Latvija nav Īrija: kas pensionāriem par naudu, tas ierēdņiem – par brīvu

© Sputnik / Sergey MelkonovОткрытие гастрономического павильона на Рижском центральном рынке
Открытие гастрономического павильона на Рижском центральном рынке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ierēdņi Latvijā izrādījušies "sociāli pasargāta" iedzīvotāju grupa, nekā pensionāri: visādā gadījumā, pirmajiem tiek kompensēti izdevumi par bankas konta apkalpošanu, bet otrajiem paaugstinājuši maksu par pensijas piegādi uz mājām divas reizes.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Uz budžeta pieņemšanas sliekšņa sabiedrību satricina skandāli. Šoreiz noskaidrojies, ka ierēdņi paredzējuši sev pat bankas komisijas par konta apkalpošanu kompensēšanu.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē 10. septembrī tika apspriests opozīcijas deputātu piedāvājums likumā nostiprināt bezmaksas pensiju piegādi uz mājām cilvēkiem, kas vecāki par 80 gadiem, kā arī personām ar invaliditāti.

Пожилая женщина - Sputnik Latvija
Latvijā grasās palielināt pensijas

Kā zināms, no 2020. gada 1. janvāra "Latvijas Pasts" grasās palielināt maksu par pensiju piegādi uz mājām. Pastnieka pakalpojumi sadārdzināsies gandrīz divas reizes, līdz 4,88 eiro. Savukārt no 2021. gada pensionāriem, kuri vēlēsies saņemt pensijas mājās, nāksies maksāt 5,28 eiro. Cenu kāpumu pasts pamato ar to, ka naudas piegāde uz mājām ir "ekskluzīvs un darbietilpīgs pakalpojums".

Saeimas deputāti no "Saskaņas" vērsās parlamentā ar piedāvājumu pilnībā atcelt maksu par pensiju piegādi uz mājām vismaz personām, kas vecākas par 80 gadiem, kā arī personām ar invaliditāti. Šobrīd notiek šī projekta apspriešana attiecīgajās ministrijās.

Vēstuli Latvijas premjerministram Krišjānim Kariņam ar prasību kompensēt pasta izmaksas par pensiju piegādi sirmgalvjiem 9. septembrī 15 Latvijas pašvaldību priekšsēdētāju personā nosūtīja partija "Reģionu apvienība". Savus parakstus zem prasības atstāja Salacgrīvas, Liepājas, Ādažu, Saulkrastu, Siguldas un citu novadu mēri.

Vēstulē valdības vadītājam tostarp teikts, ka, ja jaunie "Latvijas Pasta" tarifi stāsies spēkā, tad gada garumā pensionārs pazaudēs 58,66 eiro, savukārt 2021. gadā – 63,36 eiro.

Vēstules autori norāda, ka 79 tūkstošiem pensiju un pabalstu saņēmējiem tas nozīmē būtisku dzīves līmeņa samazinājumu.

Tāpat ir teikts, ka savā vairumā pensiju piegādi uz mājām pasūta cilvēki, kuri dzīvo reģionos, tālu prom no bankām, pasta nodaļām vai pat bankomātiem. Tātad fiziski viņiem nav citas iespējas saņemt naudu.

Sociālajos tīklos šis temats tika plaši apspriests. Lietotāji atzīmē, ka bieži, saņemot pensiju vai pabalstu bankas norēķinu kartē, cilvēks ir spiests noņemt visu naudu no konta un maksāt par to četrus eiro, jo tuvējā apkaimē nekur nepieņem kartes (bankas komisija par POS termināļu apkalpošanu ir pārāk dārga vietējām tirdzniecības vietām). Sociālie tīkli par piemēru min Īriju, kur pensijas vecuma cilvēkiem valsts kompensē ne vien pensijas piegādi, bet gan visu bankas komisiju.

Омбудсмен Янсонс Юрис - Sputnik Latvija
Tiesībsargs pēdējo reizi brīdina: jāpaceļ pensijas

Taču Latvijā, izskatās, ir tieši pretēji. Saeimas deputāte Linda Liepiņa publicēja informāciju par to, ka ierēdņi iekļāvuši savos darba līgumos iespēju saņemt pilnu kompensāciju par bankas transakcijām.

"Kārtējais pārsteigums par “sociāli neaizsargātāko iedzīvotāju grupu” - valsts pārvaldē strādājošajiem. Izrādās, ka valsts pārvaldes darbiniekiem vienu reizi gadā kompensē bankas konta apkalpošanas izmaksas, t.i., grāmatvedībā tiek iesniegta konta izdruka ar konta apkalpošanas maksu, un tad tā tiek atmaksāta.

Turpretim, piemēram, pensionāriem jāmaksā pašiem. Kurš tad de facto ir sociāli neaizsargātais? Mūsu valstī – ierēdnis," norāda deputāte.

Spriežot pēc visa, šāda iespēja ir paredzēta Valsts ieņēmumu dienesta ierēdņiem, bet, iespējams, arī citās valsts iestādēs.

Ziņu lente
0