Politika

Karalis ir pliks: Vīķe-Freiberga prata nolikt pie vietas, bet Vējonis "neceļ ne ausu"

© Sputnik / Sergey MelkonovРуководитель рыбоперерабатывающего завода "Brīvais vilnis" Арнольд Бабрис демонстрирует новый продукт - сушеные шпроты
Руководитель рыбоперерабатывающего завода Brīvais vilnis Арнольд Бабрис демонстрирует новый продукт - сушеные шпроты  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidentam Raimondam Vējonim savulaik lūdza "sēdēt klusi". Viņš paklausīja, lai arī nāktu par labu, ja viņš ņemtu piemēru no Vairas Vīķes-Freibergas, uzskata uzņēmējs Arnolds Babris.

RĪGA, 30. decembris – Sputnik. Uzņēmējs Arnolds Babris ir pārliecināts: Latvijā pienācis laiks mainīt valsts vadītāja vēlēšanu sistēmu un atklāti pateikt - "karalis ir kails". Par to uzņēmējs paziņoja intervijā radio Baltkom.

Babris uzskata, ka Latvijas prezidentam Raimondam Vējonim derētu atjaunot diskusijas par tautas vēlētu valsts vadītāju, jo aizliegt viņam rosināt šo jautājumu no jauna nevar neviens.

Флешмоб в защиту образования на Бастионной горке в Риге - Sputnik Latvija
Eirodeputāts: ja tauta neatmodīsies, Latvija pārvērsīsies muļķu un vergu valstī

"Viņam ir tiesības runāt, aicināt, aģitēt, turklāt viņam ir likumdošanas iniciatīva," teica Babris.

Taču, kā norāda uzņēmējs, drosmes šādiem soļiem Latvijas līderim pietrūkst, un arī tīri cilvēcīgi viņš varētu nebūt tam gatavs. Babris pateica, ka šeit jāatzīst bijušās prezidentes Vaira Vīķes-Freibergas nopelns, kura "izgrieza ministriem pogas", prata visus nolikt pie vietas un izsauca uz paklāja. Oficiāli varas viņai nebija, toties visi baidījās no prezidentes.

Biznesmenis uzskata, ka Vīķes-Freibergas prasmi vadīt valsts lietas Vējonim būtu jāņem sev par piemēru.

"Viņam ir jāpasaka – sarīkosim diskusiju un, varbūt, paspēsim to izdarīt. Uzlabosim mūsu vēlēšanu sistēmu! Vajag jau atklāti pateikt – karalis ir kails, pienācis laiks mainīt sistēmu!" uzsvēra Babris.

Uzņēmējs atgādināja, ka tieši Vējonis paziņoja, ka 2019. gadā Latvijā jābūt tautas vēlētam prezidentam. Taču, kā pastāstīja Babris, pastāv neoficiāla informācija, saskaņā ar kuru koalīcijas padome viņu izsaukusi un pateikusi "sēdi un klusē".

Tāpat Babris pauda viedokli par valdības veidošanas procesu, kurš ir tik ļoti ievilcies, ka pat pārstājis būt par svarīgāko tematu Latvijā. Pēc uzņēmēja domām, politiķi vienkārši cīnās par varu, taču tā nevajadzētu būt, jo šiem cilvēkiem ir jāstrādā tautas labā.

Biznesmenis uzskata, ka viss tas, kas šobrīd notiek Saeimā vairāk izskatās pēc cirka vai bērnudārza. Un tas kārtējo reizi apliecina, ka tautas prezidenta vēlēšanas ir nepieciešamas valstij.

"Jāizdara tā, lai prezidents ietu vēlēšanās ar jau konkrētu Ministru Kabinetu, ar personālijām, kas un par ko būs atbildīgs, lai tauta saprastu visu nopietnību. Bet šobrīd tas ir cirks," konstatēja uzņēmējs.

Atklātu vēlēšanu jautājums ir slēgts

2017. gadā Vējonis aicināja Saeimu sniegt pilsoņiem tiesības pašiem vēlēt valsts vadītāju. Taču iniciatīva par Latvijas prezidenta tautas vēlēšanām neguva nepieciešamo Saeimas atbalstu. Un, acīmredzami, izvēloties mazāko no ļaunumiem, Juridiskā komisija paziņoja, ka atbalsta pāreju pie atklāta balsojuma parlamentā.

Petīciju par atklātām prezidenta vēlēšanām Saeimā piedāvāja sabiedrība par atklātību "Delna". Tajā tika teikts, ka latvieši vēlas zināt, kā balso deputāti, jo valsts vadītāja amats šodien ir palicis vienīgais, kurā notiek slēgts balsojums. Vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku parakstīja šo iniciatīvu.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Gasparjans: Ušakovs sagrāvis "krievu darbu" līdz pamatiem, laiks viņu norakstīt

2017. gada oktobrī Juridiskā komisija atbalstīja to. Savukārt 2018. gada maijā Latvijas Saeima iesniedza to Juridiskās komisijas izskatīšanai Latvijas Reģionu apvienības piedāvātos Satversmes grozījumus, kuri paredz prezidenta ievēlēšanu Saeimā atklātā balsojumā. Un Saeima pieņēma šos grozījumus galīgajā lasījumā.

Ja līdz šim deputāti vēlēja valsts vadītāju slēgtā balsojumā, tad no 2019. gada janvāra šim balsojumam jābūt atklātam. Lai ievēlētu prezidentu, joprojām būs nepieciešama vismaz 51 parlamentāriešu balss.

Vērts atzīmēt, ka pašu Vējoni vairums Latvijas iedzīvotāju vairs nevēlas redzēt prezidenta amatā. Saskaņā ar Kantar TNS aptaujas datiem, 61% respondentu vēlas, lai valsts vadībā nonāk jauna seja.

Turklāt pagaidām nav skaidrs, vai Vējonis pats ir gatavs atkārtoti kandidēt prezidenta amatam.

Ziņu lente
0