Financial Times: Latvija pieņem lēmumus ASV spiediena ietekmē

© Foto : riga.usembassy.govЗдание посольства США в Риге, Латвия
Здание посольства США в Риге, Латвия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeima trešajā lasījumā pieņēma izmaiņas Kredītiestāžu likumā un izmainīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pienākumus.

RĪGA, 14. jūnijs – Sputnik. Latvija pieņēma naudas atmazgāšanas apkarošanas likumus un gatavojas atbrīvoties no sava galvenā finanšu regulatora pēc vairāku mēnešu spēcīga starptautiska spiediena, raksta Financial Times.

Евро - Sputnik Latvija
Latvijas finanšu sektoram ir nepieciešams kapitālremonts: Bondars par draudiem ekonomikai

Šis jaunais likums ļauj Latvijas varasiestādēm nocelt Pēteri Putniņu no galvenā banku regulatora, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK), vadītāja amata. Šis nolūks iepriekš izraisīja ekstraordināru konfliktu starp Putniņu un valsts valdību.

Kopš brīža, kad ASV apsūdzēja vienu no lielākajām Latvijas bankām ABLV naudas atmazgāšanā, savukārt Latvijas Bankas vadītāju sāka turēt aizdomās par kukuļņemšanu, uz Latviju pusotru gadu garumā tika izdarīts spiediens ar mērķi panākt likumu pastiprināšanu.

Sākumā ASV atbalstīja Putniņu, lai gan daži politiķi bija neapmierināti ar viņa darbībām attiecībā uz ABLV banku. Taču šogad ASV vēstniecība Rīgā kritizēja Putniņu, un, klīst baumas, ka ASV varasiestādes brīdinājušas viņu arī privātā kārtībā.

Jaunais likums maina FKTK valdes norīkošanas kārtību, un, kā iepriekš paziņoja Latvijas finanšu ministrs, Putniņam nāksies no jauna iesniegt pieteikumu dalībai konkursā uz FKTK vadītāja aizvietošanu. Savukārt viņš paziņoja, ka brīvprātīgi neaiziešot, kas noveda pie viņa atstādināšanas gaidām oktobrī, kad spēkā stāsies jaunais likums. Tāpat likumā ir paredzēta kompensācija 80% apmērā no gada algas, ja viņš atkāpsies no amata līdz mēneša beigām.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš par naudas atmazgāšanu: mēs būsim savu māju sakārtojuši

Šonedēļ Putniņš atkārtoja savus kritiskos aizrādījumus, kurus iepriekš izteica sarunā ar Financial Times. Pēc viņa sacītā, jaunais likums ir "politiskais spiediens" un FKTK "valdes piespiedu maiņa", kuru viņš uzskata par "spēcīgāko banku kontroles posmu".

"Tas ir bezprecedenta politiskās iejaukšanās gadījums FKTK lietās. Turklāt nav skaidrs, kādu mērķu labad," piebilda viņš.

Latvijas valdības locekļi un oficiālās amatpersonas vairākkārt atteikušies skaidrot, kāpēc Putniņš zaudējis viņu uzticību. Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece Līga Kļaviņa iepriekš paskaidroja, ka valdību apmierina Putniņa darbs, taču tā vēlas pastiprināt kontrolējošās iestādes.

Latvija rosina reformu cerībā izvairīties no iekļūšanas Eiropas Padomes Naudas atmazgāšanas apkarošanas pasākumu izvērtēšanas (Moneyval) "pelēkajā sarakstā".

"Ja Latvija neizpildīs Moneyval rekomendācijas, tas izstums mūsu valsti pelēkajā vai pat melnajā sarakstā, kas nozīmēs recesiju un pazaudētas darbavietas," iepriekš paziņoja Kariņš.

ASV atbalstītā reforma, izņemot pārējo, ļauj ātri ieviest starptautiskas sankcijas.

Подсчет денег - Sputnik Latvija
Zelta izpletnis: Putniņam samaksās par aiziešanu no FKTK vadītāja amata

"Šīs ambiciozās reformas ir liels lēciens uz priekšu mūsu naudas atmazgāšanas, terorisma finansēšanas un ieroču tirdzniecības apkarošanā. Šie pasākumi demonstrē mūsu nelokāmo politisko gribu pēc iespējas drīzāk panākt pārmaiņas finanšu sektorā un kļūt par Eiropas līderi caurspīdīgumā un efektīvā vadībā," pateica Kariņš.

Taču valsti joprojām gaida nopietnas apsūdzības naudas atmazgāšanā: nogalinātās Maltas žurnālistes Dafnes Karuanas Galicias ģimene šonedēļ nosūtīja Latvijas varasiestādēm atskaiti uz 31 lappuses, kurā tiek nosaukti grupējuma locekļu vārdi, kas, iespējams, ir saistīti ar slepkavību.

Ziņu lente
0