Naftogaz pastāstīja par Ukrainas zaudējumiem "Ziemeļu straumes 2" projekta dēļ

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Naftogaz vadītāja sacītā, valstij tiks nodarīti apmēram 3% no IKP lieli zaudējumi. Taču Ukrainas līderis iepriekš paziņoja, ka tranzīta ienākumi tiek novirzīti aizsardzībai.

RĪGA, 17. septembris — Sputnik. Ukrainas Naftogaz vadītājs Andrejs Kobeļevs paziņoja, ka "Ziemeļu straume 2" īstenošana ļoti stipri ietekmēs Ukrainas ekonomiku, vēsta RIA Novosti.

Kobeļevs pastāstīja, ka zaudējumu apjoms sastādīs apmēram trīs miljardus dolāru gadā, kurus šobrīd iegūt no gāzes tranzīta cauri Ukrianai.

"Ja, piemēram, "Ziemeļu straume 2" tiktu palaista tagad, tad pēc diviem gadiem projekts varētu tikt pabeigts, visi aprēķini rāda, ka gāzes tranzīta cauri Ukrainai nebūs," paziņoja Naftogaz vadītājs.

Pēc Kobeļeva sacītā, zaudējumi sastādīs apmēram 3% no IKP.

Pēc viņa teiktā, pēc gāzesvada celtniecības pabeigšanas daļa no gaišzilās degvielas tranzīta tiks īstenota caur "Turcijas straumi", savukārt pārējie apjomi ies caur "Ziemeļu straumi 2".

Глава МИД РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs: Eiropai nāksies maksāt daudz vairāk par gāzi no ASV

Iepriekš Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņoja, ka no tranzīta iegūtā naudu valsts tērē aizsardzības sektora finansēšanai.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzesvada cauruļvadu celtniecību ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā, no Krievijas piekrastes cauri Baltijas jūrai līdz Vācijai.

Dažas valstis iestājas pret projekta īstenošanu. Viņu vidū ir Ukraina, kura baidās pazaudēt Krievijas gāzes tranzītu, un līdz ar to — budžeta ienākumus, kā arī ASV, kuras plāno pārdot Eiropai savu dārgi maksājošo sašķidrināto dabasgāzi (SDG), un Lietuva, kura īrē no Norvēģijas SDG terminālu un maksā par to desmitiem miljonu eiro.

Krievijas vairākkārt aicināja nepolitizēt "Ziemeļu straumes 2" celtniecības jautājumu un norādīja, ka tas ir tikai un vienīgi ekonomisks projekts.    

Ziņu lente
0