Saeima atteicās segt pensiju piegādi 80 gadu sasniegušajiem un invalīdiem

CC0 / pxhere / Пожилая женщина
Пожилая женщина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Saskaņas" deputāti piedāvāja norobežot pensionārus vecākus par 80 gadiem un invalīdus no politiķu patvaļas un likumīgi nostiprināt bezmaksas pensiju piegādi šīm grupām.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. 19. septembrī Saeimas deputāti atteicās nodot izskatīšanai komisijā grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kuri nodrošinātu pensiju un pabalstu piegādi Latvijas iedzīvotājiem, kuri vecāki par astoņdesmit gadiem un cilvēkiem ar invaliditāti, rakstīts parlamenta mājaslapā.

Grozījumus ierosināja "Saskaņas" deputāti Andrejs Klementjevs, Boriss Cilevičs, Igors Pimenovs, Ivans Ribakovs un Vitālijs Orlovs, pēc tam, kad kļuva zināms, ka nākamajā gadā Latvijas Pasts divreiz palielinās maksu par pensiju piegādi.

Пожилая женщина - Sputnik Latvija
Latvijā grasās palielināt pensijas

Vēlāk Labklājības ministrija tomēr ir atradusi iespēju atrast divus miljonus eiro, lai visiem kompensētu tarifu sadārdzināšanos, bet "Saskaņas" deputāti uzskata, ka ar to nepietiek un jānodrošina bezmaksas pensiju piegāde vismazāk aizsargātajiem saņēmējiem - gadu sasniegušām personām un invalidiem.

Uzstājoties Saeimā, labojumu autors Andrejs Klementjevs paziņoja, ka partija neuzticas labklājības ministres solījumiem, jo agrāk tie nebija izpildīti. Piemēram, ministre solīja, ka minimālā pensiju bāze tiks paaugstināta līdz 99 eiro jau nākamajā gadā, bet tas netiks izdarīts. Nav īstenoti arī solījumi par piemaksu par stāžu līdz 1996. gadam personām, kas pensionējas pēc 2012. gada.

"Tikai solījumi un meli! Tāpēc es nevaru noticēt ministrei un atbalstīt priekšlikumu, ka tikai nākamgad kaut kas tiks kompensēts," sacīja Klementjevs.

Tāpēc viņa partija piedāvā nekompensēt pasta pakalpojumu sadārdzināšanos, bet bez maksas piegādāt pensijas tiem, kuri fiziski nevar nokļūt līdz bankomātam.

Пожилые женщины в парке - Sputnik Latvija
Kompensāciju saņems visi: Petraviča atradusi divus miljonus eiro pensiju piegādei

"Situācija ir ļoti sarežģīta, jo cilvēki ar kustību traucējumiem un gados vecākie pensionāri daudzos gadījumos paši nevar iziet no mājām un saņemt pensiju. Daļa pensionāru neuzticas bankām, citiem jāmēro pārāk liels attālums līdz pasta nodaļai, laukos pensionāriem dzīvesvietas tuvumā nav bankomātu. Gados vecie cilvēki bieži negrib traucēt bērnus un prasīt palīdzību, daudziem bērni dzīvo ārzemēs, līdz ar to pensiju saņemšana dzīvesvietā ir viņiem vienīgā reālā iespēja," uzsvēra Andrejs Klementjevs.

Viņš atgādināja, ka no paša sākuma neviens negrasās nopelnīt uz Latvijas Pasta pabalstu un pensiju piegādes - pieņemot lēmumu šajā jautājumā deviņdesmito gadu beigās, likumdevēji gribēja mainīt tradīcijas un pamudināt cilvēkus saņemt naudu citādā veidā - bankomātos, internetā.

Deputāts atzīmēja, ka tolaik vēlējās panākt, lai pensionāri būtu mūsdienīgi, tomēr bija skaidrs, ka būs kategorijas, kuras uzticēsies pastniekam un skaidrai naudai.

Politiķis atzīmēja, ka runa ir par kategorijām, kuras nav jāmēģina pārveidot, "modernizēt" - sociāli atbildīgai politikai būtu jāparūpējas par to cilvēku komfortu.

Открытие гастрономического павильона на Рижском центральном рынке - Sputnik Latvija
Latvija nav Īrija: kas pensionāriem par naudu, tas ierēdņiem – par brīvu

Viņš aicināja sociāli orientētus deputātus atbalstīt labojumus.

Tomēr labklājības ministre, Ramona Petraviča (KPV LV) iebilda deputātam, norādot, ka lēmums par sadārdzināšanās kompensāciju nākamajam gadam jau pieņemts. Turklāt paziņoja, ka, ja apmaksā piegādi I un II grupas invalīdiem un cilvēkiem, kuri vecāki par astoņdesmit gadiem, ir liela varbūtība, ka adresātu skaits strauji pieaugs, bet Labklājības ministrijas budžets nav tik liels, lai segtu piegādes izmaksas, turklāt tika atrasts labākais risinājums - kompensēt sadārdzinājumu visiem, kuri izvēlējušies šādu pakalpojumu.

Rezultātā grozījumus atbalstīja tikai opozīcijas deputāti: "Saskaņas" frakcija un ZZS, kā arī neatkarīgie deputāti, kopā 34 cilvēki. Pret nobalsoja 55 koalīcijas deputāti.

Ziņu lente
0