Veselības ministrija neatbalsta radikālus pasākumus pret nevakcinētu bērnu vecākiem

CC BY 2.0 / ZaldyImg / Шприц. Архивное фото
Шприц. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau vairāk nekā tūkstotis cilvēku atbalstījuši sabiedrisko iniciatīvu – atņemt pabalstus un apmaksātas vietas bērnudārzos vecākiem, kuri atsakās no bērnu vakcinācijas.

RĪGA, 8. decembris — Sputnik. "Pārtraukt piešķirt "māmiņu algas" un nenodrošināt valsts un pašvaldību apmaksātus bērnudārzus tiem bērniem un viņu vecākiem, kas ir izvēlējušies paredzēto vakcināciju neveikt nepamatotu apsvērumu dēļ," – šādu lēmumu iesaka iniciatīvas autori portālā Manabalss.lv, ko jau parakstījuši vairāk nekā tūkstoš cilvēki.

Iepriekš vēstīts, ka petīcija publicēta novembra beigās, kad Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā mēneša laikā miruši divi bērni, kuri nav saņēmuši nepieciešamās vakcīnas.

Vakcinācija - Sputnik Latvija
Latvijā pietrūkst difterijas vakcīnu

Pēdējo astoņu gadu laikā Latvijā no slimībām, pret kurām izstrādātas vakcīnas, miruši 15 nepilngadīgie.

Iniciatīvas autors Māris Antons uzskata, ka vecākiem, kuri nevēlas vakcinēt bērnus, ir jārada šķēršļi, kuri liks viņiem mainīt viedokli, raksta Skaties.lv.

"Tas pirmais, ko nevakcinētiem bērniem nevajadzētu darīt, nevajadzētu iet uz bērnudārzu, kur viņi var aplipināt citus cilvēkus. Otrs, vecākiem, kuri saņem atbalstu no pašvaldības vai valsts, varētu būt pietiekams iemesls, lai šo svarīgo lietu aizietu un izdarītu," – paskaidroja Antons.

Nepilnas nedēļas laikā petīciju parakstījuši vairāk nekā 1000 cilvēki. Ja iniciatīva saņems 10 tūkstošus parakstu, tā tiks iesniegta Saeimā.

Pret radikāliem pasākumiem

Gadu desmitu laikā vakcinācijas aptvere Latvijā ir ļāvusi pasargāties no vairāku nāvējošu slimību izplatības. Lai arī vakcinācija ir svarīga un glābj dzīvības, Veselības ministrijā iniciatīvas autora radikālo ideju neatbalsta.

Ministrijas pārstāve Jana Feldmane norādīja, ka iedzīvotājus nekādā gadījumā nedrīkst vakcinēt piespiedu kārtā. Salīdzinoši nesen ieviesta norma, kas paredz: vecākiem, atsakoties vakcinēt bērnu, sava nostāja ir jāpamato rakstveidā.

"Ja vecāki atsakās, tad ir jāparakstās, un šie iemesli ir jāapzina, kādēļ atsakās no vakcinācijas. Uzskata, ka šī te vakcīna nav nepieciešama, ka infekcijas slimība nav bīstama, ir viedoklis, ka labāk pārslimot," – uzskaita Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane.

Vecāku viedoklis bieži veidojas nepilnīgas informācijas vai nezināšanas dēļ, tāpēc ministrijā uzskata, ka ir jāveicina vecāku informētība.

Вакцинация - Sputnik Latvija
Vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju netic vakcinācijas labumam

Saskaņā ar Eirokomisijas rīkotās aptaujas datiem, Latvijas iedzīvotāji ārkārtīgi kritiski izturas pret vakcināciju – Latvija iekļuvusi līderu trijniekā starp valstīm, kuru iedzīvotāji ir skeptiski noskaņoti pret pošu labumu.

Tikai 68,2% Latvijas iedzīvotāju neapšauba pošu lietderīgumu. Zemāks rādītājs ir tikai Bulgārijā – 66,3%.

Taču, kā norāda P. Stradiņa Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska, Latvijā ir ļoti augsts bērnu vakcinēšanās līmenis – visos pošu veidos ap 95%.

Ziņu lente
0