Maskava paziņoja "Turcijas straumes" palaišanas termiņus

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasTurcijas straume
Turcijas straume - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziņas par gāzesvada "Turcijas straume" darba uzsākšanas termiņiem kļūs par lielisku dāvanu Turcijai no Krievijas līdera, kurš ierodas vizītē Stambulā.

RĪGA, 27. oktobris – Sputnik. Pirms Krievijas prezidenta Vladimira Putina vizītes Stambulā vizītes materiālos parādījās informācija par gāzesvada "Turcijas straume" palaišanas termiņiem. Saskaņā ar RIA Novosti paziņojumu, plānotais abu "Turcijas straumes" cauruļu ekspluatācijas uzsākšanai jānotiek jau līdz 2019. gada beigām.

Sestdien, 27. oktobrī, Stambulā Vladimirs Putins piedalīsies četru pušu samitā par situāciju Sīrijā un tiksies ar Turcijas prezidentu Redžepu Erdoganu.

Ziemeļu straume 2 - Sputnik Latvija
Naftogaz pastāstīja par Ukrainas zaudējumiem "Ziemeļu straumes 2" projekta dēļ

Pēc Putina sacītā, Krievija ir viens no lielākajiem pasaules enerģētiskā tirgus spēlētājiem. "Mums ir ārkārtīgi svarīgi izjust globālās enerģētikas tendences, lai efektīvi īstenotu savas konkurences priekšrocības un kopā ar citām valstīm veidot kopīgu enerģētisko telpu," pateica viņš Starptautiskajā energoefektivitātes un enerģētikas attīstības forumā "Krievijas enerģētikas nedēļa".

Iepriekš jau ziņots, ka "Turcijas straume" ir gāzesvada projekts no Krievijas uz Turciju caur Melno jūru un tālāk līdz Turcijas robežai ar kaimiņvalstīm. Pirmais gāzesvada cauruļvads paredzēts Turcijas tirgum, otrais – Dienvideiropas un Dienvidaustrumu Eiropas valstīm. Katra cauruļvada jauda sastādīs 15,75 miljardus kubikmetru gāzes gadā.

Gāzesvada "Turcijas straume" pirmā cauruļvada jūras posma ielikšana pie Turcijas Melnās jūras piekrastes noslēdzās 2018. gada 30. aprīlī. Vidējais celtniecības ātrums dziļūdeņos, kuru veic kuģis Pioneering Spirit, sastāda 4,3 kilometrus dienā. Maksimālā izstrāde – 5,6 kilometri diennaktī – tika sasniegta divas reizes 2018. gada februārī.

Kādēļ Ankarai ir tik svarīga "Turcijas straume"

Altinbašas Universitātes Turcijas Enerģētikas un vides nozares pētījumu centra direktora vietnieks Tolga Demirjols uzskata, ka grandiozajam gazes projektam, kuru viņa valsts īsteno kopā ar Krieviju, ir daudz lielākas perspektīvas, nekā tas šobrīd ir redzams.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tas būs satriecoši. Kā Dānija bloķēs "Ziemeļu straumi 2"

Pēc viņa domām, gadījumā, ja 2019. gadā tranzīta vienošanās staro Krieviju un Ukrainu netiks pagarināta, dabasgāzes piegādes, kuras šobrīd nonāk Turcijā cauri Transbalkānu gāzesvadu, ievērojamā mērā aizstās piegādes pa "Turcijas straumi". Viņš piebilda, ka, skatoties no risku varbūtības skatu punkta, kas saistīti ar enerģijas piegādēm no Ukrainas, "Turcijas straume" ir svarīgs pozitīvs projekts Turcijas enerģētiskās drošības nodrošināšanai.

Ja gāzesvada otrais atzars nesastaps šķēršļus savā ceļā Eiropas Savienības likumdošanas veidā, tad gāze nonāks Eiropā caur Turcijas teritoriju, kas kļūs par kritiski svarīgu notikumu Ankarai ceļā uz ilgu gadu sapņa piepildīšanos par enerģētiskā haba lomu, uzskata eksperts.

Taču, piebilda viņš, dabasgāzes piegāžu nodrošināšana nav pietiekams nosacījums tam, lai valsta pārvērstos reģionālajā enerģētiskas centrā. Ir nepieciešams, lai gāzes cenu politika veidotos vietējā tirgū. Tieši tāpēc svarīgs nosacījums Turcijai ir likumdošanas noteikumu noformēšana, kas saistīti ar Melnās jūras un Vidusjūras reģiona enerģētisko tirgu darbību.

ASV spēlē pret Krieviju Turcija ir Maskavas pusē

Cits svarīgs moments, kurš arī atrodas dienas kārtībā, ir jautājums par Turcijas un Krievijas savstarpējās kompānijas izveidošanu, kuras darbība tiks virzīta uz gāzes tirdzniecības īstenošanu trešajām valstīm. "Tikai šo nosacījumu izpildīšanas gadījumā, varētu parādīties runas par "Turcijas straumes" projekta ieguldījumu Turcijas idejas īstenošanā par enerģētikas habu. Pretējā gadījumā Turcijai būs tikai un vienīgi Krievijas gāzes koridora loma," norādīja Demirjols.

Министр иностранных дел и внешней торговли Венгрии Петер Сийярто - Sputnik Latvija
Ungārijas ĀM vadītājs: ES piemēro "Ziemeļu straumei 2" dubultos standartus

Tāpat eksperts norādīja uz uztraukuma iemesliem, kuru regulāri demonstrē ASV attiecībā pret gāzesvada "Turcijas straume" projekta īstenošanu. Pēc viņa domām, pats galvenais trumpis Krievijas rokās, kurš ir nepieciešams savas virspavēlniecības saglabāšanai Eiropas tirgū Amerikas sašķidrinātās dabasgāzes pretsvaram, ir projekti "Turcijas straume" un "Ziemeļu straume 2".

"Turcijai, kura neatbalstīja nesen pret Krieviju ieviestās Amerikas sankcijas, ir nepieciešamais potenciāls, lai kļūtu par svarīgu spēlētāju ģeopolitiskās konkurences nosacījumos, kurš vērojams lielvalstu vidū," pārliecināts Demirjols.

Ziņu lente
0