Patversmes Rīgā gatavas uzņemt aptuveni tūkstoti cilvēku

© Sputnik / Оксана ДжаданGultas bezpajumtnieku patversmē
Gultas bezpajumtnieku patversmē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Septiņas organizācijas galvaspilsētā strādā no pl. 18:00 līdz 8:00, taču pāries pie diennakts darba režīma, tiklīdz gaisa temperatūra atdzisīs līdz -10 grādiem.

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik. Rīgas pilsētas patversmes nepieciešamības gadījumā gatavas uzņemt aptuveni 1000 cilvēkus, paziņoja Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes sociālo pakalpojumu galvenais speciālists Aldis Strapcāns.

Pilsētā atrodamas septiņas patversmes, no kurām divas pieder pašvaldībai. Tiklīdz pieprasījums pēc nakts mājām sāk pārsniegt to iespējas, pilsētas dome slēdz līgumus ar organizācijām, piemēram, Latvijas Sarkano krustu, kura pārziņā ir vēl piecas pašvaldības teritorijā esošas patversmes.

Директор приюта для бездомных - Sputnik Latvija
Ziema Rīgā: Naktsmītnes ir pārpildītas, taču vietas pietiks visiem

"Tādā veidā mēs varam nodrošināt pajumti gandrīz 1000 cilvēkiem," — Strapcāna teikto citē rus.tvnet.lv.

Patversmju apmeklētājiem tiek nodrošināti arī ārsta pakalpojumi, zupas virtuve, duša, psihologu konsultācijas un citi sociāli nepieciešami pakalpojumi. Pērn patversmes ziņoja, ka gatavas uzņemt aptuveni tikpat daudz cilvēku.

Šogad patversmju uzturēšanai atvēlētais budžets ir 1,12 miljoni eiro, bet līgumu slēgšanai ar organizācijām, kuras palīdz nodrošināt patversmju darbu to pārpildīšanās gadījumā — 954 tūkstoši eiro.

Kurp doties pēc palīdzības

Rīgas dome atgādina, ka septembrī patversmēs palīdzību vidēji lūdza 345 cilvēki dienā — par 9% vairāk nekā 2016. gada septembrī. Vietu skaits patversmēs palielināts no 391 septembrī līdz 566 oktobrī. Nakts patversmes strādā no 18:00 līdz 8:00. 

Морозы - Sputnik Latvija
Ziema ir atkāpusies. Salā miruši 36 cilvēki

Nakts patversmes vīriešiem un sievietēm atrodas Bolderājā (SIA V.E.L.G., Esplanādes iela 1) un Latgales priekšpilsētā (Latvijas Sarkanā Krusta patversme, Gaiziņa iela 7). Šeit cilvēkus alkohola reibumā uzņem visu diennakti.

Sieviešu patversmes atrodas Pārdaugavā (Eiženijas iela 1) un Ziemeļu rajonā (SIA PINS, Aptiekas iela 1, korpuss 5).

Vīriešu patversmes atrodas Latgales priekšpilsētā (Maskavas iela 208 un Mazjumpravas iela 8), darbojas arī SIA V.E.L.G. patversme (Zemgales priekšpilsēta, Kartupeļu iela 8).

Ja gaisa temperatūra naktī kritīsies zem —10 grādiem vai nepārsniegs 0 grādu, taču vēja ātrums pārsniegs 10 m/sek., minētās patversmes strādās visu diennakti.

Dienas centrs bezpajumtniekiem Katoļu ielā 57 strādā ik dienas no 9:00 līdz 17:00. Septembrī dienas centru apmeklējis 1221 cilvēks.

Винтовая лестница на заброшенной больнице по улице Эзермалас в Межапарке - Sputnik Latvija
Vientulība pamestā Mežaparka slimnīcā

Rīgā strādā četras zupas virtuves, ko finansē Rīgas dome (ziemā — līdz 650 porcijas dienā, piecas reizes nedēļā). Zupas virtuves apmeklējumam nav nepieciešami nekādi dokumenti. Iespējams paēst uz vietas vai paņemt ēdienu līdzi. Zupas virtuvju adreses un darba laiks publicēti šeit.

Rīdzinieki lūgti ziedot siltu apģērbu, apavus, zeķes, segas labā stāvoklī un nest ziedojumus uz Rīgas patversmi Maskavas ielā 208 un Katoļu ielā 57.

Papildu informācija par nakts patversmju pakalpojumiem un zupas virtuvju darba laiku pieejama pa Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informācijas telefonu 80005055. Departamenta vietnē pieejama informācija par sociālajiem pakalpojumiem un palīdzību, kas tiek sniegta Rīgā.

Ziņu lente
0