Brisele pieprasa vispārēju vakcināciju pret masalām

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasSlimnīcas darbiniece
Slimnīcas darbiniece - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Masalu uzliesmojums Igaunijā, nav vienīgais šķietami uzvarētās slimības atgriešanās gadījums Eiropā – inficēto skaits pieaudzis trīskārt. Brisele pieprasa vispārēju vakcināciju bez izņēmumiem.

RĪGA, 28. aprīlis — Sputnik. Negaidītais masalu uzliesmojums Igaunijā šopavasar, pēc mediķu domām, radies, pateicoties cilvēku izpratnes trūkumam par vakcinācijas nozīmi. Vienlaikus pērn ārsti fiksēja slimības gadījumu trīskārtēju pieaugumu visā Eiropā.

Lokālais masalu uzliesmojums Sāremā salā lika ES pievērsties vakcinācijas problēmai, pareizāk sakot, problēmai, ko rada vecāku nevēlēšanās potēt bērnus, tas ir bīstamu un nepamatotu aizspriedumu izplatīšanās ne vien Baltijas valstīs, bet arī citos Eiropas reģionos. Brisele izvērtē bērnu piespiedu vakcinācijas ieviešanas iespējas.

Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs ziņo, ka pēdējo divu gadu laikā masalu izplatība pieaugusi vairākās Eiropas valstīs. slimības centri radušies Itālijā, Rumānijā, Bulgārijā un Grieķijā, taču aizvien biežāk masalas parādās arī citos reģionos.

Ik gadus vakcīnas glābj miljoniem cilvēku

No 2017. gada marta līdz 2018. gada februārim fiksēti gandrīz 15 tūkstoši saslimšanas gadījumu — trīsreiz vairāk nekā 2016. gadā.

86% gadījumu pacienti nav saņēmuši vakcīnu.

Centrs atzīmēja arī mirstības pieaugumu gripas rezultātā. Kā zināms arī no tās viegli izvairīties, ja vakcīna saņemta savlaicīgi.

Mediķi lēš, ka ik gadus vakcinācija glābj 1-3 miljonus cilvēku, un tuvākā gadu desmita laikā, pēc Pasaules Veselības organizācijas domām, vakcīnas neļaus slimībām aiznest aptuveni 25 miljonus cilvēku dzīvību.

Veselības aprūpes jomā labvēlīgajā Eiropā pēkšņi atgriezušās masalas un citas ar masveida vakcinācijas palīdzību šķietami jau sen uzveiktas slimības. Bērni un pieaugušie mirst slimību dēļ, ko būtu pavisam vienkārši novērst, taču vērojama nepietiekama vakcinācijas izplatība.

Вакцинация - Sputnik Latvija
Latvijā varētu kļūt obligātas potes pret gripu

Sabiedrība var uzskatīt sevi par aizsargātu no tādām slimībām kā masalas, difterija, stingumkrampji un garais klepus, ja pret tām vakcinēti vismaz 95% iedzīvotāju. Eiropas Komisijas preses dienests informē, ka Brisele lūdz nacionālās valdības sastādīt plānus, kā sasniegt šādu vakcinācijas rādītāju līdz 2020. gadam.

Cita starpā Brisele iesaka ieviest bērnu regulāras pārbaudes skolās un bērnudārzos, apmācīt medicīnisko personālu, kā pārliecināt vecākus, kuri nevēlas vakcinēt savus bērnus.

Eiropas Komisija iesniegusi savus apsvērumus par vakcināciju ES Padomē, kas tuvāko mēnešu laikā apspriedīs problēmu.    

Ziņu lente
0