Krievija gaida NATO atbildi par "Nīnistes plānu"

© REUTERS / Ints KalninsИстребитель F-15 Eagle на военной авиабазе в Лиелварде
Истребитель F-15 Eagle на военной авиабазе в Лиелварде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrijas vadītāja vietnieks Aleksejs Meškovs paziņoja, ka Krievijas un NATO Padomes sēdē Maskava iesniegusi konkrētus ieteikumus kara aviācijas lidojumu drošības sekmēšanai Baltijas jūras reģionā. Taču līdz šim nav saņemta nekāda alianses atbilde šajā jautājumā.

RĪGA, 26. jūlijs — Sputnik. Krievijas Ārlietu ministrija gaida NATO atbildi uz izteiktajiem piedāvājumiem, kuru mērķis ir kara aviācijas lidojumu drošības sekmēšana Baltijas jūras reģionā, ziņo Sputnik Igaunija.

Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc NATO biedē Maskavu ar "papīra tīģeriem"

Krievija vēl joprojām nav saņēmusi Ziemeļatlantijas alianses atbildi uz Krievijas piedāvājumiem, kas veltīti uzticēšanās pasākumu stiprināšanai, pavēstīja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksejs Meškovs. Viņš atgādināja, ka Krievijas un NATO Padomes pēdējās sēdes laikā, kas notika 13. jūlijā Briselē, Krievija ierosinājusi virkni konkrētu praktisku pasākumu uzticības stiprināšanai, tostarp arī mūsu atbalstītā "Nīnistes plāna" attīstībai, kura mērķis ir aviācijas drošības sekmēšana Baltijā. 

"Gaidām NATO reakciju, kas kļūs par alianses reālās, nevis deklarētās ieinteresētības nopietnu pārbaudi jautājumā par spriedzes mazināšanu Krievijas un NATO attiecībās, kas radusies bloka un tā atsevišķu dalībvalstu mērķtiecīgu darbību rezultātā," – uzsvēra Meškovs.

Tā saucamais "Nīnistes plāns" paredz liegumu kara aviācijas lidojumiem ar izslēgtām identifikācijas iekārtam Baltijas reģionā. Šo ierosinājumu Somijas prezidents izteica jūlija sākumā, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Krievijas valsts vadītājs piekrita Somijas prezidentam un deva rīkojumu iekļaut šo jautājumu Krievijas un NATO Padomes sēdes darba kārtībā. Krievijas valdība cer, ka alianse demonstrēs patiešām atbildīgu pieeju sistemātiskas sadarbības sekmēšanai, uzsvēra Meškovs.

Atbildot uz Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumu par to, ka Maskava gaida alianses atbildi uz ierosinājumiem uzticības pasākumu stiprināšanai, NATO atgādināja, ka alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs jau ir paudis savu viedokli šajā jautājumā.

Саммит НАТО в Варшаве - Sputnik Latvija
Krievijas un NATO Padomē netiekas domubiedri

13. jūlijā preses konferencē pēc Krievijas un NATO Padomes sēdes Stoltenbergs pavēstīja, ka sabiedrotie apsveic Krievijas gatavību apspriest pasākumus riska mazināšanai un rūpīgi iepazīsies ar Krievijas ierosinājumu aviācijas drošības sekmēšanai Baltijas jūrā. Ģenerālsekretārs atzīmēja, ka gaida tālāku šī jautājuma apspriešanu ar Maskavu un cer, ka Krievija savu iniciatīvu paskaidros sīkāk.

Ziņu lente
0