Zudušas pēdas miljoniem eiro, kas atvēlēti valsts simtgades pasākumiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nav iespējams precīzi noskaidrot, kam tiek tērēta valsts simtgades pasākumiem atvēlētā nauda, atzinusi Valsts kontrole.

RĪGA, 20. oktobris — Sputnik. Saskaņā ar rezultātiem, ko atspoguļoja revīzija par Latvijas 2017.gada pārskatu par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem, Valsts kontrole atzinusi, ka saglabājas vairāki trūkumi un riski, kas liedz pilnībā kontrolēt kopējo finansējuma lietojumu valsts simtgades pasākumiem, vēsta Mixnews.lv.

Simtgades svinībām no 2017.- 2021.gadam atvēlēts 59,1 miljons eiro. No tiem 2017.gadā izlietoti 13,2 miljoni eiro, un  Valsts kontrole norādīja, ka pērn izlietotais finansējums pārsniedzis plānoto. 

Вантовый мост в Риге перед ремонтом - Sputnik Latvija
Rīgā ar simtgades simboliku piesedz sabrukušās kāpnes

Atzīmēts, ka izlietotā finansējuma liela daļa ir izmantot avansa maksājumiem par 2017.gadā uzsāktiem, bet līdz pārskata gada beigām nepabeigtiem pasākumiem.

Revīzija atspoguļoja, ka Ministru kabineta apstiprināto līdzekļu pielietojuma centralizēto uzraudzības mehānismu iespējams izmantot tikai 54% finansējuma – 31,8 milj. eiro, kas atvēlēti simtgades pasākumiem.

Visus svētkus veltīsim simtgadei

Par visiem atlikušajiem līdzekļiem – aptuveni 27 miljoniem eiro – atbildīgs ir katras iestādes vadītājs, taču viņa pienākums nav veikt atsevišķu līdzekļu patēriņa atskaiti tamlīdzīgiem pasākumiem.

"Šādā situācijā, kad resoriem nepastāv formāli ierobežojumi to esošā budžeta līdzekļu ietvaros novirzīt finansējumu Simtgades pasākumiem, saglabājas augsts risks, ka varētu tikt pārsniegts indikatīvi paredzētais resoru pašu budžeta finansējums 26,9 miljonu eiro apmērā, un šo pieņēmumu apstiprina arī revīzijā konstatētais, ka resori Simtgades pasākumu finansējumu no to esošā budžeta līdzekļiem izlieto lielākā apmērā nekā sākotnēji plānots," – atzina Valsts kontrolē.

Auditori norādīja, ka kritēriju trūkums organizējamo svētku koncepcijā tāpat ļauj iestādēm veltīt Latvijas simtgadei jebkādu pasākumu, ko tās vēlas organizēt, tātad arī apmaksāt to no svinībām piešķirtā budžeta.

Valsts kontrole neuzskata, ka tas būtu nepieļaujami, taču norāda, ka, iespējams, iestādes varētu pārsniegt tām atvēlētos budžetus un lūgs papildu līdzekļus.

Varētu iztērēt medicīnai

2017. gada nogalē sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv tika sākta parakstu vākšanapar ieceri novirzīt vēža ārstēšanai Latvijas simtgades svinībām paredzētos līdzekļus.

Parakstu vākšana iniciatīvas atbalstam sākās 2017. gada novembrī. Tās autors norāda, ka simtās gadskārtas svinībām Latvija iztērēs aptuveni 60 miljonus eiro, no kuriem 22,3 miljoni ir valsts budžeta daļa. Savukārt Igaunija saviem neatkarības svētkiem veltīs tikai apmēram 24 miljonus eiro.

Petīcijas autors Alvils Puričs Aurels iesaka pārvērtēt izdevumus un daļu svētku pasākumiem paredzētās naudas atvēlēt onkoloģisko slimību ārstēšanai.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas karogi - Sputnik Latvija
Baltijas valstīm piešķirta Vestfālenes miera prēmija

Līdz 2018. gada septembrim Puriča petīcija saņēmusi 10 tūkstošus balsu, tātad tā tika nodota izskatīšanai Saeimā. Taču parlamenta deputāti to neatbalstīja, lai arī atzina onkoloģisko pacientu ārstēšanas lielo nozīmi un pat norādīja, ka šai problēmai valstī piešķirta prioritāra nozīme.

Komentējot savus lēmumus, deputāti norādīja, ka petīcija nokļuvusi Saeimā pārāk vēlu, kad līdzekļi jau sadalīti. Vēl vairāk, ierēdņi norādīja, ka lielākā daļa līdzekļu atvēlēti simtgadei veltītiem izglītības projektiem, kuri Latvijai tāpat ir ļoti nozīmīgi, jo ļauj bērniem sajust piederību valstij.

Toreiz iniciatīvas autors Puričs atzina, ka ierēdņu reakcija viņam pārsteigumu nav sagādājusi. Viņš norādīja, ka tādu atbildi gaidījis, taču cerību nav zaudējis.

Ziņu lente
0