Zaķusalas Televīzijas torni rotās vēsturē lielākais Latvijas karogs

© Sputnik / Sergey MelkonovТелебашня на Закюсале
Телебашня на Закюсале - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Astoņsimt kvadrātmetru lielo Latvijas Valsts karogu pacels Zaķusalas Televīzijas tornī par godu neatkarības simtgadei.

RĪGA, 11. novembris – Sputnik. Saskaņā ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centra informāciju, Latvijas simtgades dienā, 18. novembrī, Zaķusalas Televīzijas tornī Rīgā tiks pacelts vēsturē lielākais Latvijas karogs, vēsta Mixnews.lv.

Valsts karoga-milža audekla platība sastādīs 800 kvadrātmetrus. Platumā tas būs 20 metrus garš, garumā – 40 metri. Karogs tika uzšūts no īpaši noturīga, taču viegla materiāla.

Experience Latvia! - Sputnik Latvija
Izmēģini Latviju: "kvantu teleports" simtgadei

Lai paceltu karogu Latvijas valstiskuma simtgades dienā 80 metru augstumā, zem Televīzijas torņa centrālās daļas uzbūvēta speciāla konstrukcija.

Karoga svinīgajā pacelšanas ceremonijā piedalīsies Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis.

Turklāt jau astoto reizi Zaķusalas Televīzijas torņa karoga mastā, kurš ir augstākais Eiropas Savienībā, arī tiks pacelts Latvijas karogs 18 kvadrātmetru platībā. Kopš 2014. gada to šeit paceļ divas reizes gadā – 4. maijā un 18. novembrī.

No 11. līdz 20. novembrim Latvijas karogi lepni plīvos arī augstākajos torņos Valmierā, Cesvainē, Daugavpilī, Rēzeknē, Dundagā, Tukumā, Sabilē, Ēdolē, Dunalkā, Siguldā, Ulbrokā, Kuldīgā, Liepājā, Ventspilī, Viļānos, Preiļos, Līvānos, Viesītē, Jelgavā.

Pietrūka naudas rekordam

Iepriekš ziņots, ka Latvijas simtgadei plānots uzšūt pasaulē lielāko karogu, kurš uzstādītu rekordu. Ar šādu piedāvājumu 2018. gada sākumā uzstājās uzņēmums "Latvijas Tekstils".

Idejas īstenošanai bija nepieciešami 500 kilometri diega un audums, kurš pēc platības ir lielāks, nekā desmit futbola laukumi. Šādam auduma gabalam bija jāsver vairāk, nekā 10 tonnas.

Svētku uguņošana Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Nācijas pagrimums": sociālajos tīklos komentēts jubilejas salūts par 235 tūkstošiem eiro

125 tūkstošu kvadrātmetru, jeb 12,5 hektāru lielā karoga platumam bija jābūt 250 metriem, garumam – 500 metriem. Karoga veidošanā bija jāstrādā divām šuvējām un apmēram 300 palīgiem, kuri pārvietotu karogu nepieciešamības gadījumā. Gatavo darinājumu tika plānots izlikt uz lauka pie Cēsīm 18. augustā.

Šāda karoga uzšūšanas izmaksas sastādīja vairāk nekā 100 tūkstošus eiro. taču nepieciešamo finansējumu atrast neizdevās.

Vērts norādīt, ka kopumā Latvijas valstiskuma simtgades pasākumiem laika posmā no 2017. līdz 2021. gadam no valsts budžeta tika piešķirti 59,1 miljons eiro. Jau 2017. gadā no šīs naudas tika iztērēti 13,2 miljoni eiro. Un, saskaņā ar Valsts kontroles datiem, pērn izmantotais finansējums pārsniedzis ieplānoto apjomu.

Ziņu lente
0