Pārbaudīts Krimā: eksperts par Kaļiņingradai paredzēto raķešu kompleksu "Bastion"

© Foto : из архива автораЗаведующий кафедрой политологии и социологии Российского экономического университета имени Плеханова, военный политолог Андрей Кошкин
Заведующий кафедрой политологии и социологии Российского экономического университета имени Плеханова, военный политолог Андрей Кошкин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija veido "nāves zonu" ap Kaļiņingradas apgabalu. Sava eksklāva aizsardzībai tā izvēlējusies krasta raķešu kompleksus "Bastion", kuru iespējas NATO ir labi zināmas.

RĪGA, 18. decembris – Sputnik. Krievijas Aizsardzības ministrija lēmusi pastiprināt krasta spēkus Kaļiņingradā. Avīze "Izvestija" stāsta, ka 2021. gadā Krievijas eksklāva teritorijā tiks izvērsts papildu divizions, bruņots ar krasta raķešu kompleksiem "Bastion". Tiem paredzētas virsskaņas pretkuģu spārnotajām raķetēm "Oniks", kas spēj likvidēt mērķus līdz 600 km rādiusā.

Krievija ir spiesta atbildēt uz NATO augošo klātbūtni pie savām robežām un aizsardzībai Rietumu stratēģiskajā virzienā izvēlējusies jau Krimas pussalā pārbaudītu bruņojumu, sarunā ar Sputnik Latvija pastāstīja militārais politologs, Pļehanova vārdā nosauktās Ekonomikas universitātes Politoloģijas un socioloģijas katedras vadītājs Andrejs Koškins.

Пуск баллистической ракеты ОТРК Искандер-М с полигона Капустин Яр - Sputnik Latvija
Viedoklis
Jauni sveicieni NATO: "Iskander" pielāgosies mērķiem jūrā

Eksperts atgādināja, ka Ziemeļatlantijas alianse intensīvi paplašina militāro infrastruktūru un tuvina to Krievijas robežām.

"Baltijas valstis izrādījušās NATO austrumu flanga uzmanības centrā, tur izvēršas jaunas bāzes. Tas liecina par augošiem draudiem šajā virzienā Krievijas Federācijas nacionālajai drošībai. Krievija ir spiesta reaģēt ar atbilstošiem pasākumiem – simetriskiem un asimetriskiem, lai neitralizētu draudus. Ar to saistīta atbilstoša mūsdienīga bruņojuma parādīšanās šajā rajonā," paskaidroja Koškins.

Militārais politologs norādīja, ka "Bastion" ir moderna tehnoloģija, kas līdz ar ZRK S-400 izveido "nāves zonu", kā to nosaukusi NATO. Tas ir, nekādi NATO bruņojuma līdzekļi nespēj pārvarēt šo zonu, precizēja Koškins.

Eksperts atgādināja, ka sistēma "Bastion" bija izvērsta Krimā tautas referenduma laikā 2014. gadā.

"Izvērsta ar mērķi raidīt signālu spēkiem, kuri vēlējās kaitēt Krievijai, signālu par to, ka krimiešu dzīvība ir drošībā. Tam bija liela nozīme. Tāpēc šodien mēs varam runāt par ļoti efektīvu, mūsdienīgu bruņojumu, kas būtiski pārspēj Rietumu analogus," uzsvēra Koškins.

Sputnik sarunbiedrs norādīja, ka "Bastion" sargā Krievijas krasta līniju – tā nedod iespēju NATO kara kuģu grupām pietuvoties Krievijas krastiem.

Загрузка ракеты транспортно-заряжающий машиной на самоходную пусковую установку оперативно-тактического ракетного комплекса Искандер-М - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā "Bastioni", "Iskanderi" un Baltijas flotes aviācija atbildēja uz mācībām "Baltops 2020"

"NATO aptver, ka raķešu kompleksi "Iskander", zenītraķešu kompleksi S-400 un krasta raķešu kompleksi "Bal" nodrošina "nāves zonu", ko NATO nekādi nespēj pārvarēt. Mēs nepieļausim pat provokācijas draudus šajā virzienā, jo mūsu līdzekļi nodrošinās jebkura pretinieka neitralizāciju, un NATO tas ir zināms," noslēdza Koškins.

Viens krasta raķešu komplekss "Bastion", komplektēts ar virsskaņas pretkuģu spārnotajām raķetēm "Oniks" spēj piesegt no uzbrukuma no jūras krasta līniju līdz 600 kilometru garumā. Pateicoties paštēmēšanas radiolokācijas galviņai, "Oniks" spēj īpaši precīzi trāpīt sauszemes mērķos, pie tam raķetes darbības attālums ir lielāks nekā sauszemes "Iskander".

Проверено в Крыму. Кошкин рассказал о системе "Бастион" для Калининграда
Ziņu lente
0