2021
Amerikāņu karavīri Ukrainas karavīru sagatavošanai paredzēto grupējumu rotācijas laikā
Ukrainā jau strādā vairāki NATO militārie objekti. Piemēram, kopš 2015. gada Pentagona instruktori apmāca UBS kareivjus Javorovas poligonā Ļvovas apgabalā. Formāli poligons pieder Kijevai, faktiski tā ir alianses bāze. "Kolēģus no Ukrainas" tur ielaiž, ne vairāk.
Atšķirībā no kuģu kontroles punkta Očakovā (Nikolajevas apgabals), ko uzbūvējis ASV jūras kājnieku bataljons. Te amerikāņi plāno iekārtot peldošo doku savu vimpeļu remontam un apkalpei netālu no Krimas piekrastes.
© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasApmeklētāji uz fregates "Hetman Sagaydachniy" Ukrainas JKS kuģu demonstrācijā valsts Neatkarības dienas svētku pasākumos
Посетители на фрегате Гетман Сагайдачный во время демонстрации кораблей ВМСУ в рамках празднования Дня независимости Украины - Sputnik Latvija, 1920, 20.11.2021
Apmeklētāji uz fregates "Hetman Sagaydachniy" Ukrainas JKS kuģu demonstrācijā valsts Neatkarības dienas svētku pasākumos
Savukārt britiem iepatikusies Dienvidu osta 30 km no Odesas. Kara ūdenslīdēji veikusi visus jūras kara bāzes būvei vajadzīgos priekšdarbus. Par Ukrainas JKF klātbūtni nav ne runas. Londona paudusi vēlmi iekārtot līdzīgu objektu arī Azovas jūrā.
Ukrainas mediji stāsta, ka Mariupoles apkaimē amerikāņu militārie speciālisti gatavo snaiperus, Aļošku ciema apkaimē Hersonas apgabalā – diversantus, Zmeinij salā – izlūkus un militāros ūdenslīdējus, pie Mihailovkas – dronu operatorus. ASV Ukrainu uzskata par savu teritoriju. Nesen kongresmenis Maiks Tērners atklāti uzsvēra, ka Pentagona klātbūtne valstī ir pastāvīga.

NATO ieguldījums

Tomēr Ukrainai arī ar to nepietiek. Piemēram, partijas "Tautas kalps" deputāts Oļegs Dunda atklāja Aizsardzības ministrijas uzdevumu – "iesaistīt Savienotās Valstis ciešākā sadarbībā".
Par to jau atklāti stāsta Ukrainas augstākās amatpersonas. Kijevas kareivīgos izteikumus Krievijas ĀM saista ar kārtējo prasību atsūtīt ieročus.
"Skaidrs, ka Zeļenskim nav iebildumu pret kaut kādu incidentu izprovocēšanu cerībā, ka "ārzemes mums palīdzēs", kā teica Ostaps Benders. Domāju visi daudzmaz zinošie Rietumu eksperti, kas seko notikumiem, ļoti labi saprot, par ko ir runa," teica Sergejs Lavrovs.
Ракета Гарпун - Sputnik Latvija, 1920, 20.11.2021
Raķete "Harpune"
To aptver arī Ukrainā. Izdevums ZN.ua vēsta, ka, ņemot vērā "saasināšanos dienvidaustrumos", Pentagonam nosūtīts vēlmju saraksts: raķetes "Harpune" (mērķiem jūrā) un sauszemes SLAM (Standoff Land Attack Missile). Iepriekš lūdza zenītraķešu kompleksus Patriot, iznīcinātājus F-16 vai JAS 39 Gripen un bruņutehniku.
Ziņu lente
0