Politika

Eirodeputāti aizstāv politiski vajātos Baltijas valstīs

© Sputnik / Sergey MelkonovEiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka
Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka organizēja internetkonferenci, kas veltīta plaši izplatītai politiski motivētai vajāšanai, apsūdzībām par "spiegošanu", kā arī "sazvērestību pret valsts varu" Baltijas valstīs.
RĪGA, 2. oktobris — Sputnik, Andrejs Solopenko. Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas organizētajā internetkonferencē uzstājas vairāki aktīvisti, kas saskārušies ar vajāšanu, pat cietumsodu tikai par to, ka viņiem ir pašiem savs viedoklis un tas neatbilst valdības oficiālajai pozīcijai.

Eiropas Savienības liekulība

Vebināra tēma "Aļģirds Paleckis – sirdsapziņas gūsteknis Lietuvā" skaidri atspoguļoja, kādu jautājumu pārsvarā izskatīs pasākuma dalībnieki. Ždanoka atzīmēja, ka Paleckis ir pazīstams lietuviešu politiķis, pasludināts par noziedznieku tikai par saviem izteikumiem. Un viņa piebilda, ka Paleckis nav vienīgais.
"Tagad mēs vērojam virkni politiski motivētas vajāšanas gadījumu Baltijas valstīs – Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, un mēs runāsim par šīm lietām, lai piesaistītu uzmanību un radītu izpratni, kāpēc patlaban tāda situācija ir iespējama," uzsvēra EP deputāte.
Lietuvas politiķis Aļģirds Paleckis - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2021
Intervija
"Spiediens bija pret mani un prokuroru": Krievijas "spiega" Palecka intervija
Nākamā dalībniekus sveica eirodeputāte no Īrijas, "kreiso" grupas pārstāve Klēra Deilija, kura atzīmēja, ka Palecka lieta nav unikāla.
"Mēs – Eiropas Parlamenta locekļi no Īrijas esam pazīstami ar citiem netaisnības piemēriem no mūsu vēsturiskās pagātnes, kad cilvēki no Īrijas tika ieslodzīti cietumos, lai arī nekādu viņu vainas pierādījumu nebija. Tagad tas viss atkārtojas citā Eiropas daļā," norādīja politiķe un piezīmēja, ka jāpiesaista uzmanība tam, kas notiek ar Palecki, un jāsalīdzina ar Džuliana Asanža lietu.
Tāpat konferencē viedokli pauda arī EP deputāts Miks Velliss. Viņš izteica nožēlu, ka Rietumeiropā ļoti maz zināms par tamlīdzīgu politisku vajāšanu, kas notiek Baltijas valstīs un pateicās Tatjanai Ždanokai par detalizētākas informācijas sniegšanu.
"Mēs labi apzināmies, kāda svētulība un liekulība mēdz būt Eiropas Parlamentā, jo ne reizi neesmu dzirdējis, ka EP skanētu Aļģirda Palecka vārds, tikai no Tatjanas Ždanokas puses. Tomēr mēs bieži dzirdam stāstus par šausmīgām lietām, kas it kā notiek dažās valstīs, bet labi zinām, ka ES ir gatava pievērt acis uz notikumiem Baltijas valstīs," uzsvēra politiķis.

Uzmanības piesaistīšana

Pasākumā piedalījās arī pats Aļģirds Paleckis. Lietuvā viņš arestēts par spiegošanu Krievijas labā un 17 mēnešus pavadījis cietumā. Tagad viņam piespriests mājas arests, gaidot lēmumu apelācijas lietā, jo pirmās instances tiesa atzina viņu par vainīgu spiegošanā un piesprieda brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem. Apelācija tiks izskatīta 29. oktobrī. Ždanoka apsolīja šajā dienā noteikti apmeklēs Viļņu, lai atbalstītu Palecki un parādītu – tāpat vien notiesāt viņu neizdosies.
Эмблема СГБ Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 26.06.2021
Latvijā
Kādi kriminālprocesu par spiegošanu Krievijas labā ir VDD lietvedībā
Paleckis pateicās par iespēju atklāt savu viedokli un norādīja, ka tādas konferences palīdz piesaistīt sabiedrības uzmanību.
"Informācija par Baltijas reģionu netiek īpaši sniegta, un tagad mēs cenšamies šo kļūmi labot. Mans gadījums nav unikāls – mēs runājam par tendenci, ilggadēju tendenci, jo valdības Baltijas valstīs un Polijā ir kaismīgi cilvēktiesību aizstāvji visur uz Zemes, tikai ne savās mājās, un, ka kaut kas ārkārtējs notiek uz viņu sliekšņa, viņi cenšas to nepamanīt," uzsvēra Paleckis.

Atklātības nozīme

Pie tam vajāts ir ne tikai Paleckis. Tatjana Ždanoka atgādināja, ka Latvijā notiek tiesvedība arī pret Juriju Aleksejevu, Aleksandru Gapoņenko, Vladimiru Lindermanu un Aleksandru Fileku, bet Igaunijā jau vairākus mēnešus cietumā ieslodzīts tiesībsargs Sergejs Seredenko, bet Lietuvā cietumsodu izcieš Jurijs Meļs. Turklāt mājas arests piespriests sabiedriskajam aktīvistam Aleksejam Greičusam, bet Vjačeslavam Titovam atņemts Klaipēdas domes deputāta mandāts. "Jā, viņš nav iesēdināts aiz restēm, tomēr politiskās represijas pret viņu ir acīmredzamas," uzsvēra eirodeputāte.
Адвокат Александра Гапоненко Имма Янсоне - Sputnik Latvija, 1920, 12.12.2019
Latviešu valoda pievīlusi. Jansone pastāstīja par tiesas sēdi Gapoņenko lietā
Vienlaikus tāds spiediens ne tikai nav pieļaujams, bet arī pārkāpj likuma virsvadības principus, ko pasludinājusi ES. Tāpēc Ždanoka kopā ar citiem EP deputātiem sagatavojusi vēstuli Lietuvas prezidentam un pauž cerību, ka apelācijas tiesas sēdēm Palecka lietā jābūt atklātām Lietuvas un starptautiskajai sabiedrībai – tikai tādu procesu atklātība var nodrošināt vajāto aktīvistu aizsardzību, un, pirms runāt par demokrātijas aizsardzību, Eiropas Savienībai tomēr vajadzētu vispirms pievērst uzmanību notikumiem pašu mājās.
Ziņu lente
0