Latviešu valoda pievīlusi. Jansone pastāstīja par tiesas sēdi Gapoņenko lietā

© Sputnik / Sergey MelkonovАдвокат Александра Гапоненко Имма Янсоне
Адвокат Александра Гапоненко Имма Янсоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aleksandra Gapoņenko izteikumu tulkojums no krievu valodas izrādījies tik nekorekts, ka dažkārt pat mainījusies vārdu jēga, atzīmēja advokāte Imma Jansone.

RĪGA, 12. decembris – Sputnik. Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 11.decembrī izsludināja pārtaukumu tiesībsarga profesora Aleksandra Gapoņenko lietā. "Prokurors tiesas sēdē atzina, ka Gapoņenko rakstu tulkojumi latviešu valodā veikti neprecīzi! Šī lieta ilgst divus gadus, un tagad prokurors atzina, ka pieļāvis kļūdu! Lūdz atsākt izmeklēšanu, lai izdarītu jaunu tulkojumu – pareizu!" savā lapā Facebook pastāstīja žurnāliste Alla Berezovska.

Tiesa izsludinājusi pārtraukumu sēdē, jo pēc advokāta runas prokurors konstatējis, ka Gapoņenko izteikumu tulkojums no krievu valodas veikts nekorekti, Sputnik Latvija pastāstīja apsūdzētā advokāte Imma Jansone.

"Sakarā ar šiem apstākļiem apsūdzība palūdza nosūtīt lietu papildu izmeklēšanai. Nākamā sēde notiks nākamā gada janvārī... Patiešām, bija veikti ļoti nekorekti tulkojumi, dažas vietas izlaistas, un tas mainīja Gapoņenko izteikumu jēgu," paskaidroja Jansone.

Advokāte piebilda, ka neņemas prognozēt procesa iznākumu Gapoņenko lietā.

"Prognozēt neko nevar. Kad jums šķiet, ka viss būs labi, iznāk gluži otrādi. Mēs nevaram prognozēt tiesas lēmumu," norādīja Jansone.

Суд над Александром Гапоненко - Sputnik Latvija
Krievu tēma mājo visur: ar ko noslēgusies tiesvedība Gapoņenko lietā

Profesors Aleksandrs Gapoņenko apsūdzēts saskaņā ar trim Krimināllikuma pantiem: 78. pants - "Nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšana", 80. pants - "Pret Latvijas Republiku vērsta darbība" un 81.1 pants – "Palīdzība ārvalstij pret Latvijas Republiku vērstā darbībā". Saskaņā ar apsūdzības slēdzienu, inkriminējamās darbības pārsvarā izpaudušās kā publikācijas internetā. Tiesas sēdē 8.oktobrī prokurors pieprasīja sodīt Gapoņenko ar brīvības atņemšanu uz 22 mēnešiem.

Tiesas sēdē 5. novembrī apsūdzība palūdza laiku atbildes sagatavošanai pēc Jansones uzstāšanās. Tiesa izpildīja prokurora lūgumu un pārcēla sēdi uz 11.decembri. Toreiz Gapoņenko atklāja Sputnik Latvija, ka Jansone savā runā atspēkojusi apsūdzības argumentus un visus apsūdzētā izteikumus raksturojusi kā varas kritiku. Savukārt prokuratūra apsūdzības runā pielīdzināja latviešu etnosu latviešu leģionam Waffen SS, un pret nacisma glorifikāciju vērsto kritiku traktēja kā uzbrukumus latviešiem, paskaidroja Gapoņenko.

 

 

Ziņu lente
0