Ārsts par biežākajām slimībām ziemā: kā identificēt un pareizi ārstēt

© Pixabay / valelopardo Врач
Врач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Biežākās kļūdas ārstēšanā – antibiotikas bez ārsta norādījuma un tautas līdzekļi: sinepju plāksteri un tvaika inhalācijas.

RĪGA, 9. decembris – Sputnik. Sala un infekciju sezonā ārsti iesaka īpašu uzmanību veltīt savai veselībai. Sputnik Baltkrievija apjautājās medicīnas centra "Lode" ekspertam, kā pēc simptomiem identificēt slimību, izvēlēties pareizu ārstēšanos un izvairīties no nopietnām komplikācijām.

Шприц. Архивное фото - Sputnik Latvija
Veselības ministrija neatbalsta radikālus pasākumus pret nevakcinētu bērnu vecākiem

"Akūtas respiratorās slimības var izraisīt gan vīrusi, gan baktērijas. Tām ir līdzīga klīniskā aina, jo tās skar elpceļus un rada organisma intoksikāciju, izdalot toksīnus asinīs," – pastāstīja terapeite Tatjana Volkova.

Atkarībā no slimības ierosinātāja – vīrusa vai baktērijas, vietas, kurā tas ieperinās un vairojas, izpaužas noteikti klīniskie simptomi, bet organisms sāk cīņu ar slimību.

Ārste pastāstīja, ka ziemā visvairāk izplatītas vīrusu slimības ir rinovīruss, adenovīruss un gripa, kā arī baktēriju izraisītā angīna un pneimonija.

Rinovīruss: galvenais simptoms - iesnas

"Rinovīruss pārsvarā skar deguna gļotādu un visbiežāk norit bez spilgti izpaustas intoksikācijas: temperatūra nepārsniedz 37,5°C, deguns ir aizlikts un sauss, taču pēc tam sākas bagātīgi gaiši izdalījumi," – skaidroja terapeite.

Лекарственные препараты и градусник для измерения температуры - Sputnik Latvija
Latvijai atkal draud masalu epidēmija

Slimība parasti ilgst 5-7 dienas, aizrit vieglā formā un specifisku ārstēšanu neprasa, atliek lietot uzturā daudz silta šķidruma un ievērot gultas režīmu.

Aizlikto degunu iespējams ārstēt ar pilieniem uz jūras ūdens bāzes vai ar tā piedevu – ūdens izskalo vīrusus un sašaurina asinsvadus, atvieglojot elpošanu caur degunu. Paaugstinātas temperatūras apstākļos iespējams lietot simptomātiskos preparātus no nesteroīdu pretiekaisuma līdzekļu grupas.

"Ja 3.-5. diennaktī rinovīrusam pievienojas bakteriālā infekcija, parādās tādi simptomi, kā paaugstināta temperatūra (dažkārt – līdz 40°C), izdalījumi no deguna kļūst zaļi, parādās nogurums un galvassāpes. Tās var norādīt uz sinusīta parādīšanos. Šajā gadījumā nekavējoties jāvēršas pie ārsta," – atgādināja ārste.

Adenovīruss: mandeļu iekaisums bez aplikuma

Šis vīruss attīstās elpceļu limfu audos un bieži vispirms skar mandeles.

"Raksturīgas kakla sāpes, mandeles ir palielinātas un sarkanas, taču bez aplikuma. Parādās sauss klepus, deguns ir aizlikts, izdalās asaras, balss kļūst aizmākusi, iespējams sataustīt palielinātos limfmezglus, piemēram, aiz ausīm" – pastāstīja terapeite.

Arī adenovīrusa gadījumā nepieciešama tikai simptomātiska ārstēšana: līdzekļi temperatūras mazināšanai nepieciešamības gadījumā, kakla skalošana kairinājuma mazināšanai. Starp citu, tai labāk izmantot zāļu šķīdumus uz kumelītes vai kliņģerīšu bāzes.

Gripas vīruss: sāpes muskuļos, slimībai nav raksturīgas iesnas

"Gripa var sākties ļoti ātri: no saskarsmes ar slimnieku līdz klīniskās ainas sākumam var paiet trīs stundas līdz divas diennaktis. Izpausmes: spilgti izteiktas sāpes muskuļos, temperatūra līdz 40°C un visi minētie intoksikācijas simptomi. Taču iesnas un klepus gripai nav īpaši raksturīgi," – paskaidroja ārste.

Speciāliste norādīja: gripas gadījumā jāvēršas pie ārsta, dažos gadījumos, iespējams, būs vajadzīga hospitalizācija.

Клещ - Sputnik Latvija
Ne tikai encefalīts, arī Laima slimība: ar ko draud ērces kodiens Latvijā

"Temperatūra virs 40°C vai pat 38-39°C, kas saglabājas vairāk nekā piecas dienas, kā arī aizdusa, samaņas zudums, krampji un hemorāģiskie izsitumi – tie ir pietiekami nozīmīgi iemesli izsaukt neatliekamo palīdzību un ārstēties infekciju slimnīcas stacionārā," – brīdināja Tatjana Volkova.

Kopumā ārstēšanās metodes jebkādu vīrusu slimību gadījumā ir līdzīgas: ārsti iesaka izdzert 2-3 litrus šķidruma dienā, ievērot gultas režīmu, skalot kaklu un degunu. Taču nevajag piespiest sevi ēst, ja mazinās apetīte: uzturs rada papildu slodzi organismam, un nevajag to noslogot, kad tas cīnās ar smagu infekciju.

Speciālos preparātus ieteicams lietot tikai gadījumā, ja vīrusam pievienojas bakteriālā infekcija, kas var novest pie komplikācijām. To vidū smagākās: otīts, sinusīts, meningīts, miokardīts un pneimonija.

Jāpiebilst, ka pretvīrusu līdzekļu tieša iedarbība uz vīrusu ir mīts. "Šodien ar klīniski pierādītu tiešu pretvīrusu efektu izstrādāti tikai preparāti pret gripu. Pārējo līdzekļu ietekme ir pastarpināta – pa apkārtceļiem tie it kā stimulē imūnsistēmas atbildi organismā," – pastāstīja terapeite.

Angīna: aplikumi uz mandelēm un augsta temperatūra

"Tonsilītam visbiežāk ir tieši bakteriāls raksturs. Tas izpaužas ar sāpēm kaklā rīšanas laikā – no nelielām līdz spēcīgām sāpēm, kas atkarīgs no līmeņa, kādā skartas mandeles. Uz tām redzams biezs, balts aplikums. Angīnu pavada visi intoksikācijas simptomi – temperatūra līdz 40°C, galvassāpes, nogurums un sāpes ķermenī," – skaidroja ārste.

Slimnīcas darbiniece - Sputnik Latvija
Brisele pieprasa vispārēju vakcināciju pret masalām

Viņa uzskata, ka cīņā ar angīnu (un citām bakteriālajām slimībām) galvenais ir savlaicīgi izrakstīt antibiotikas. Tonsilīta gadījumā tās ieteicams lietot no pašas pirmās dienas. Nepieciešamības gadījumā iespējami temperatūras pazemināšanas līdzekļi, bet kakls jāskalo ar sāls šķīdumu ik pēc divām stundām.

"Antibiotikas, kuru skaits ir ļoti liels, jāizraksta ārstam: tikai speciālists var noteikt nepieciešamo dozu un lietošanas laiku, jo ņem vērā gan pacienta stāvokli, gan viņa reakciju," – norādīja terapeite.

Baktērijas, kas rada tonsilītu, var izplatīties nierēs un sirdī. Šī iemesla dēļ nepieciešams ne tikai kontrolēt organisma rādītājus slimības laikā, bet arī veikt papildu izmeklēšanu pēc mēneša.

Pneimonija: mikls klepus un sāpes krūtīs

"Plaušu iekaisuma cēlonis ir baktērija, kas skar plaušu audus. Tas izpaužas ar temperatūru virs 38°C, miklu klepu, aizdusu, sāpēm krūšukurvī, nepamatotu nogurumu un bagātīgu svīšanu naktīs. Arī šīs slimības ārstēšanai jāizraksta antibiotikas," – pastāstīja speciāliste.

Viņa uzsvēra, ka patstāvīga ārstēšanās šajā gadījumā ir kategoriski nepieļaujama: pneimoniju var diagnosticēt tikai ārsts pēc analīzēm un krūšukurvja rentgena uzņēmuma.

"Pneimoniju visbiežāk ārstē stacionāri. Tāds lēmums jāpieņem speciālistam, ņemot vērā pacienta vecumu, esošās patoloģijas un agrākās ārstēšanās pieredze," – norādīja T.Volkova.

Kļūdas: antibiotikas bez vajadzības, sinepju plāksteri un tvaika inhalācijas

Ārstējoties patstāvīgi, bieži vien tiek pieļautas kļūdas, piemēram, neatbilstošu preparātu pielietojums.

"Pacienti nereti sāk lietot antibiotikas jebkuras infekcijas gadījumā, lai arī tām nav nekāda sakara arī cīņu pret vīrusiem un tās tiek parakstītas konkrētos gadījumos. Angīnas gadījumā kakls jāskalo tikai ar šim nolūkam paredzētajiem šķīdumiem, pretējā gadījumā iespējams ķīmiskais apdegums," – viņa atgādināja.

Latvijā sākusies gripas epidēmija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijā sākusies gripas epidēmija

Dažkārt cilvēks var nodarīt ļaunu arī ar tā saucamajām "tautas" metodēm, piemēram, tvaika inhalācijām, kāju vannām vai sinepju plāksteriem.

"Šobrīd nav pierādījumu, ka tādas metodes darbotos. Ja tvaicēt kājas intoksikācijas un augstas temperatūras apstākļos, tā pieaugs vēl vairāk. Sinepju eļļa, ko izdala sinepju plāksteri, var radīt bronhu spazmas – krasu aizdusu, ko iespējams mazināt tikai slimnīcā," – brīdināja terapeite.

Viņa uzskata, ka galvenais ir ieklausīties, kas notiek organismā un laikus vērsties pēc medicīniskās palīdzības.

Kā nodrošināties?

"Specifiski profilakses līdzekļi ir tikai gripai: ar vakcīnas palīdzību. Vakcīna nepasargās no inficēšanās ar vīrusu, taču atvieglos slimības gaitu un novērsīs nopietnu komplikāciju veidošanos," – pārliecināta Tatjana Volkova.

Tāpat speciāliste atgādināja: paaugstinātas saslimšanas sezonā centieties izvairīties no cilvēku masveida pulcēšanās vietām, biežāk mazgāt rokas, skalot degunu un kaklu ar sāls šķīdumu, kā arī ilgāku laiku pavadīt svaigā gaisā, izvēlēties pilnvērtīgu uzturu un ievērot pareizu darba un atpūtas režīmu.

Ziņu lente
0