Politika

Latvijas piemērs ir lipīgs: apsūdzēts Ukrainas pilsonis par ierosinājumu Aizkarpatiem izstāties no Ukrainas

CC BY 2.0 / Rae Allen / ThemisTemīda - taisnības dieviete. Foto no arhīva
Temīda - taisnības dieviete. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tieši tāpat kā Latvijā, arī Ukrainas varas iestādes nolēmušas nodot tiesai krimināllietu, kas ierosināta pret Aizkarpatu iedzīvotāju – viņš apsūdzēts par aicinājumiem Aizkarpatu apgabalam izstāties no Ukrainas sastāva.

RĪGA, 1. septembris- Sputnik. Aizkarpatu iedzīvotāju gaida tiesa, par to, ka Ungārijas revolūcijas gadadienai veltītā mītiņā apsūdzētais uzstājies ar uzrunu un ierosinājis Aizkarpatiem izstāties no Ukrainas. Stāsts gaužām līdzinās situācijai, kādā nokļuvuši Latvijas iedzīvotāji Maksims Koptelovs un Deniss Barteckis, kuri savas petīcijas publicēja vietnē avaaz.org.

Latvijas pēdās

Максим Коптелов - Sputnik Latvija
Wall Street Journal: pilsonisko tiesību ievērošana Latvijā ir apšaubāma

"Aizkarpatu apgabala prokuratūra saskaņojusi un nodevusi tiesai apsūdzības aktu pret Aizkarpatu iedzīvotāju, kurš publiski aicinājis uz darbībām ar mērķi mainīt Ukrainas valsts robežas, pārkāpjot Ukrainas konstitūcijā noteikto kārtību un kurinot nacionālo naidu," — aģentūra RIA Novosti citē Ģenerālprokuratūras ziņojumu.

Liukums nosaka, ka Ukrainas pilsonim draud brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz desmit gadiem ar mantas konfiskāciju.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrojies, ka 15. martā Mukačevo pilsētā pie 1848.-1849. gg. Ungārijas revolūcijas upuriem veltītā memoriālā pieminekļa Ungārijas revolūcijas gadadienai veltītā svinīgā mītiņā apsūdzētais uzstājies ar publisku runu.

"Vīrietis ierosināja Aizkarpatu apgabalam izstāties no Ukrainas, jo, pēc viņa vārdiem, apgabals tai pievienots nelikumīgi," — paziņoja Ģenerālprokuratūrā.

Saskaņā ar izmeklētāju rīcībā esošo versiju, apsūdzētais esot norādījis, ka Ukrainas valdības attieksme pret Aizkarpatu pamatiedzīvotājiem ir naidīga.

Ekspertīze secināja, ka apsūdzētā uzruna satur izteikumus, kas aizvaino un pazemo ukraiņu tautas cieņu un godu, rada negatīvu ukraiņu un Ukrainas valsts tēlu.

Divu petīciju stāsts

Latvijas karogs pie Ministru kabineta ēkas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Parakstu vākšana par Latvijas izstāšanos no ES kļūst aktīvāka

Stāsts par Ukrainas pilsoni ļoti atgādina situāciju, kādā nokļuva Latvijas iedzīvotājs Maksims Koptelovs. 2014. gada martā, dažas dienas pēc notikumiem Krimā Maksims Koptelovs interneta portālā Avaaz krievu valodā publicēja ierosinājumu, ka Latvijas iekļaušanās Krievijas Federācijas sastāvā pavērs "plašas attīstības iespējas."

Latvijas Drošības policija šo žestu uzskatīja par uzbrukumu Latvijas "pamatvērtībām" un ierosināja krimināllietu. Jāpiebilst, ka petīciju jau atbalstījuši vairāk nekā 7500 cilvēki. Galu galā Rīgas Kurzemes rajona tiesa piesprieda Koptelovam brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem. Spriedums tika pārsūdzēts.

Pēc Koptelova Drošības policija ierosināja krimināllietu arī pret Denisu Bartecki, kurš, atbildot uz "muļķīgo un absurdo" Koptelova spriedumu publicēja līdzīgu petīciju, taču viņš ierosināja iekļaut Latviju ASV sastāvā. Šī lieta vēl nav nonākusi tiesā.

Ziņu lente
0