Vācijā aicina steidzami reģistrēt Krievijas vakcīnu "Sputnik V"

© Sputnik / Тимур Батыршин / Pāriet pie mediju bankasРоссийская вакцина "Спутник V" (Гам-КОВИД-Вак) для профилактики коронавирусной инфекции
Российская вакцина Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) для профилактики коронавирусной инфекции - Sputnik Latvija, 1920, 31.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vakcīna "Sputnik V" steidzami jāreģistrē Eiropas Zāļu aģentūrā, paziņoja Bavārijas federālās zemes premjerministrs Markuss Zēders.
RĪGA, 31. maijs — Sputnik. Bavārijas premjers Markuss Zēders uzskata, ka Krievijas vakcīna "Sputnik V" ir pēc iespējas ātrāk jāreģistrē Eiropas Zāļu aģentūrā (EMA), vēsta RIA Novosti.
Zēders uzsver, ka nedrīkst aizkavēt reģistrāciju "ideoloģisku iemeslu dēļ", jo jāturpina vakcinācija pret Covid-19.
Вакцина AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 30.05.2021
Vācu zinātnieki konstatējuši trombu veidošanās iemeslu pēc AstraZeneca un J&J vakcīnām
Iepriekš ziņots, ka dažās Vācijas federālajās zemēs tika paziņots par nodomu vienpusēji iepirkt "Sputnik V" vakcīnu.
Zēders paziņoja, ka reģiona valdība ir sagatavojusi provizorisku līgumu ar vietējo uzņēmumu Krievijas vakcīnas "Sputnik V" piegādei, kad tā tiks reģistrēta Eiropas Savienībā. Kad "Sputnik V" reģistrēs Eiropā, Bavārija saņems papildu vakcīnas devas.
Kopš 4. marta notiek "Sputnik V" ekspertīze Eiropas zāļu aģentūrā, kas nodarbojas ar vakcīnu apstiprināšanu lietošanai Eiropas tirgū. Iepriekš EMA paziņoja, ka preparāta novērtēšanas grafiks kļūs zināms pēc inspektoru pārbaudēm Krievijā.
Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs Sergejs Nariškins izteica pieņēmumu, ka "Sputnik V" reģistrācijas novilcināšana Eiropas Savienībā esot saistīta ar signāliem no Briseles "augstajiem kabinetiem" un šajā gadījumā runa ir par politisku vai ekonomisku faktoru nevis par EMA ekspertu un speciālistu darbu.
Pirmo vakcīnu Covid-19 profilaksei pasaulē Krievijas Veselības ministrija reģistrēja 2020. gada augustā. Preparātu "Sputnik V" izstrādāja Gamaleja vārdā nosauktais centrs uz pārbaudītās un labi izpētītās cilvēka adenovīrusu platformas. Jaunākie pētījumi apliecina: vakcīnas efektivitāte pret koronavīrusu sasniedz 97,6%. Atskaite sastādīta, izanalizējot 3,8 miljonu vakcinētu Krievijas iedzīvotāju datus.
Ампула с российской вакциной Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2021
Nariškins pastāstīja, kāpēc ES ieilgst vakcīnas "Sputnik V" reģistrācija
Līdz šīm "Sputnik V" ir reģistrēts 66 valstīs ar kopējo iedzīvotāju skaitu virs 3,2 miljardiem. Krievijas vakcīna ieņem otro vietu pasaulē nacionālo regulatoru izsniegto apstiprinājumu skaita ziņā.
Patlaban Eiropas Savienības tirgū apstiprinātas četras vakcīnas: kompāniju Pfizer/BioNTech preparāts Comirnaty (iepirkums – līdz 600 miljoni devu), Moderna (divi līgumi par iepirkumu līdz 460 miljonu devu apmērā), AstraZeneca (līdz 400 miljoni devu) un Johnson&Johnson (iepirkums – 400 miljoni devu ar iespēju papildus iegādāties vēl 200 miljonus).
Ir ES valstis, kuras individuālajā kārtībā reģistrējušas "Sputnik V". Pirmā vakcīnu reģistrējusi Ungārija.
Ziņu lente
0