Vārda brīvība grozās zārkā: Simoņana par FIB rīcību pret Sputnik

CC BY 2.0 / Cliff / Cliff J. Edgar Hoover FBI BuildingЭмблема Федерального Бюро Расследований США (ФБР)
Эмблема Федерального Бюро Расследований США (ФБР) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sputnik Galvenā redaktore nosauca par "vairāk nekā riebīgu" attieksmi pret vārda brīvību sakarā ar informāciju, ka FIB nopratināja bijušo darbinieku un ieguva pieeju aģentūras darba sarakstei.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Krievija simetriski atbildēs uz ASV Federālās izmeklēšanas biroja izmeklēšanu attiecībā pret Sputnik, paziņoja RIA Novosti Starptautiskās informācijas aģentūras galvenā redaktore Margarita Simoņana.

Телеканал Russia Today - Sputnik Latvija
Amerikāņu uzņēmums sāk izsekot Sputnik, RT un ĀM Twitter mikroblogus

Iepriekš mediji paziņoja, ka FIB nopratināja bijušo Sputnik darbinieku Endrjū Fainbergu ziņojumu izmeklēšanas ietvaros par to, ka aģentūra, pārkāpjot likumu par ārvalstu aģentiem, darbojoties kā Krievijas propagandas iestāde. Pēc mediju datiem, FIB ieguva piekļuvi Sputnik darba sarakstei no Fainberga un Džozefa Džona Fiondas – cita bijušā aģentūras Vašingtonas biroja darbinieka.

"Nav nekādu šaubu, ka Krievija atbildēs uz FIB izmeklēšanu ar to pašu, un šobrīd sāks pārbaudīt amerikāņu žurnālistu darbu Maskavā. Tas viss ir vairāk nekā riebīgi. Vārda brīvība grozās zārkā. To nogalināja tie, kas to izdomāja," — paziņoja Simoņana.

FIB neatbildēja uz oficiālo pieprasījumu sakarā ar izmeklēšanu pret aģentūru, paziņoja Vašingtonas Sputnik biroja Galvenais redaktors Mindija Gavašeli. Pēc viņa vārdiem, pieprasījums tika nosūtīts Tieslietu ministrijas nacionālās drošības pārvaldei sestdien.

"Diemžēl mediju dati par to, ka pret mums notiek izmeklēšana, neizbrīna, jo valstī ir izveidota histērijas atmosfēra attiecībā pret visu, kas attiecas uz Krieviju. Savukārt viss ar vārdu "krievu" tiek skatīts caur spiegošanas mānijas prizmu," — teica Gavašeli.

Viņš uzsvēra, ka amerikāņu Sputnik darbinieki, lielākoties tie ir amerikāņi, uzskata jebkuru pieņēmumu par to, ka viņi nodarbojas ar kaut ko, izņemot žurnālistiku, par absolūtiem meliem un fabricēšanu. Iepriekš ASV kongresa pārstāvju palātā tika iesniegts likumprojekts par prasību grozīt ārvalstu aģentu reģistrācijas procesu, ko reglamentē likums ar līdzīgu nosaukumu (FARA). Saskaņā ar dokumentu, ASV Tieslietu ministrija iegūst papildus pilnvaras, kas ļauj meklēt un tiesiski vajāt organizācijas, kuras "nelikumīgā ceļā" mēģina ietekmēt valsts politiskos procesus.

Telekanāla RT un aģentūras Sputnik galvenā redaktore Margarita Simoņana - Sputnik Latvija
Simoņana atbildējusi uz ASV Valsts departamenta joku par RT "neērtajiem" žurnālistiem

Tai pašā laikā telekanāls RT paziņoja, ka kompānija, kas nodarbojas ar RT America apkalpošanu ASV, ieskaitot tās pašreizējo darbību un televīzijas darbu, saņēma vēstuli no ASV Tieslietu ministrijas, kurā norādīts, ka kompānijai ir pienākums reģistrēties likuma "Par ārvalstu aģentu reģistrāciju" ietvaros, sakarā ar to, ka tā darbojas RT labā.

ASV Centrālās izmeklēšanas pārvalde iepriekš publicējusi ziņojumu par "Krievijas iejaukšanos" amerikāņu vēlēšanās. Pielikums ar nosaukumu "Kremļa TV mēģina ietekmēt politiku un palielināt neapmierinātību ASV", veltīts aģentūras Sputnik un telekanāla RT darbam, aizņema sešas no 14 ziņojuma lappusēm. Simoņana ironiski atsaucās uz ziņojuma publikāciju, atzīmējot, ka "tēma nav vispusīgi izskatīta" un viņai "nāksies uzņemties draudzīgu šefību" pār amerikāņu izlūkdienestu.

Sputnik un RT darbība ASV regulāri tiek pavadīta ar nepamatotiem uzbrukumiem. Piemēram, Džeimss Klepers, bijušais ASV Nacionālā izlūkošanas dienesta vadītājs, ziņoja par dziļām raizēm par RT darbību ASV. Pēc ģenerāļa viedokļa, telekanāls aktīvi virza noteiktu viedokli, ar neiecietību izturas pret ASV valsts sistēmu, vaino valsti liekulībā pret cilvēktiesībām. Tāpat Klepers paziņoja, ka telekanāls RT publicējot viltus ziņas un izmanto sociālos tīklus kā cita veida Maskavas informācijas darbību pret ASV. Turklāt nekādu pierādījumu nacionālā izlūkdienesta vadītājs nav sniedzis.

"ASV Nacionālā izlūkošanas dienesta vadītājs stāsta, ka RT grauj amerikāņu sistēmu, vienkārši informējot par valstī notiekošo," — savukārt teica Simoņana.

Pērnā gada beigās Washington Post bija spiesta atzīt, ka nevar apstiprināt savā rakstā sniegtās informācijas patiesīgumu par aģentūras Sputnik un telekanāla RT objektivitātes trūkumu un "nepatiesu ziņu" izplatīšanu.

"Smieklīgākais ir tas, ka "pirmšķirīgie" žurnālisti no Washington Post, ko mums norāda par piemēru, pirms divām nedēļām publicēja melus par RT un citām vietnēm. Kad mēs līdz ar simtiem citu cilvēku sociālajos tīklos norādījām uz to, viņi bija spiesti atzīt: viņu informācija ir safabricēta," — teica toreiz Simoņana.

Ziņu lente
0