ISIS vervētāji pievēršas arī Latvijai

© youtube.comISIS kaujinieku karaspēki
ISIS kaujinieku karaspēki - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Islāma kultūras centra pārstāvji uzskata, ka Latvijas iedzīvotāji ISIS vervētājus neinteresē, taču Drošības policija viņiem nepiekrīt.

RĪGA, 30. aprīlis – Sputnik, Jeļena Kirillova. Sabiedriskā organizācija brīdina, ka ISIS vervētāji varētu pievērst uzmanību pusaudžiem no Latvijas, taču Islāma kultūras centra vadītājs tam netic.
Biedrības "Patvērums "Droša māja"" pārstāvji nesen pastāstīja, ka pēdējā laikā   pusaudži no Latvijas tiek arvien aktīvāk aicināti uz Sīriju un Saūda Arābiju. Vervētāji meklē tīmeklī vientuļus jauniešus un meitenes un iekaro viņu uzticību. Tomēr nav iespējams droši apgalvot, ka pusaudžus patiešām sūtīs karot ISIS pusē.

"Islāms varētu apvienot krievus un latviešus"

Latvijas Islāma kultūras centra priekšsēdētājs Jānis Luciņš Sputņik korespondentam pavēstīja, ka pēdējā laikā interese par Latvijas iedzīvotājiem no arābu valstu puses nav manīta. Drīzāk gan otrādi.

Meitene ar telefonu - Sputnik Latvija
Pusaudži no Latvijas tiek vilināti uz Sīriju un Saūda Arābiju

"Pašreizējie notikumi, izkropļotās ziņas diemžēl tikai atgrūž cilvēkus no mūsu reliģijas," – Jānis paskaidroja, taču, pēc viņa domām, tieši islāms un arābu valoda varētu beidzot apvienot mūsu sašķelto valsti. "Paskatieties. Visu to spriedelēšanu par okupāciju un latviešu aizvainojumu varētu atstāt pagātnē un kļūt par apvienotu valsti. To saku, ņemot par piemēru savu ģimeni: es esmu latvietis, mana sieva – krieviete, taču mūs apvienoja islāma reliģija un arābu valoda," – stāstīja Jānis Luciņš.

Viņš piezīmēja, ka par vervētāju aktivitāti internetā viņam nekas nav zināms.

"Internetā ir papilnam dažādu sabiedrību. Ja rīt kāds jūs uzaicinās apmeklēt Ķīnu, jūs taču nebrauksiet tāpat vien? Vispirms ir jāpadomā, kāpēc jūs aicina, ar kādiem motīviem. Ar teroristiem ir jānodarbojas policijai!"

Pēc Luciņa domām, Latvijā ir nepieciešama mošeja, neskatoties uz to, cik neliela ir musulmaņu kopiena – lielāko tās daļu veido studenti, kas Latvijā ieradušies mācīties. Tomēr ideju būvēt mošeju Papē Jānis Luciņš uztver skeptiski: "Man šķiet, tas ir joks. Kam vajadzīga mošeja Papē? Vai tad tur ir tik daudz musulmaņu? Kas to apmeklēs? Vilki un lāči no mežiem?!"

ISIS rindās karo aptuveni desmit Latvijas iedzīvotāji

Dažas ziņas liecina, ka ISIS rindās, iespējams, karo aptuveni desmit Latvijas iedzīvotāji. Ši informāciju pērnruden intervijā Latvijas radio 4 sniedza Saeimas deputāts Jānis Ādamsons ("Saskaņa"). Martā kļuva zināms, ka bijušais Latvijas musulmaņu kopienas loceklis gājis bojā Sīrijā, karojot teroristu pusē.

Drošības policija informē, ka arī Latvijas musulmaņu kopienā sastopams radikāls noskaņojums un Latvijā pat izveidojusies ISIS kaujinieku vervēšanas shēma. Pašlaik ierosinātas trīs krimināllietas pret Latvijas valstspiederīgajiem, kas karo ISIS pusē.
Informācija par diviem Latvijas iedzīvotājiem, kas saistīti ar radikālajiem grupējumiem Sīrijā un Irākā, ir pārbaudīta. 2013. gadā kaujiniekiem Sīrijā pievienojās Latvijas pilsonis Ahmeds Māris Bergholds. Kopš tā laika par viņa likteni nekas nav zināms. Pēdējo vēstuli viņa māte saņēma 2013. gada oktobrī. Dēls stāstīja, ka cīņā pret Asada armiju ievainots rokā. "Ja saņemšu biļeti uz paradīzi, tu par to uzzināsi", — viņš rakstīja mātei.

ISIS rindās ir stājies arī Oļegs Petrovs, Islāma kultūras centra bijušais vadītājs. Aptuveni pirms gada Oļegs Imrans Petrovs kopā ar sievu pameta Latviju un, spriežot pēc Youtube publicēta video, atrodas Sīrijā vai Irākā, kur pievienojies teroristiem.
Islāma kultūras centrs ir distancējies no abiem vispasaules halifāta atbalstītājiem.

Ziņu lente
0