Kas notiek? Militārās lidmašīnas izraisījušas uztraukumu Latvijas iedzīvotāju vidū

© Sputnik / Sergey MelkonovСамолет Ан-2 ВВС Латвии.
Самолет Ан-2 ВВС Латвии. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji pievērsuši uzmanību tam, ka militārās lidmašīnas sākušas pārāk zemu lidot. Nacionālie bruņotie spēki steidz kliedēt pilsoņu bailes un skaidro, kas notiek.

RĪGA, 6. decembris – Sputnik. Sedas iedzīvotāji pamanīja, ka militārās lidmašīnas sākušas lidot ļoti zemu virs zemes, vēsta Mixnews.lv.

Jautājumu par to, kas ir noticis un vai ir pamats uztraukumam, uzdeva savā Twitter mikroblogā lietotājs Nauris Fruncuzevičs, vēršoties pie Latvijas Civilās aviācijas aģentūras.

"Sedā 05.12.19 ap plkst. 13:56 tika konstatēts ļoti zemu lidojošs pelēks lidaparāts. Vai tad ir normāli un par to var neuztraukties? Paldies," uzrakstīja lietotājs.

Atbilde uz šo jautājumu atradās nevis Civilās aviācijas aģentūrai, bet gan Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS).

Zem Fruncuzeviča paziņojuma Twitter vietnē NBS apstiprināja, ka Latvijas armijas lidmašīna An-2 patiešām 5. decembrī lidoja gandrīz sasniedzot koku galotnes. Taču tas nenotika sagadīšanās pēc, bet gan treniņlidojuma ietvaros. Taču lidojums bija absolūti drošs mierīgajiem iedzīvotājiem, paziņoja NBS.

"Labdien! Latvijas armijas gaisa kuģis "An-2" 05.12. veica mācību treniņlidojumu. Militāro gaisa kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam," uzsvēra militārpersonas.

Un viss jau būtu labi. Var likties, ka militārpersonu sacītajam pilnībā var uzticēties, ja ne pāris "bet", kuri norāda uz to, ka Latvijas armijā ne vienmēr atbildīgi izturas pret savu darbu. Jo militārās mācības var kļūt par reāliem draudiem mierīgo iedzīvotāju dzīvībai, neraugoties pat uz to, ka militāro darbību lauks manevru laikā tiek inscenēts.

Piemēram, šī gada septembrī sēņotāji no Daugavpils nonāca apšaudē mežā, netālu no poligona. NBS oficiālus komentārus nesniedza. Patiešām, kāda tam jēga – neviens taču nav ne ievainots, ne nogalināts, visas lodes aizlidojušas garām. Iepriekš Latvijas armijas artilēristi nejauši apšaudīja civiliedzīvotājus Sējas novadā.

Ядерный взрыв - Sputnik Latvija
Politika
Kodolkaram veltītā multiplikācijas filmā Baltijas valstis lemtas bojāejai

Netālu no Ādažu poligona traktorists uzdūrās mīnu noliktavai, attīrot teritoriju pie kādas privātmājas Garkalnē. Lādiņu sprādzienā būtu liels skaits cietušo – civiliedzīvotāju. Domājams, slēptuvi organizējuši NBS vai zemessargi "Krievijas agresijas" gadījumam – partizānu karam. Valsts Aizsardzības ministrija atzīmē, ka patlaban Zemessardzē ir vairāk nekā astoņi tūkstoši cilvēku, un viņu skaits tuvākajos gados var pieaugt pusotru reizi. Plānots nodot zemessargiem lielāku daudzumu bruņojuma un ekipējuma, arī munīciju un bruņutehniku. Droši vien, īstena patriota ausīs sprādzieni un šāvieni skan kā mūzika.

Nemierīgi ir arī Lietuvā un Igaunijā. Pērnā gada augustā Spānijas GKS iznīcinātājs Eurofighter Typhoon 2000 nejauši palaida "gaiss-gaiss" klases kaujas raķeti Igaunijas dienvidu daļā. Raķetes kritiena vieta tika atrasta neapdzīvotā apvidū, bet kas būtu noticis, ja tā būtu nogāzusies uz civiliedzīvotāju galvām? Zināms, ka amerikāņu izstrādātā raķete AIM-120 AMRAAM ir 20 kg smaga, lido līdz 180 km attālumā. Tieša trāpījuma gadījumā iedarbojas kontakta detonators. Lai kur nokrita raķete, incidents liecina par dienesta organizācijas zemo līmeni un nepietiekamiem drošības pasākumiem NATO GKS patruļās.

Ziņu lente
0