Politika

Latvijas iedzīvotāji vairs nevēlas redzēt Vējoni

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвии Раймондс Вейонис
Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji prezidenta amatā vēlas redzēt jaunu seju, nevis esošo līderi Raimondu Vējoni.

RĪGA, 19. decembris – Sputnik. Saskaņā ar Kantar TNS aptaujas datiem, vairums latviešu nevēlas, lai Raimonds Vējonis atkal kļūtu par Latvijas prezidentu, vēsta Mixnews.lv.

Vairums Latvijas iedzīvotāju – 61% - pauda vēlmi redzēt jaunu politiķi valsts vadītāja amatā. 18% aptaujāto pateica, ka neiebilst pret to, lai Vējonis atkal kļūtu par valsts līderi. Savukārt 21% vispār nav nekādu vēlmju šajā sakarā.

Скульптура Милды с тремя звездами на Памятнике Свободы - Sputnik Latvija
Vējonis, Kučinskis, Rinkēvičs un Porošenko vēlas, lai Latvija nekad neizzūd

Taču, pagaidām nav skaidrs, vai pats Vējonis ir gatavs no jauna uzņemties prezidenta lomu.

Oktobra sākumā Latvijas Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Latvijas Satversmes grozījumus par atklātu balsojumu prezidenta vēlēšanās. Ja līdz šim valsts vadītāju vēlēja deputātu slēgtā balsojumā, tad no 2019. gada janvāra šim balsojumam jākļūst atklātam. Lai prezidents tiktu ievēlēts, joprojām paliek nepieciešams ne mazāk kā 51 parlamentārieša balss.

Grozījumus atbalstīja 85 deputāti, pret balsoja trīs.

Atklātas vēlēšanas

Pats Vējonis 2017. gadā aicināja Saeimu piešķirt tiesības pilsoņiem pašiem vēlēt valsts vadītāju. Taču iniciatīva par Latvijas prezidenta tautas vēlēšanām nesaņēma nepieciešamo atbalstu Saeimā. Un, acīmredzami, izvēloties mazāko no ļaunumiem, Juridiskā komisija paziņoja par to, ka atbalsta pāreju pie atklāta balsojuma parlamentā.

Petīciju par atklātām prezidenta vēlēšanām piedāvāja biedrība par atklātību "Delna". Tajā tika teikts, ka Latvijas iedzīvotāji vēlas zināt, kā balso deputāti, jo valsts vadītāja amats šobrīd ir vienīgais, kurā notiek slēgts balsojums.

Vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku parakstīja šo petīciju. 2017. gada oktobrī Juridiskā komisija to atbalstīja. Savukārt 2018. gada maijā Latvijas parlaments iesniedza Juridiskās komisijas izskatīšanai Latvijas Reģionu apvienības piedāvātos Satversmes grozījumus, kuri paredz prezidenta vēlēšanas Saeimā atklātā balsojumā.

Ziņu lente
0