Acīmredzams pret Krieviju vērstais Turcijas apvērsuma vektors

© REUTERS / STRINGERMilitārais apvērsums Turcijā
Militārais apvērsums Turcijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sputnik sazinājās ar vadošajiem krievu politologiem Maksimu Ševčenko un Jevgēņiju Satanovki ar lūgumu komentēt situāciju Turcijā.

RĪGA, 17. jūlijs — Sputnik. Sprādzienus lidostā un apvērsumu ir organizējuši vieni un tie paši spēki, uzskata žurnālists un politologs Maksims Ševčenko.

"Tas ir vienkārši militāri fašistiska apvērsuma mēģinājums, — norādīja Ševčenko. – Fašisti vienmēr nāk pie varas ar spēku un demokrātiskiem lozungiem. Tas, ka Turcijas prezidentam, protams, ar tautas atbalstu izdevās saglabāt konstitucionālo un demokrātisko kārtību, ir nozīmīga turku tautas uzvara."

Pēc eksperta domām, armija Turcijas sabiedrībā vienmēr ir bijusi radikāli nacionālistiskā spēka avots.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc Erdogans nav kļuvis par Suleimanu Lielisko

"Ne vienu reizi vien armija ir pārņēmusi savās rokās varu Trucijā, un neko labu tas Turcijai nav nesis, — atgādināja Maksims Ševčenko. – Tā rezultātā vienmēr ir veidojušās imperiālistiskas un dažādas daļēji fašistiskas organizācijas. Tas, ka Erdogans tomēr ir uzvarējis, manuprāt, ir gan Krievijas, gan visas saprātīgi domājošās cilvēces interesēs."

Eksperts uzskata, ka acīmredzams ir arī tas, ka valsts apvērsuma mēģinājums ir vērsts pret Krieviju.

"Neapšaubāmi, militāristi, kuri organizēja apvērsumu, nepiederēja pie spēkiem, kas vēlētos panākt tuvināšanos ar Krieviju, — uzsvēra politologs. – Un, pats par sevi saprotams, ja viņi uzvarētu, Turcija attālinātos un konflikts Turcijas un Krievijas starpā saasinātos."

Politologs pauda viedokli par to, ka apvērsuma mēģinājums ir noteiktu spēku atbilde uz Turcijas centieniem tuvināties Krievijai.

Erdogana piekritēji naktī izgāja Ankaras ielās - Sputnik Latvija
Turcijā atrodas vairāk nekā 350 tūristi no Latvijas

"Erdogans spēra soļus, lai tuvotos Krievijai un atjaunotu attiecības ar to, — norādīja Maksims Ševčenko. – Principā, bija informācija par darbu Šanhajas Sadarbības organizācijā, Eirāzijas Ekonomiskajā savienībā. Man šķiet, tas neapšaubāmi ietekmēja cilvēkus, kuri to visu sarīkoja Stambulā un Ankarā, tāpat kā tos, kas to organizēja. Man šķiet, Erdogans domāja par ciešo attiecību saraušanu ar NATO. Kāpēc gan ne?"

Pēc politologa domām, Turcija vienkārši ir nogurusi no savas "soģa" lomas Tuvajos Austrumos.

"Man šķiet, dumpis izcēlās tāpēc, ka Erdogans sāka pārdomāt, no kurienes, piemēram, nāk terorakti Turcijas teritorijā, — skaidroja savu viedokli Ševčenko. – Terorakti mūsdienu pasaulē ir viens no ģeopolitiskajiem ieročiem, kas tiek izmantoti ar mērķi pamudināt valsti pieņemt noteiktus lēmumus, iebiedēt to. Es nešaubos par to, ka terorakts Stambulas lidostā ir saistīts ar šo dumpi – aiz tiem stāv vieni un tie paši spēki."

Satanovskis: Erdogans ir pārāk cieši savilcis grožus

Orientālists un Tuvo Austrumu speciālists Jevgēņijs Satanovskis pagaidām nav pārliecināts par Erdogana neapšaubāmu uzvaru.

"Armija un daļa turku elites ir neapmierināti, — Sputnik korespondentam paskaidroja Jevgēņijs Satanovskis. – Armija nevēlas liela mēroga konfliktu Sīrijā – tā nekad nav to vēlējusies. Armija nevēlas konfliktu ar kaimiņiem – no Ēģiptes un Irānas līdz pat Izraēlai un Krievijai. Erdogans ir radījis pārāk saspringtu situāciju."

Eksperts uzskata, ka Redžepam Erdoganam radušies pretinieki pat valdošajā partijā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans - Sputnik Latvija
Erdogans apsūdz apvērsumā islāma sludinātāju

"Viņa tieksme kļūt par vadoni, autoritārisms, centieni pārvērst Turciju par jaunu Osmaņu impēriju ar sevi tās jaunā sultāna lomā, tāpat kā tieksme popularizēt islāmu pārvelk svītru pāri visam, kas gadu desmitiem veidojās Turcijā, — uzskata Satanovskis. Pēdējā partijas kongresā pat karogi ar Erdogana un Kemala Ataturka portretiem karājās vienā līmeni. Atcerieties vien, padomju laikos Ļeņina portrets bija kaut kas vairāk nekā Hruščova, Brežņeva, Andropova un visu pārējo Politbiroja locekļu portreti."

Eksperts ir pārliecināts, ka situācija vēl ilgu laiku būs saspringta.

"Starp citu, tas attiecas uz jautājumu par to, vai kūrorti Turcijā ir droši un cik lieliski tur viss izskatās. Ja pie jums tikai viena mēneša laikā notiek terorakts lidostā un valsts apvērsums, taisni asaras sariešas – tik aizgrābjoši viss izskatās," – noslēgumā ironiski piebilda pazīstamais politologs.

Ziņu lente
0