Brīvības atņemšana draud amizantas petīcijas autoram par Latvijas pievienošanu ASV

© из личного архива Дениса БартецкогоДенис Бартецкий
Денис Бартецкий - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Blogeris Deniss Barteckis, kurš publicēja joka petīciju par Latvijas pievienošanu ASV, divarpus gadus vēlāk saņēmis vēstuli no Ģenerālprokuratūras, kas gatava izvirzīt viņam apsūdzības.

RĪGA, 6. novembris — Sputnik. Divus ar pusi gadus pēc tam, kad pret blogeri Denisu Bartecki tika ierosināta krimināllieta par publisku aicināšanu likvidēt Latvijas Republikas neatkarību, Ģenerālprokuratūra nolēmusi turpināt lietu, informēja Barteckis savā lapā Facebook.

"Divus ar pusi gadus es neko neesmu dzirdējis par šo krimināllietu. Nu re. Atnākusi laimes vēstule. Ģenerālprokuratūra gatava izvirzīt pret mani apsūdzības. Veiksmīgs gads – simtgade, ko lai saka, pats dieviņš vēlējis," – stāsta Barteckis.

Krimināllieta pret Bartecki tika ierosināta pēc vietnē avaaz.org publicētās amizantās petīcijas par Latvijas pievienošanu ASV. Tā bija publicēta ar mērķi piesaistīt uzmanību absurdajam spiedumam Maksima Koptelova lietā, paskaidroja Barteckis.

Денис Бартецкий - Sputnik Latvija
Skolu reformas atcelšanas iniciatīvas autoru nosauca par "prokrievisku"

2014. gada martā, dažas dienas pēc notikumiem Krimā Maksims Koptelovs interneta portālā Avaaz krievu valodā publicēja ierosinājumu, ka Latvijas iekļaušanās Krievijas Federācijas sastāvā pavērs "plašas attīstības iespējas". Tās noslēgumā bija norādīts, ka dokuments ir joks un autors jūt līdzi tiem, kam humora izjūta ir slikti attīstīta.

Taču pēc valsts Drošības policijas ekspertu domām, Koptelova petīciju var uzskatīt par uzbrukumu Latvijas "pamatvērtībām".

2016. gada februārī Rīgas Kurzemes rajona tiesa piesprieda viņam brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem, aizstāvība iesniedza apelāciju. Rezultātā Rīgas apgabaltiesa iepriekšējā sprieduma vietā piesprieda Koptelovam 140 stundas piespiedu darba.

Barteckis, kurš uzsvēra, ka ar Koptelovu nav pazīstams, atbildot uz "nesamērīgo" sodu, publicēja petīciju tajā pašā resursā, tikai "Krievijas Federācija" bija nomainīta pret "ASV".

Temīda - taisnības dieviete. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas piemērs ir lipīgs: apsūdzēts Ukrainas pilsonis par ierosinājumu Aizkarpatiem izstāties no Ukrainas

"Mana "copy/paste petīcija" bija centiens sākt diskusiju par absurdo spriedumu Maksimam Koptelovam un likt sabiedrībai pievērst uzmanību šim gadījumam. Tai bija tiesību aizsardzības funkcija. Tas bija pirmkārt. Otrs aspekts, ko gribētu apspriest: specdienestu budžeta izmantošanas racionalitāte. Gadu meklēja to Koptelovu. Gadu! Cilvēki strādāja, saņēma par to algu. Aptuveni tikpat ilgs bija tiesas process. Cilvēki strādāja, saņēma par to algu. Lieta bija fikcija, bet iztērēta liela nauda. Vai mēs esam tik bagāta valsts?" – rakstīja Barteckis Facebook.

Viņš atzīmēja, ka arī lietas izmeklēšanai pret viņu pašu iztērēti spēki.

"Veikta kratīšana, izņemti visi informācijas nesēji, ieskaitot bērna planšetdatoru. (..) Tālāk bija ilgas nopratināšanas Drošības policijā. Tātad atkal cilvēki strādāja. Ar to pašlaik atgriežos pie jautājuma par bagāto valsti," – uzsrakstīja Barteckis.

Viņš atgādināja, ka pašlaik jau pagājuši divi ar pusi gadi, kopš viņš neko nav dzirdējis par šo lietu, taču tagad no Ģenerālprokuratūras atnākusi vēstule.

"Advokātu ņemt neplānoju, taču plānoju noskaidrot vienu lietu: vai mēs pēc simt gadiem esam kļuvuši par demokrātisku valsti vai cītīgi ejam uz KTDR pusi. Šonedēļ es, domājams, ieradīšos Ģenerālprokuratūrā un visu uzzināšu," – piezīmēja Barteckis.

Atzīmēsim, ka Bartecka petīcija nav vienīgā, kas sekoja Koptelova petīcijai. Žurnālists Alekss Aļohins tajā pašā portālā publicēja joku par Latvijas pievienošanu Galaktiskajai impērijai.

Ziņu lente
0