Mediji: ES uz pusgadu atliks sankciju pret Krieviju atcelšanu

© Sputnik / Владимир Сергеев / Pāriet pie mediju bankasФлаги России и ЕС
Флаги России и ЕС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pret Krieviju vērsto ierobežojumu pagarināšanas pretinieku skaits pieaug, tomēr ES nolēma atlikt jautājumu par sankciju mīkstināšanu līdz decembrim.

RĪGA, 10. jūnijs — Spunik. Neskatoties uz radušās domstarpības starp ES dalībvalstīm, Brisele plāno pagarināt sankcijas pret Krieviju vēl uz sešiem mēnešiem, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Financial Times.

Сенат Франции - Sputnik Latvija
Francijas Senāts lūdz ES padomāt par sankciju pret Krieviju mīkstināšanu

Pēdējā laikā arvien vairāk valstu uzstājas par pret Krieviju vērsto sankciju mīkstināšanu. Diplomāti baidījās, ka jautājums varētu radīt konfrontāciju starp valstīm, kas aicina pārskatīt sankcijas, piemēram, Itālija, Francija, Ungārija, Grieķija, un tām, kuras iestājas par ierobežojumu termiņa pagarināšanu— Polija un Baltijas valstis.

Pēc izdevuma avotu datiem, Eiropas politiķi Briselē joprojām sliecas uz ierobežojumu pagarināšanu, jo "miermīlīgākas" valstis nolēmušas atlikt savu prasību izskatīšanu līdz ES valstu līderu samitam šā gada decembrī. Lēmums par sankciju pagarināšanu var tikt pieņemts tuvāko divu nedēļu laikā.

Diplomātiskie avoti uzsver, ka tagad ES politiķu uzmanība ir pievērsta migrācijas krīzei.

Председатель Совета Федерации РФ Валентина Матвиенко - Sputnik Latvija
Rietumi ar "pilnām mutēm" strebj sankciju sekas

Tieši tādēļ attiecību normalizācijas ar Maskavu atbalstītāji vēl atturas izdarīt turpmāku spiedienu uz citām valstīm jautājumā par sankciju mīkstināšanu, vai to termiņa samazināšanu no sešiem līdz trim mēnešiem.

Iepriekš Vācijas Ārlietu ministrijas vadītājs Franks Valters Šteinmeiers atzīta, ka ES pieaug pretestība sankciju pret Krieviju pagarināšanai. "Sasniegt kopējo pozīciju šajā jautājumā būs grūtāk nekā pirms gada," — viņš teica.

Iepriekš Francijas parlamenta apakšpalāta aicināja Piektās republikas valdību padomāt par sankciju pret Krieviju mīkstināšanas iespēju. Iepriekš Grieķija uzstājās pret automātisko sankciju pagarināšanu. Valsts Ārlietu ministrijas vadītājs Nikoss Ksidakis norādīja, ka ES valstīm jāsniedz savi "par" un "pret" argumenti.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lavrovs: Krievija neuzskata sankciju atcelšanu par aktuālu jautājumu

ES ierobežojumu pasākumu termiņš beigsies 31. jūlijā. Lēmums par to pagarināšanu tiks pieņemts samitā, kas notiks 28.-29. jūnijā.

Krievijas un Rietumu attiecības pasliktinājās sakarā ar situāciju Ukrainā. ES valstis sākumā ieveda individuālas sankcijas pret fiziskām personām, kas ir spēkā līdz 2016. gada 15. septembrim. Sektoru ierobežojošie mēri, kas skar veselas ekonomikas nozares, darbojas līdz 31. jūlijam. Atbildē Krievija ierobežoja pārtikas preču importu no valstīm, kuras ieveda sankcijas. 2015. gada jūnijā Krievija uzreiz pēc ES pagarināja pārtikas embargo uz gadu — līdz 2016. gada 5. augustam.

Ziņu lente
0