Viedoklis

"Izšauj un aizmirsti": Krievijas JKF ir iespēja atvēsināt NATO karstgalvjus

© Sputnik / Vitaliy Timkiv / Pāriet pie mediju bankasБереговой ракетный комплекс "Бал" на полигоне "Железный рог" на черноморском побережье Краснодарского края во время учений
Береговой ракетный комплекс Бал на полигоне Железный рог на черноморском побережье Краснодарского края во время учений - Sputnik Latvija, 1920, 30.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompleksu "Bal" un "Bastion" hipotētiskajā zalvē ir 424 raķetes ar darbības rādiusu virs 500 km – tīri labi, lai atvēsinātu karstgalvjus NATO. Krievijas krastu "daudzslāņainā" aizsardzība nostiprinās.
Mobilo pretkuģu raķešu kompleksu "Bal" divizioni Jūras kara flotes ešelonētās krasta aizsardzības sastāvā rūpējas par akvatoriju drošību visā Krievijas jūras robežu perimetrā. Pie tam komplekss pastāvīgi pilnveidojas, militārā pielietojuma taktika kļūst sarežģītāka, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Krasta raķešu kompleksa "Bal" jaunās raķetes izmēģinājumi apstiprinājuši iespējas apšaudīt pretinieka kuģus vairāk nekā 500 km attālumā, jaunā tēmēšanas sistēma dod iespēju likvidēt mērķus arī uz sauszemes. Tātad kompleksa "Bal" raķešu H-35U īpatnības tuvojas kompleksa "Bastion" spēcīgajām virsskaņas raķetēm P-800 "Oniks" (Krievijas JKF abu tipu KRK izmanto tandēmā).
Ракетные стрельбы системами «Бал» и «Утёс» во время учений Черноморского флота - Sputnik Latvija, 1920, 30.10.2021
Video
Melnās jūras flote mācībās pielietoja sistēmas "Bal" un "Utes"
Iepriekš "Bal" bija bruņots ar raķetēm H-35 un H-35U ar darbības rādiusu 120 km un 260 km. Modernizēto H-35E ar darbības rādiusu līdz 300 km iespējams notēmēt ar bezpilota lidaparāta palīdzību. Divizions var ar vienu zalvi izlaist 32 raķetes, vēl 32 iespējams operatīvi ielādēt. Pārvadājamais munīcijas apjoms - 64 raķetes ļauj simtiem kilometru attālumā no krasta operatīvi likvidēt lielu pretinieka kuģu trieciena grupu vai desantu – piekrastē.
Atklātie dati liecina, ka Krievijas JKF bruņojumā ir 40 "Bal" starta pašgājējiekārtas (ar 8 raķetēm) un 52 "Bastion" (ar divām raķetēm katra). Kopā hipotētiskajā zalvē – 424 raķetes ar darbības rādiusu virs 500 km, tīri labi NATO karsto galvu atvēsināšanai. Krievijas piekrastes "daudzslāņainā" aizsardzība kļūst stiprāka, un šajā aspektā jāņem vērā tendences.
Pēc ASV vienpusējās izstāšanās no Līguma INF 2019. gadā un "dubultās nozīmes" raķešu kompleksu dislokācijas Rumānijā un Polijā Krievijas speciālisti bija spiesti palielināt esošo spārnoto raķešu darbības attālumu līdz 1000 km un vēl vairāk.
Tālās darbības attīstību motivē Krievijai naidīgā NATO valstu stratēģija un taktika. Tāpēc patlaban mērķu likvidācijas rādiusa palielināšanas "rindā" ir raķešu kompleksi "Bal", "Bastion", "Iskander M". Neskaitot jūras raķetes "Kalibr" un "Criko", kas drīz vien saņems sauszemes starta kompleksus.
NATO militārās mācības Sea Breeze 2020 Melnajā jūrā
 - Sputnik Latvija, 1920, 03.10.2021
Viedoklis
"Viņi neapstāsies". Ko Krievijai gaidīt no NATO Melnajā jūrā

Militārā efektivitāte

Mobilais krasta raķešu komplekss "Bal" darbojas Krievijas JKF krasta aizsardzības spēku sastāvā (valsts jūras robežas stiepjas vairāk nekā 38 tūkstošu kilometru garumā). Tas paredzēts teritoriālo ūdeņu, jūras kara bāzu, stratēģisko infrastruktūras objektu aizsardzībai un cīņai pret desantu.
"Bal" būtiski uzlaboja krasta aizsardzību Krimas pussalā un Kaļiņingradas apgabalā, arktiskajā zonā un Tālajos Austrumos. JKF nesenajās mācībās kuģi fiksēja mērķus, noraidīja koordinātes krasta raķešu kompleksiem, kas veica triecienu.
KRK "Bal" ir gudrs precīzais bruņojums, radīts ar mērķi padarīt blīvāku "Bastion" uguns zonu.
Komplekss spēj risināt uzdevumus autonomi un citu aizsardzības sistēmu sastāvā. Relatīvi nelielās (aptuveni 4 metrus garas) raķetes demonstrē izcilu efektivitāti mācībās Barenca, Melnajā, Ohotskas, Japāņu jūrā.
Precīzā pretkuģu raķete H-35 ar kombinētu tēmēšanas sistēmu un aptuveni 620 kg starta masu tuvojas mērķim ar ātrumu 270-280 m/sek., 4-15 metru augstumā virs ūdens, darbojas pēc principa "izšāvi un aizmirsti". Proti, pēc zalves var nekavējoties mainīt pozīciju (izvairīties no atbildes trieciena).
Военнослужащие во время учений оперативно-тактического ракетного комплекса (ОТРК) Искандер-М в Краснодарском крае - Sputnik Latvija, 1920, 05.06.2021
Viedoklis
"Lieguma zona" NATO: Krievijas "Iskander" saņēmuši jaunas raķetes
Cietās degvielas paātrinātāja un turboreaktīvā dzinēja kombinācija ļauj raķetei "Uran" trajektorijas fināla iecirknī nolaisties līdz 2 metru augstumam un trāpīt mērķī pretinieka PRA sistēmai neredzamā zonā. 145 kg smagais šāviņš var nolaist dibenā eskadras kuģi, fregati vai korveti. Šo raķešu spiets spēj likvidēt gandrīz jebkādas tonnāžas kuģi.
Ja krasta komplekss "Rubezh" palaiž vienu raķeti minūtē, "Bastion" – divas, bet "Bal" – 32 raķetes. No ātruma, spēka, slepenības un tēmēšanas precizitātes viedokļa zemskaņas raķete H-35 pārspēj amerikāņu pretzemūdeņu raķeti "Harpune".
Kompleksam "Bal" ir daudzpakāpju mērķu meklēšanas un pavadīšanas sistēma – paša kompleksa RLS un "Podsolnuh" tipa stacionārās aizhorizonta stacijas (pretinieka ieraudzīšanai 500 km attālumā un līdz 300 mērķu vienlaicīgai pavadīšanai). Spēj apšaudīt mērķus jūrā atrodoties līdz 10 km attālumā no krasta līnijas.
Kompleksa galvenie elementi: divi pašgājēja vadības un sakaru punkti, četras starta pašgājējiekārtas ar astoņiem transporta un starta konteineriem, četras transporta un pārkraušanas mašīnas, kas uzņem līdz astoņus konteinerus.
To visu uzņem MAZ saimes četrasu šasijas (līdzīgas izmanto "Iskander" un "Triumf"). 24 tonnas smagā mobilā starta iekārta var pārvietoties ar ātrumu līdz 75 km/h (pilntvertnes nobraukums – līdz 1000 km), pielāgota jebkādiem klimatiskajiem apstākļiem (no -40 līdz +50 grādiem), spēj pārvarēt 55 grādu slīpumu, 2,5 metrus platu grāvi un 1,4 metrus dziļu ūdenstilpi, kā arī izvērst iekārtas kaujas režīmā rekordīsā laikā – 10 minūtēs.
Заведующий кафедрой политологии и социологии Российского экономического университета имени Плеханова, военный политолог Андрей Кошкин - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2020
Pārbaudīts Krimā: eksperts par Kaļiņingradai paredzēto raķešu kompleksu "Bastion"
"Bal" īsā laikā var operatīvi pārvietot ar aviācijas, dzelzceļa vai ūdens transportu jebkurā karadarbības arēnā.

Eksporta potenciāls

Eksportam paredzētā KRK "Bal E" (darbības rādiuss – līdz 120 km) iespējas padara to par čempionu starp ārvalstu analogiem, tādiem kā Harpoon Block 2 (ASV), Exocet MM 40 Block 3 (Francija), RBS 15 Mk3 (Zviedrija) un и Penguin NSM (Norvēģija).
Šaušanas mācībās noteikts: ar vienu zalvi – 32 raķetēm – iespējams likvidēt vismaz trīs fregates. Proporcijā "cena-efektivitāte" pretkuģu raķetei H-35UE nav līdzīgu pasaulē.
Starp citu, raķete ir unificēta, to var pielietot arī aviācijas variantā – Krievijā un citās valstīs. Protams, "Bal E" piesaista speciālistu uzmanību, it īpaši Azerbaidžānā, Venecuēlā, Indijā. Piegādāts arī Vjetnamai.
Krievijas mūsdienīgā bruņojuma eksports nodrošina stabilu apjomu – 15 miljardus dolāru gadā un otro vietu pasaulē pēc ASV.
Ракетчики Балтфлота развернули Бастионы на Балтийском побережье - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2021
Video
Baltijas flotes raķešu spēki pagriezuši "Bastionus" Baltijas krastā

Citplanētiešu loģika

21. oktobrī NATO valstu aizsardzības ministri apsprieda, kā vēl vairāk pastiprināt Krievijas "savaldīšanu" un pieņēma jauno visaptverošo plānu reakcijai uz "augošajiem draudiem no Krievijas raķešu sistēmām".
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja: "Melnajai jūrai ir stratēģiska nozīme NATO acīs. Trīs NATO sabiedrotie ir piekrastes valstis: Turcija, Rumānija un Bulgārija. Mums ir divi ļoti tuvi partneri – Gruzija un Ukraina. Mēs redzējām Krimas nelikumīgo anekciju, mēs redzējām Krievijas agresīvo izturēšanos Melnajā jūrā... Mēs palielinājām savu klātbūtni reģionā, gaisā, uz sauszemes un jūrā, un mēs pastāvīgi vērtējam, ko vēl mēs varam paveikt, paplašinot klātbūtni un palielinot mūsu spējas ātri izvērst spēkus nepieciešamības gadījumā."
Vācijas aizsardzības ministre Annegrēta Krampa-Kārenbauere gāja vēl tālāk un aicināja kolēģus demonstrēt gatavību pielietot ieročus, lai Krievijai ne prātā nenāktu uzbrukums alianses partneriem Melnajā jūrā.
Pentagona vadītājs savā vizītē Bukarestē 21. oktobrī izteica mājienu par spēku izvēršanu Melnajā jūrā. Mihaila Kogelničanu vārdā nosauktā aviobāze saņēmusi investīcijās miljoniem dolāru un uzņem vairākus simtus amerikāņu karavīru pastāvīgās (deviņu mēnešu) rotācijas formātā.
Атомный ракетный подводный крейсер стратегического назначения Юрий Долгорукий в Кольском заливе  - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2020
Viedoklis
Gada rezultāti Krievijas Jūras kara flotē: "cirkonizācija" un 40 jauni kuģi
Rumānijas un Polijas teritorijā vēl aizvien tiek pilnveidoti amerikāņu PRA pozīciju rajoni un dislocētas universālās starta iekārtas Mk-41, kas var izmantot gan pretraķešu šāviņus, gan spārnotās raķetes Tomahawk ar kodollādiņu.
Iepriekš Maskava ierosināja noteikt moratoriju vidēja un maza darbības rādiusa raķešu dislokācijai Eiropā, tomēr NATO valstis to ignorēja. Krievijai ir iespējas atbildēt uz kolektīvo Rietumu uzspiestajām bruņojuma sacensībām – diezin vai amerikāņiem un viņu sabiedrotajiem iepatiksies Krievijas "Bal" un citi argumenti.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram.
Ziņu lente
0