"Lādiņš nokrita 100 metru attālumā no mums": NBS kļūda izraisa sašutumu Sējas novadā

© Latvijas armija / SG Ēriks KukutisМеждународные военные учения в Латвии
Международные военные учения в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas NBS lādiņa kritiena aculiecinieki Sējas novadā vairs nejūtas drošībā savās mājās, jūtot uztraukumu, ka nākošreiz karavīru kļūda nebūs labojama.

RĪGA, 21. aprīlis – Sputnik. Piektdien, 19. aprīlī, Mixnews.lv ziņoja par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kļūdu, kura mazāk veiksmīgā gadījumā varēja beigties ar traģēdiju.

No Ādažu militārā poligona NBS palaistais lādiņš nogāzās tieši uz privātīpašumā esošas zemes Sējas novadā.

Противовоздушная система RBS-70 латвийских вооружённых сил - Sputnik Latvija
"Karavīri paziņoja, ka uz mums nokritis lādiņš": Latvijas NBS bombardēja privātīpašumu

Zemesgabala saimnieki par to, ka viņu īpašumu "rotā" piltuve apmēram četru uz četri metri platumā un metru dziļumā un ka ugunsdzēsēji dzēš tur uguni, no NBS militārā virsnieka zvana.

Pēc zemesgabala īpašnieka sacītā, par laimi, uz viņa zemes nav nekādu būvju – tikai mežs. Taču 200 metru attālumā no tā atrodas apdzīvotas vietas – tuvumā ir četras viensētas. Un, kā izrādās, NBS lādiņa kritiens nepalika nemanīts, vēsta Mixnews.lv.

Lai armija mūs nenogalina

Atradās aculiecinieki, kuri visu redzēja un dzirdēja. Tostarp, kaimiņu zemesgabalā dzīvo trīs gadus vecs bērns. Viņa tēvs Andis pastāstīja, ka mazais izdzirdēja skaļu sprādzienu un ļoti nobijās.

"Brīvdiena, mēs atpūtāmies, pagalmā spēlēja trīs gadus vecais dēls. Un te atskan spēcīgs sprādziens, it kā tieši mums blakus. Mēs ne pirmo gadu šeit dzīvojam, zinām, ka mēdz būt visādas skaņas, tostarp sprādzieni, taču kas tāds vēl nav bijis. Uzreiz bija skaidrs, ka nokrita tieši pagalmā. Parādījās dūmi, mēs izgājām un ieraudzījām, ka lādiņš nokrita 100 metru attālumā no mums," pastāstīja Andis.

Pēc viņa sacītā, bērns bija panikā – nezināja, ko lai dara un kur lai skrien. Tāpat Andis pateica, ka ir šokēts apzinoties, ka viņš un viņa kaimiņi dzīvo blakus reālam draudam. Viņš uzsvēra, ka Latvijas armijai derētu būt profesionālākai.

"Mani vienkārši pārsteidza, ka mēs nereti staigājam ar bērniem tieši tur, kur nogāzās šī bumba. Man liekas, ka tas jau nedaudz iziet ārpus rāmjiem, mūsu armijai derētu būt profesionālākai. Mums šeit dzīvo bērni, tas ir privātīpašums, un mums gribētos justies droši šajā teritorijā. Lai armija mūs gluži vienkārši nenogalina," uzsvēra Andis.

Negribas vairs šeit dzīvot

Vēl viena tuvumā esošā zemesgabala īpašniece – Ksenija – pastāstīja Mixnews.lv, ka viņi ar ģimeni plānoja uzbūvēt savā teritorijā māju, taču tagad, visticamāk, pārskatīs plānus.

Солдаты латвийской армии в строю - Sputnik Latvija
Aizsardzībai gatavi: Latvija spēj ražot munīciju un sauso uzturdevu

Ksenija pateica, ka tagad nāksies nopietni aizdomāties par celtniecību, jo nav nekādu garantiju, ka negadījums ar lādiņu neatkārtosies. Ksenija ar nožēlu konstatēja, ka vieta, kur atrodas viņu zemesgabals, ir burvīga, taču dzīvot tur vairs negribas.

Tāpat viņa atzīmēja, ka kaimiņi stāstījuši par to, ka ik pa laikam no poligona atskan šāvienu skaņas, taču nekas tamlīdzīgs stāstam ar lādiņu līdz šim šajā apkārtnē nav noticis.

Pats cietušā zemesgabala īpašnieks pateica, ka arī viņš ar ģimeni aizdomājies par to, vai ir vērts šajā vietā būvēt māju. Mixnews.lv intervijā viņš paziņoja, ka grasās rakstīt iesniegumu policijā un konsultēties ar juristiem.

NBS visu pārbaudīs

Tikmēr NBS jau uzsākta dienesta pārbaude saistībā ar nelaimes gadījumu un informēja, ka darīs visu iespējamo, lai kas tāds vairs neatkārtojas. Par to paziņoja militāro spēku pārstāve Sandra Brāle.

Служащие Земессардзе - Sputnik Latvija
Sākot ar 2020. gadu uz Zemessardzes mācībām varēs doties darba laikā

Bruņotajos spēkos paskaidroja, ka piektdien, ap plkst. 11:00, Ādažu poligonā notika šaušana. Prettanku lādiņš izlidoja 10 metrus aiz poligona teritorijas robežas un nogāzās privātā teritorijā. Lādiņa kritiena rezultātā izdega 600 kvadrātmetri meža.

Taču ugunsgrēku nodzēsa ar NBS pieejamiem resursiem, savukārt ar zemesgabala īpašnieku steidzamā kārtībā sazinājās, lai atvainotos, izvērtētu un nokārtotu jautājumu par zaudējumu atlīdzināšanu un informētu par izmeklēšanu.

Brāle paziņoja, ka militāro mācību laikā tiek nodrošināti visi iespējamie piesardzības pasākumi, un drošība ir pirmajā vietā, taču, neraugoties uz to, šādi incidenti dažkārt var atgadīties.

Izmeklēšanas laikā tiks noskaidrots, vai lādiņš uzsprāga poligona teritorijā vai jau ārpus tā.

Ziņu lente
0