Ne tikai encefalīts, arī Laima slimība: ar ko draud ērces kodiens Latvijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gandrīz 30% ērču, ko Latvijas iedzīvotāji nes uz laboratoriju pārbaudei par ērču boreliozi, ir slimību ierosinātāja pārnēsātāji.

RĪGA, 12. augusts — Sputnik. Kopš 2018. gada aprīļa Austrumu slimnīcas Infektoloģijas centra speciālisti ir pārbaudījuši aptuveni 200 ērces, vēsta Grani.lv.

No 198 ērcēm, ko Latvijas iedzīvotāji atnesuši uz laboratoriju pārbaudei par borēlijām – baktērijām, kas izraisa Laima slimību, 56 izrādījušās inficētas.

Ērce - Sputnik Latvija
Ērces atkal gatavojas uzbrukt Latvijai

Mediķi atzīmēja, ka tik augsts slimības pārnēsātāju procents – 28,3%, vēl nenozīmē, ka katrs trešais ērces kodiens novedīs pie Laima slimības. Viss ir atkarīgs no konkrētā cilvēka imūnsistēmas un tā, cik ātri viņš atradis un noņēmis inficēto posmkāji.

Ja ērce atrasta ātri un noņemta akurāti, nesaspiežot, risks saslimt ar Laima slimību būtiski samazinās, jo borēlijas mīt ērces gremošanas traktā un cilvēka asinīs nokļūst tikai vairāku stundu vai pat dienu laikā pēc kodiena.

Diemžēl vienu un to pašu ērci nav iespējams vienlaikus pārbaudīt gan encefalīta, gan borēliju aspektā, tāpēc cilvēkam, kurš atnesis ērci uz Infektoloģijas centru, nāksies izvēlēties. Taču vakcīna pret boreliozi netiek veikta, tāpēc labāk iepriekš vakcinēties no encefalīta un būt drošam, ka ērce nevar jūs inficēt ar šo slimību.

Kā izvairīties no ērces

Iepriekš publicēti mediķu un biologu ieteikumi un elementāri noteikumi, kuru rezultātā ērces piesūkšanās risks ievērojami samazinās.

Biologi iesaka neizmantot gaišu apģērbu, izbraucot dabā. Speciālistu novērojumi liecina, ka ērces kaut kādu iemeslu dēļ ir vienaldzīgas pret tumšu apģērbu un dod priekšroku gaišiem toņiem. Tiesa, mediķi biologiem nepiekrīt un noraida ērču "gaumi" apģērbu jautājumā – viņi uzskata, ka gaišs apģērbs, gluži pretēji, ir vēlams, jo posmkājus vieglāk ieraudzīt uz gaiša apģērba.

Ērce - Sputnik Latvija
Latvijā konstatēts ērču encefalīts

Apģērbam jābūt cieši pieguļošam un jānoklāj ādas atklātās zonas. Svarīgi ir aizsargāt kājas, jo ērces mīt zālē.

Starp citu, eksperti iesaka iespēju robežās pirms pastaigas pa mežu, ielikt dažus piederumus skudru pūznī, jo skudru izdalījumi var atbaidīt ērces. Tāpat ērcēm nepatīk salda ziedu smarža un ass aromāts. Protams, jāpievērš uzmanība arī repelentiem, turklāt speciālisti iesaka tos lietot ne tikai mežā, bet arī parastā piknikā.

Padomus sniedz arī homeopāti. Viņi nezina, kā atbaidīt ērces, toties uzskata, ka tādi līdzekļi kā Apis un Ledum palīdzēs aizsargāties no inficētās ērces koduma sekām. Vēl vairāk, pēc homeopātu domām, pastāv līdzekļi, kas spēj uzvarēt encefalītu un boreliozi pat ielaistā stadijā, taču viss ir atkarīgs no cilvēka individuālajām īpašībām.

Ziņu lente
0