Latvijā

Pusaudžus Latvijā varētu vakcinēt bez vecāku piekrišanas

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Pāriet pie mediju bankasPusaudži Soču pludmalē
Pusaudži Soču pludmalē - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2. jūnija bērni un pusaudži vecumā no 12 gadiem var pierakstīties vakcinācijai Covid-19 profilaksei.
RĪGA, 4. jūnijs - Sputnik. Pusaudži vecumā no 14 gadiem var pierakstīties vakcinācijai pret Covid-19 bez vecāku atļaujas. Par to liecina Veselības ministrijas publicētā informācija.
No 2. jūnija Latvijā sākusies 12-15 gadus vecu pusaudžu vakcinācija ar Pfizer/BioNTech preparātu, kura izmantošanu šiem mērķiem apstiprinājusi Eiropas Komisija un Eiropas zāļu aģentūra.
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, Latvijā dzīvo 82 008 pusaudži 12-15 gadu vecuma grupā.
Vecāki vai citi 12-13 gadus veca bērna likumīgie pārstāvji var iesniegt pieteikumu par viņa vakcināciju medicīnas iestādē, pie ģimenes ārsta vai pa tālruni 8989.
Vakcinācijas laikā nepieciešama mātes, tēva vai cita likumīga pārstāvja klātbūtne. Vecākiem nepieciešama pase vai cits personu apliecinošs dokuments, kā arī bērna personu apliecinošs dokuments – ieraksts pasē, dzimšanas apliecība vai notariāli apliecināta pilnvara.
Вакцинация в латвийской армии - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2021
Pavļuts sola vakcinētājiem prekšrocības, taču ir jāpagaida
No 14 gadu vecuma pusaudži var pieteikties vakcinācijai paši, vietnē Мanavakcina.lv, kur autentifikācija notiek ar portāla Latvija.lv vai Smart-ID starpniecību, kā arī pa tālruni 8989. Vakcinācijai pusaudzim vajadzīgs personu apliecinošs dokuments – pase vai ID karte.
Vecāku klātbūtne vakcinācijā nav vajadzīga, bet tiem, kam nav pases vai cita personu apliecinoša dokumenta, uz vakcināciju jāierodas ar savu likumīgo pārstāvi.
VM atgādināja, ka, saskaņā ar Pacientu tiesību likuma 13. pantu, nepilngadīgu pacientu ārstēšana no 14 gadu vecuma atļauta ar viņu piekrišanu. Tātad pusaudži vecumā no 14 gadiem var patstāvīgi pieņemt lēmumu par vakcināciju, un šim nolūkam nav vajadzīga vecāku vai aizbildņu atļauja.
Pusaudži tiks vakcinēti tikai ar Pfizer/BioNTech preparātu, tāpēc pieraksta laikā jāpārliecinās, vai izraudzītajā vakcinācijas punktā pieejams konkrētais medikaments.
Директор департамента анализа рисков и профилактики инфекционных заболеваний Центра профилактики и контроля заболеваний (SPKC) Юрий Перевощиков - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Perevoščikovs: nevar runāt par ierobežojumu atcelšanu
Nacionālā veselības dienesta vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča preses konferencē informēja, ka pusaudži 16-17 gadu vecuma grupā jau aktīvi izmanto iespēju vakcinēties: patlaban šajā vecuma grupā vakcīnu Covid-19 profilaksei saņēmuši 3472 cilvēki (9,5%).
Latvijā vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 25,03% iedzīvotāju, vakcinācijas procesu noslēguši 14,05% valsts iedzīvotāju.
Ziņu lente
0