Viedoklis

"Glābiet savas dvēseles". Kāpēc amerikāņi baidās no vakcīnas, Geitsa un 5G

© REUTERS / Ints KalninsВакцинация в латвийской армии
Вакцинация в латвийской армии - Sputnik Latvija, 1920, 06.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pandēmijas fonā apjukums pieaug: vakcīnu pretinieki un tā saucamie koviddisidenti, Q-anon sazvērestības teoriju piekritēji, Donalda Trampa piekritēji, kuri pavisam noteikti negrasās vakcinēties - tādi cilvēki ir visu iespējamo muļķību galvenie patērētāji.
Savienotās Valstis gatavas dalīt vakcīnas pasaulei – robeža pārvarēta, vismaz vienu vakcīnas devu saņēmusi vairāk nekā puse iedzīvotāju. Tikai par triumfu to dēvēt grūti: tempi ir kritušies, preparātu saņēmuši tie, kas to vēlējās, bet skeptiķi nesteidz. Vēl vairāk, viņi apgalvo, ka vakcinētie izplata infekciju, un pieprasa izolēt viņus. Kā medicīnas sasniegumi iebiedējuši amerikāņus, portālā RIA Novosti cenšas noskaidrot Sofja Meļņičuka un Galija Ibragimova.
"Lielākā daļa mūsu klientu ir sievietes, un viņas īpaši pakļautas blakusparādību riskam. Tāpēc mēs nolēmām, ka vakcinētajiem pircējiem 28 dienu laikā pēc injekcijas pasūtījumi jāsaņem ārpus veikala," tāda informācija maija sākumā parādījās gaļas pārdevēju "Brothers Butcher Shoppe" lapā Instagram.
Tīkla īpašnieks Jehuda Goldbergs jauno politiku skaidroja tā: kacinētie "izplata peplomerus" – olbaltumvielas, kas ļauj vīrusam iespiesties šūnas membrānā. Pēc viņa pārliecības, tas noved pie menstruālā cikla traucējumiem un ietekmē auglību. Goldbergs atsaucas uz kompānijas "Pfizer" pētījumu rezultātiem. Nav tikai skaidrs, par kādiem tieši pētījumiem ir runa. Turklāt viņš iepazinies ar doktoru komentāriem. Arī te viņš atsauces nesniedz.
Krievijas Covid-19 vakcīna Sputnik V - Sputnik Latvija, 1920, 05.06.2021
Krievijā
KF Tiešo investīciju fonda direktors pastāstīja par "Sputnik V" pētījumiem ES
Goldbergs nav unikāls, un viņa izteikumi vēl nav paši absurdākie. Piemēram, privātskolas vadība Maiami pieprasīja vakcinētajiem darbiniekiem turēties tālāk no skolēniem. "Mums nebija viegli pieņemt tādu lēmumu, - teikts vēstulē vecākiem. – Mēs rīkojamies bērnu interesēs, lai pasargātu viņus no nezināmām sekām."
Pārsvarā teorijas par to, ka vakcinētie var "aplipināt", izplatās personīgajos blogos, publikāciju komentāros un pēc dienas pagaistošos "stāstos" Instagram.
Mediju pētnieki no "Zignal Labs" stāsta, ka pēdējā mēneša laikā diskusijas par vakcinēto "kontagiozitāti" sociālajos tīklos pieaugusi par 1330%. Pārsvarā ticamību tādām pasakām vairo sacerējumu stils – tās stāsta pirmajā personā, un personisko pieredzi ir grūti apgāzt.
Pie tam stāstus publicē lapas, kas veltītas "dabiskam" dzīves veidam, tuvībai ar dabu, padomiem par mātes veselību. Pseidoteorijas ar koronavīrusu nebeidzas. Turpat ir kospiroloģiskas publikācijas par 5G kaitīgo izstarojumu, par to, ka valdība tīšām indē bērnus ar ķimikālijām lietusūdenī vai zobu pastā. Vakcīnu pretinieki nav nekāda jaunā parādība. Nezinātniskas teorijas par vakcīnu bīstamību radās ilgu laiku pirms pandēmijas.
"Amerikānis var atsaukties uz reliģisku pārliecību un atteikties no vakcīnas, - RIA Novosti stāsta Dilara Ahmetova no Ņujorkas. – Šo argumentu bieži izmanto ārkārtīgi konservatīvie protestanti – amiši. Hinduistiskas ticības sekotāji, piemēram, atsaucas uz to, ka vakcīnas satur govs olbaltumvielu, ko aizliedz viņu dievs."
Pusaudži Soču pludmalē - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2021
Latvijā
Pusaudžus Latvijā varētu vakcinēt bez vecāku piekrišanas
Skolā Vašingtonā, kur mācās Dinas Edvardsas bērns, izsludināta karandīna masaliņu dēļ. "Sākumā mēs domājām, kāds bērns atnesis. Bijām pārsteigti, kad uzzinājām, ka nav vakcinēts skolotājs. Izrādījās, ka viņš ir veselīga dzīves veida piekritējs un visiem centies iegalvot, ka vakcīna ir ļaunums. Kā viņam vispār ļāva strādāt ar skolēniem?" bija pārsteigta Edvardss.
Daudzās mācību iestādēs Vašingtonā bērnu vakcinēšana tomēr ir obligāta. Dažkārt tas ved pie nopietniem vecāku strīdiem ar vadību. "Viņi iegalvo skolotājiem un direktoriem, ka vakcīnas provocē autisma attīstību, ka preparātos pievieno mirušu embriju šūnas. Un pieauguši cilvēki tic tādām muļķībām!" Edvardss bija pārsteigts.
Pandēmijas fonā apjukums pieaug: vakcīnu pretinieki un tā saucamie koviddisidenti, Q-anon sazvērestības teoriju piekritēji, bijušā prezidenta Donalda Trampa piekritēji, kuri ilgu laiku atteicās valkāt maksas un pavisam noteikti negrasās vakcinēties. Tādi cilvēki ir visu iespējamo muļķību galvenie patērētāji. To vidū viena no populārākajām stāsta par Bila Geitsa nodomu čipot planētas iedzīvotājus. Daži gatavi "cīnīties par patiesību" iekās. Losandželosā aktīvisti, kas apgalvoja, ka vakcīnas ir bīstamas un tās popularizē "kreisie", martā teju vai nepārtrauca vakcinacijas centra darbu. "Glābiet savu dvēseli, tūlīt ejiet prom," pauda viens no plakātiem. Aigaho štatā cilvēki organizēja aizsargmasku dedzināšanas ceremoniju. "Viņi grib mūs nodot, kontrolēt ar uzpurņu palīdzību," skaidroja blogeris Omars Navarro.
Ir grūti cīnīties ar tādu uzvedību. Instragram nodzēš kontus ar meliem par vakcīnām, taču "cietušo liecības" izplatās blogos. Vienlaikus, neskatoties uz Facebook pieņemto vakcīnas pretinieku propagandas aizliegšanas politiku, sociālajā tīklā vēl aizvien var papildināt avataru ar parakstu "Es uzticos imunitātei, nevis vakcīnai", "Mana DNS, mana izvēle", "Labākā maska – veselīga imūnsistēma". Kompānijā paziņoja, ka cenšas nodzēst tādus fotogrāfiju filtrus.
Российская вакцина Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) для профилактики коронавирусной инфекции - Sputnik Latvija, 1920, 31.05.2021
Vācijā aicina steidzami reģistrēt Krievijas vakcīnu "Sputnik V"
ASV Slimību kontroles un profilakses ventra speciālisti sākuši kontrpropagandu, pārliecinot par vakcīnas drošību grūtnieces un mātes, kas baro ar krūti. "Nav pierādījumu tam, ka jebkādas vakcīnas, arī Covid-19 profilaksei, ietekmētu auglību un radītu problēmas ar ieņemšanu," teikts centra vietnē. Iestāde uzsvēra, ka grūtnieces smagāk pārcieš Covid-19 un vakcinācija palīdzēs viņas pasargāt.
Ārsti nenogurstoši atkārto: lipīgs ir vīruss, bet preparāta blaknes nekādā gadījumā netiek nodotas no viena cilvēka otram.
Šodien puse amerikāņu ir saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu, trešā daļa – divas. Tāpēc SPKC ieviesis jaunus noteikumus: pilnībā vakcinētajiem ļauts bez maskas apmeklēt sabiedriskas vietas, distance nav noteikti jāievēro. Tomēr to ir grūti kontrolēt, atliek cerēt vienīgi uz goda vārdu. Runas par vakcīnu pasēm vēl nav vedušas pie konkrētiem pasākumiem, un cilvēki var vienkarši samelot, ka ir vakcinējušies.
Aprīļa vidū ik dienas veica 3,4 miljonus vakcīnu, bet maija sākumā – 2,2. Visi, kas to vēlējās, vakcinējās kampaņas pirmajā vilnī. Situāciju salīdzina ar to, kas notiek pēc jaunā IPhone iznākšanas: entuziams noblāv, tiklīdz jaunums kļuvis pieejamāks.
Pārsvarā no vakcīnas atteikušies šaubu māktie un pretinieki – aptuveni trešā daļa. Vīrusa oriģinālā variantka apstākļos kolektīvā imunitāte būtu sasniegta, ja 60-70% iedzīvotāju būtu vakcinējušies vai izslimojuši, taču jauno vīrusa štammu apstākļos vajadzīgi vismaz 80%.
Вакцина AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 30.05.2021
Vācu zinātnieki konstatējuši trombu veidošanās iemeslu pēc AstraZeneca un J&J vakcīnām
Labprātāk – apmeram 90% - vakcinējas rietumu krastā un austrumu krasta ziemeļos, liecina Veselības ministrijas dati. Savukārt Vaijomingā, Montanā, Aidaho, Ziemeļu un Dienvidu Dakotā, kā arī Misisipi, Tenesijā un Džordžijā šis rādītājs nepārsniedz 70%.
Daži štati pat sūta atpakaļ saņemtās vakcīnu devas – pieprasījuma nav. Piemēram, Viskonsinai noderēja tikai 8% no 162 tūkstošiem, ko piegādāja federālais centrs. Aijovā – nepilna trešā daļa, Kanzasā un Ilinoisā – 9%, Konektikutā – 26%, Dienvidkarolīnā – 21%, Ziemeļkarolīnā un Vašingtonā – pa 40%.
Prese apspriež dažādus risinājuma variantus. Vieni iesaka vienkāršot pieeju vakcīnai – dažviet vēl aizvien ir grūti pierakstīties pie ārsta. Ierosina vakcinēties mājās, organizēt mobilos centrus cilvēku pulcēšanās vietās, ofisu telpās, tirdzniecības centros. Dažviet valdība jau izsniedz par vakcīnu bezmaksas alu vai maksā simt dolārus. Iesaka arī "pātagu", piemēram, pieprasīt no restorānu darbiniekiem un apmeklētājiem vakcinācijas izziņu. Pētījumi liecina, ka tas piespiestu vakcinēties vairāk nekā 30% aptaujāto.
Tomēr zinātnieki uzskata, ka tādos apstākļos kolektīvā imunitāte nav sasniedzama. Vīruss kļūs "vadāms", tomēr nepazudīs. Cilvēki vēl aizvien slimos un mirs, laio arī mazākā skaitā.
Ziņu lente
0