Latvijā

Kādi kriminālprocesu par spiegošanu Krievijas labā ir VDD lietvedībā

© BaltnewsЭмблема СГБ Латвии
Эмблема СГБ Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 26.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divi kriminālprocesi par spiegošanu un palīdzību Krievijai beidzās ar notiesājošu spriedumu.
RĪGA, 26. jūnijs — Sputnik. Līdz šim Valsts drošības dienests (VDD) informēja sabiedrību par sešiem kriminālprocesiem, kas saistīti ar spiegošanu un palīdzību Krievijas labā, ziņo apollo.lv, atsaucoties uz iestādi.
Dienests informēja par pieciem kriminālprocesiem savā lietvedībā, kas uzsākti saistībā ar aizdomām spiegošanā.
NATO bataljons Polijā - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2021
Latvijā
"Krievu spiega" lieta: kādu datu nodošana inkriminēta Ādamsonam
No tiem divos gadījumos aizdomās turamie tika atzīti par vainīgiem. Alūksnes iedzīvotājam Jurijam Stilvem par spiegošanu Krievijas specdienestu labā tika piespriesta trīs gadu nosacīta brīvības atņemšana ar pārbaudes laiku uz trim gadiem un sešiem mēnešiem. Savukārt bijušajam dzelzceļa darbiniekam Aleksandram Krasnopjovam par spiegošanu Krievijas militārās izlūkošanas labā piesprieda brīvības atņemšanu uz trīm gadiem un diviem mēnešiem.
Divos uzsāktajos BJB kriminālprocesos iztiesāšana turpinās.
Vēl viens process sākts saskaņā ar Krimināllikuma pantu par palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā. Šī lieta ir nodota prokuratūrai apsūdzību celšanai.
VDD apgalvo, ka nevar izpaust informāciju par visām personām, kas iekļuvušas tā redzeslokā, un to skatu. Veicot identificēto personu darbību izpēti, VDD iegūst informāciju par ārvalstu speciālo dienestu interesēm un metodēm, kā arī kontrolē, lai šie cilvēki nevarētu kaitēt Latvijas nacionālās drošības interesēm.
Певец Янис Лемежис, представляющий Латвию на ежегодном международном музыкальном фестивале Дорога на Ялту - Sputnik Latvija, 1920, 14.06.2021
Latvijā
Valsts drošības dienests aprunājies ar dziedātāju Jāni Lemeži
Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, patlaban izcēlies skandāls: Saeimas deputāts, Aizsardzības un drošības komisijas loceklis Jānis Ādamsons tiek turēts aizdomās par spiegošanu Krievijas labā. Valsts drošības dienests neizpauž šīs lietas detaļas, bet žurnālistiem ir zināms, par kādu materiālu nodošanu var būt runa.
Ziņu lente
0